
Ugostiteljski objekti iz skupine Kampovi su objekti u kojima ugostitelji pružaju usluge smještaja prvenstveno na otvorenom prostoru, uređenom i opremljenom za kampiranje kampista, uz mogućnost pružanja usluge smještaja i u smještajnim jedinicama u građevinama, te usluga prehrane, pića i napitaka u ugostiteljskim sadržajima unutar funkcionalne cjeline ugostiteljskog objekta. Tko sve i uz koje uvjete može obavljati ugostiteljsku djelatnost u ugostiteljskim objektima iz skupine Kampovi te kojih se obveza i zabrana pritom mora pridržavati s motrišta ugostiteljskih propisa, pišemo u nastavku članka.
Zbog svog raznolikog krajolika, posebice duge i razvedene jadranske obale s preko tisuću otoka i otočića, mnogobrojnih poluotoka i zaljeva, posjedovanja brojnih rijeka, jezera, planina i šuma u unutarnjem (kontinentalnom) dijelu, Republika Hrvatska (u nastavku: RH) bez sumnje je jedna od najznačajnijih domaćih i europskih kamping destinacija. Kamp je jedan od najpopularnijih oblika smještaja (preko 25% svih turističkih noćenja ostvaruje se u kampovima od čega preko 90% hrvatskih kampova je smješteno duž jadranske obale ili na otocima, a ostatak se nalazi u blizini rijeka i jezera).1 Najveći broj kampova čine ugostiteljski kampovi, u kojima gosti (kampisti) kampiraju u raznim vrstama pokretne opreme za kampiranje, od kojih su najzastupljenije pokretne kućice ili mobilhomovi. U posljednje vrijeme sve popularniji način kampiranje je u objektima vrste glamping koji su opremljeni glamping opremom koja omogućuje višu razinu usluga od uobičajenih u kampu, drugim riječima luksuzno kampiranje. U svrhu kraćeg odmora, kampirati se može i u kamp odmorištima. Dodajemo, da osim u ugostiteljskim kampovima, kampirati se može i u kampovima u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, a koji se kampovi ne smatraju ugostiteljskim kampovima.
Uvjeti za obavljanje ugostiteljske djelatnosti uređeni su odredbama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti (u nastavku: Zakon)2 i njegovim provedbenim pravilnicima kojima se detaljnije propisuje razvrstavanje ugostiteljskih objekata u pojedine skupine,3 a unutar skupine u pojedine vrste,4 utvrđuju minimalni uvjeti za pojedinu vrstu, a ako se objekt kategorizira i uvjeti za kategoriju. Ugostiteljska djelatnost u smislu ovoga Zakona je pripremanje i usluživanje jela, pića i napitaka i pružanje usluga smještaja, kao i pripremanje jela, pića i napitaka za potrošnju na drugom mjestu sa ili bez usluživanja i opskrba tim jelima, pićima i napitcima (catering). Na razvrstavanje i kategorizaciju ugostiteljskih objekata iz skupine Kampovi, primjenjuju se Pravilnik o razvrstavanju i kategorizaciji ugostiteljskih objekata iz skupine kampovi (u nastavku. Pravilnik).5
2. Općenito o kampiranju
Kampiranje, u smislu čl. 29. Zakona je boravak pod šatorom, u kamp-kućici, kamp-prikolici, pokretnoj kućici (mobile home), autodomu (kamper) i drugoj odgovarajućoj opremi za smještaj na otvorenom prostoru u vrstama ugostiteljskih objekata iz skupine Kampovi, u kampovima u domaćinstvu i kampovima na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (st.1.). Iznimno, za vrijeme održavanja sportskih, izviđačkih, kulturno-umjetničkih i sličnih manifestacija te organiziranih putovanja kanuima i sličnim plovilima po moru, rijekama i jezerima, biciklima i slično, može organizirano kampirati na za to određenim prostorima (st.2.) Jedinice lokalne samouprave (općine i gradovi), javne ustanove i druge pravne osobe koje upravljaju određenim područjem ovisno o vrsti kampiranja, svojim internim aktom određuju prostor za kampiranje, uvjete koji taj prostor mora ispunjavati te vrijeme trajanja takvog kampiranja (st.3.). Zabranjeno je kampiranje izvan ugostiteljskih kampova, kampova iznajmljivača i kampova na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima te prostora određenih za kampiranje izvan kampova. (st.4.).
Inspekcijski nadzor nad obavljanjem ugostiteljske djelatnosti obavljaju turistički inspektori Državnog inspektorata, a nad zabranom kampiranja izvan kampova i prostora određenih za kampiranje sukladno čl. 29. Zakona i komunalni redari.
3. Obavljanje ugostiteljske djelatnosti u kampovima
3.1. Općenito o ugostiteljskim objektima iz skupine Kampovi
Ugostiteljski objekt iz skupine Kampovi (u nastavku: ugostiteljski kamp) je poslovni objekt i funkcionalna cjelina u kojem ugostitelj obavlja ugostiteljsku djelatnost kroz pružanje usluge smještaja, a može (u pojedinim kategorijama objekta i mora) pružati i usluge pripremanja i usluživanja jela, pića i napitaka u ugostiteljskim sadržajima unutar ugostiteljskog kampa. U ugostiteljskom kampu, ugostitelj mora pružati one ugostiteljske usluge koje su Pravilnikom propisane kao obvezni ugostiteljski sadržaji kampa, a može pružati i druge usluge u funkciji turističke potrošnje u neobveznim sadržajima (npr. prodaja robe, frizerske usluge, bankarski ili mjenjačke usluge, servisiranje i održavanje opreme za kampiranje), s time da te usluge mogu pružati i druge pravne osobe i obrtnici.
Ugostiteljski objekti iz skupine Kampovi razvrstavaju se i kategoriziraju kao postojeći i novi objekti. Objekt je postojeći ako građevina ili dio građevine ispunjava jedan od slijedećih uvjeta: da objekt ima ili je imao rješenje o vrsti i kategoriji kao postojeći objekt; da je objekt izrađen do 1.8.2008. (bez obzira na namjenu, naknadnu rekonstrukciju ili dogradnju odnosno nadogradnju) ili da je do tog datuma pribavljena konačna građevinska dozvola; ili da objekt ima akt o legalizaciji nezakonito izgrađene građevine. Ako objekt ne ispunjava niti jedan od navedenih uvjeta, tada je to novi objekt. Utvrđivanje statusa ugostiteljskog objekta kao postojećeg ili novog dolazi do izražaja kod ispunjavanja minimalnih uvjeta, budući su pojedini minimalni uvjeti za smještajne jedinice u građevini i opremu kampa zahtjevnije propisani za novi objekt nego za postojeći objekt.6
Ugostiteljski kamp mora tijekom poslovanja stalno ispunjavati propisane uvjete sukladno kapacitetu za pojedinu vrstu i kategoriju, osim ako Pravilnikom nije drukčije propisano. Iznimno, ako u objekt zbog prirodnih ili drugih uvjeta ne može ući vozilo, ne moraju biti ispunjeni oni uvjeti koji se odnose na prisutnost vozila u kampu. Svi obvezni i neobvezni ugostiteljski sadržaji objekta moraju imati ujednačenu kvalitetu uređenja za određenu vrstu i (ako se objekt kategorizira) i kategoriju.
Sukladno obveznim ugostiteljskim uslugama koji se pružaju, ugostiteljski objekti iz skupine Kampovi, razvrstavaju se u vrste kamp, glamping i kamp odmorište. Za razvrstavanje u vrstu kamp, moraju biti ispunjeni minimalni uvjeti i uvjeti za najnižu kategoriju iz Priloga I., za vrstu glamping, minimalni uvjeti za vrstu iz Priloga Ia., a za vrstu kamp odmorište, minimalni uvjeti i uvjeti iz Priloga II. Pravilnika. Sve vrste ugostiteljskih objekata za kampiranje mogu biti i klupskog tipa (samo za članove kluba, npr. naturiste).
Vrsta kamp i glamping se kategorizira na temelju obveznih uvjeta i elemenata koji se boduju, a kategorije se označavaju zvjezdicama (*). Kamp ima četiri kategorije (dvije, tri, četiri i pet zvjezdica), a glamping dvije kategorije (četiri i pet zvjezdica). Objekt može imati samo jednu kategoriju. Obvezni uvjeti i elelemnti koji se boduju za kategoriju za vrstu kamp propisani su u Prilogu I. Pravilnika, a za kategoriju vrste glamping u Prilogu I,a Pravilnika. Dodatno, vrsta kamp i glamping moraju ispuniti propisani bodovni prag za elemente koji se boduju i to uvjete za ekologiju, sport i rekreaciju, trgovačke, ugostiteljske i ostale sadržaje.
Unutar cjeline (ograde) kampa i glampinga, na zasebnoj prostorno funkcionalnoj cjelini (komercijalnog naziva „resort“) mogu se nalaziti ugostiteljski objekti iz skupine Hoteli7 i objekti iz skupine Ostali ugostiteljski objekti za smještaj8 kojima mora poslovati (samo) jedan ugostitelj. Navedeni objekti razvrstavaju se i kategoriziraju zasebno, primjenom propisa koji se na njih odnosi,9 a objekti čije se kategorije označavaju zvjezdicama mogu se međusobno razlikovati za jednu kategoriju. Svi objekti mogu imati zajedničke: vanjske komunikacije; parkirališta; prijemi hol s recepcijom; ugostiteljske sadržaje za pripremu i usluživanje jela, pića i napitaka; sadržaje za sport i rekreaciju; te ostale sadržaje u funkciji turističke potrošnje. Unutar te cjeline (resorta) mogu poslovati i druge pravne i fizičke osobe koje su registrirane za obavljanje djelatnosti u funkciji turističke potrošnje (trgovci, frizeri, mjenjači dr.).
3.2. Tko može obavljati ugostiteljsku djelatnost u ugostiteljskim kampovima
Ugostiteljsku djelatnost u nekoj od propisanih vrsta ugostiteljskih objekta iz skupine Kampovi mogu obavljati trgovačka društva, zadruge i obrtnici sa sjedištem i registriranom djelatnosti ugostiteljstva u RH (u nastavku: ugostitelji), ako ispunjavaju uvjete za obavljanje ugostiteljske djelatnosti propisane Zakonom, kao i pravne i fizičke osobe s poslovnim nastanom i registriranom ugostiteljskom djelatnosti u drugoj državi u Europskog gospodarskog prostora (u nastavku: EGP)10 i Švicarske Konfederacije, u skladu s pravima o slobodi poslovnog nastana i slobodi prekograničnog pružanja usluga,11 ako ispunjavaju uvjete za obavljanje ugostiteljske djelatnosti propisane Zakonom.
Pod uvjetima propisanim za ugostitelje, ugostiteljsku djelatnost u ugostiteljskim objektima iz skupine kampovi mogu obavljati i pojedine pravne i fizičke osobe iz čl. 5. st.2. Zakona12 pod uvjetima propisan odredbama tog članka. To znači, da sve što je Zakonom propisano za ugostitelje, na odgovarajući način primjenjuje se i na te pravne i fizičke osobe. osim u odnosu na obvezu registriranja ugostiteljske djelatnosti (ugostiteljsku djelatnost obavljaju temeljem odredbi ovoga Zakona).
3.3. Uvjeti za obavljanje ugostiteljske djelatnosti u ugostiteljskim kampovima
Ugostitelji s poslovnim sjedištem i registriranom djelatnosti u RH mogu obavljati ugostiteljsku djelatnost u nekoj od propisanih vrsta ugostiteljskih objekata iz skupine Kampovi uz ispunjavanje slijedećih uvjeta: a) da su registrirani za obavljanje ugostiteljske djelatnosti u ugostiteljskom kampu (osim pravni i fizičkih osoba iz čl. 5. st.2. Zakona); i b) da od nadležnog tijela ishode rješenje o ispunjavanju propisanih uvjeta za vrstu ugostiteljskog objekta u kojem namjeravaju pružati gostiteljske usluge kampiranja, a ako se ugostiteljski objekt za kampiranje kategorizira, uvjete za vrstu i kategoriju objekta u kojem posluju.
Ugostitelji s poslovnim nastanom i registriranom djelatnosti u drugoj državi članici EGP-a i Švicarske Konfederacije mogu u RH na trajnoj osnovi obavljati ugostiteljsku djelatnost u ugostiteljskom kampu ako u RH osnuju podružnicu (pravne osobe) u skladu s odredbama Zakona o trgovačkim društvima,13 odnosno otvore izdvojeni pogon (obrtnici) u skladu s odredbama Zakona o obrtu14 i ako od nadležnog tijela ishode rješenje o ispunjavanju propisanih uvjeta za vrstu ugostiteljskog objekta u kojem namjeravaju pružati ugostiteljske usluge kampiranja,15 ili na privremenoj i povremenoj osnovi uz obvezu ishođenja poreznog PDV ID broja od Porezne uprave te od nadležnog tijela ishode rješenje o ispunjavanju propisanih minimalnih uvjeta za vrstu, a ako se objekt kategorizira i uvjete za kategoriju ugostiteljskog objekta. Međutim, pravne i fizičke osobe s poslovnim nastanom i registriranom ugostiteljskom djelatnosti u trećoj državi (npr. Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj gori, Kosovu) ne mogu u RH obavljati ugostiteljsku djelatnost na privremenom i povremenoj osnovi, nego samo ako u RH osnuju trgovačko društvo odnosno otvore obrta, registriraju djelatnost ugostiteljstva i od nadležnog tijela ishode rješenje o ispunjavanju propisanih uvjeta za vrstu ugostiteljskog objekta odnosno uvjete za vrstu i kategoriju, ako se objekt kategorizira.
3.3.1. Registriranje ugostiteljske djelatnosti u objektu iz skupine Kampovi
Za obavljanje ugostiteljske djelatnosti u nekoj od propisanih vrsta ugostiteljskih objekata iz skupine kampovi, ugostitelj mora u odgovarajućem registru (trgovačko društvo i zadruga u sudskom, a obrtnik u obrtnom) imati upisanu djelatnost sukladno Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti 2007 - NKD-07 pod oznakom šifre razreda 55.30. - "Kampovi i prostori za kampiranje" ili pod oznakom šifre odjeljka 55. - "Smještaj" ili opisno pod oznakom „Pružanje usluga smještaja“. Ako ugostitelj unutar prostora kampa pruža usluge pripremanja i usluživanja jela, pića i napitaka u nekoj od propisanih vrsta ugostiteljskih objekata iz skupine Restorani, treba imati upisanu i djelatnost pod oznakom šifre skupine 56.1. - "Djelatnost restorana i ostalih objekata za pripremu i usluživanje hrane", a u slučaju pružanja samo ugostiteljskih usluga pripremanja i usluživanja pića i napitaka, djelatnost pod oznakom šifre skupine 56.3. "Djelatnost pripreme i usluživanje pića" ili opisno pod oznakom „Pripremanje i usluživanje jela, pića i napitaka“. Umjesto upisivanja djelatnosti pod oznakom odabrane šifre NKD-2007, djelatnost ugostiteljstva može se upisati i pod opisnom oznakom „Pripremanje i usluživanje jela, pića i napitaka i pružanje usluga smještaja“.
3.3.2. Ishođenje rješenja o ispunjavanju propisanih uvjeta za ugostiteljski objekt
Ugostitelji (kao i pravne i fizičke osobe iz čl. 5.st.2.) Zakona smiju obavljati ugostiteljsku djelatnost u nekoj od propisanih vrsta ugostiteljskih objekata iz skupine Kampovi, samo ako prethodno ishode rješenje o tome da ugostiteljski objekt ispunjava propisane uvjete za vrstu i kategoriju (ako se objekt kategorizira). Nadležno tijelo za izdavanje rješenja o ispunjavanju propisani uvjet za kamp i glamping je Ministarstvo turizma i sporta (u nastavku: Ministarstvo),16 a za vrstu kamp odmorište, upravno tijelo u županiji odnosno Gradu Zagrebu u čijem je djelokrugu obavljanje povjerenih poslova državne uprave u području ugostiteljstva, mjesno nadležnog prema sjedištu kamp odmorišta (u nastavku: nadležno upravno tijelo).17
Ministarstvo odnosno nadležno upravno tijelo (u nastavku: nadležno tijelo) izdat će ugostitelju na njegov zahtjev rješenje, uz ispunjavanje slijedećih uvjeta: da je registriran za obavljanje ugostiteljske djelatnosti (za pravne i fizičke osobe iz čl.5.st.2, da su upisane u drugi odgovarajući registar odnosno upisnik); da ima pravo korištenja poslovnim prostorom i/ili objektom; da ugostiteljski objekt u kojem će se obavljati ugostiteljska djelatnost ispunjava uvjete propisane za određenu vrstu (kamp odmorište) odnosno za vrstu i kategoriju (kamp i glamping); da građevina, koja je, odnosno u kojoj je ugostiteljski objekt, ispunjava uvjete sukladno Zakonu o gradnji,18 bez kojih, prema tom Zakonu, nadležno tijelo ne može izdati rješenje o ispunjavanju uvjeta za obavljanje djelatnosti. Iznimno, ako je za zgradu u kojoj će se obavljati ugostiteljska djelatnost u roku (najkasnije do 30.6.2018.) podnesen zahtjev za pokretanje postupka ozakonjenja nezakonito izgrađene građevine nadležnom upravnom tijelu za izdavanje rješenja o izvedenom stanju sukladno Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama,19 ugostitelju će se, ako je registriran za obavljanje ugostiteljske djelatnosti i ako objekt u kojem će se obavljati ugostiteljska djelatnost ispunjava propisane uvjete za vrstu i kategoriju (ako se kategorizira), izdati privremeno rješenje o obavljanje ugostiteljske djelatnosti u nekoj od vrsta ugostiteljskog objekta, do izvršnosti rješenja kojim će se odlučiti o zahtjevu za donošenje rješenja o izvedenom stanju, a najdulje do 31. prosinca 2024.
Zahtjev za izdavanje rješenja o ispunjavanju uvjeta za vrstu i kategoriju ugostiteljskog objekta za kampiranje ugostitelj podnosi nadležnom tijelu kada je objekt spreman za prijem gosta. Zahtjev sadrži podatke o: podnositelju zahtjeva (tvrtka, sjedište, registrirana djelatnost, telefonski broj); adresi, nazivu objekta, razdoblju poslovanja; vrsti i kategoriji; vrsti i broju smještajnih jedinica (popis smještajnih jedinica), sanitarnim čvorovima i pojedinim sanitarnim elementima za goste (popis sanitarnih elemenata), te drugim obveznim i neobveznim uvjetima i sadržajima u objektu. Zahtjevu se prilaže sljedeća dokumentacija: za pravnu osobu, izvadak iz sudskog ili drugog odgovarajućeg registra ili upisnik, a za obrtnika, rješenje o upisanom obrtu i/ili preslik obrtnice; o pravu korištenja poslovnog prostora (zk. uložak, ugovor o zakupu i dr.); uporabna dozvola ili drugi odgovarajući akt o uporabljivosti (u skladu s odredbama Zakona o gradnji, kamp je građevina zbog čega je potrebno ishoditi akt o uporabljivosti istog), kao i da je sukladno Zakonu prostornom uređenju20 izgradnja kampa složeni zahtjev u prostoru što znači da se mora provoditi u skladu s prostornim planom, a što se potvrđuje ishođeno lokacijskom dozvolom); geodetski snimak objekta, izrađen od ovlaštene osobe, u mjerilu koje omogućava prepoznavanje svih karakteristika kampa (prometnica, građevina, smještajnih jedinica i drugog), kao i drugi dokazi ako to nadležno tijelo zahtijeva. Uz zahtjev se prilaže i dokaz o uplati upravne pristojbe i to za vrstu kamp i glamping do 100 smještajnih jedinica (do 100 kampista) u iznosu od 92,91 eura, a preko tog kapaciteta, u iznosu od 139,36 eura, a za kamp odmorište u iznosu od 27,87 eura.21
Bez ishođenja rješenja, ne može se započeti s obavljanjem ugostiteljske djelatnosti u ugostiteljskom objektu iz skupine kampova.
Iznimno, ugostitelj može početi obavljati ugostiteljsku djelatnost u kampu i glampingu, prije nego što od Ministarstva ishodi rješenje o kategoriji objekta, ako je ishodio rješenje za vrstu i ako je za građevinu, koja je, odnosno u kojoj se nalazi ugostiteljski objekt, u skladu s odredbama Zakona o gradnji ishodio odgovarajući akt prema kojem se građevina smije početi rabiti (uporabnu dozvolu). U tom slučaju, Ministarstvo, na zahtjev ugostitelja, rješenjem utvrđuje ispunjavanje uvjeta za početak obavljanja ugostiteljske djelatnosti i privremeno obavljanje ugostiteljske djelatnosti u određenom objektu, a najdulje godinu dana od dana njegove izvršnosti.
3.3.3. Postupak kategorizacije i rekategorizacija kampa i glampinga
Kategorizacija je postupak i način utvrđivanja vrste i kategorije pojedinačnog objekta (kampa, glampinga), a ponovna kategorizacija (rekategorizacija) postupak i način provjere ispunjavanja uvjeta za utvrđenu vrstu i kategoriju.
Ministarstvo po službenoj dužnosti i na svoj trošak svake četiri godine provodi ponovnu kategorizaciju ugostiteljskih objekata vrste kamp i glamping (kao i ugostiteljskih objekata iz skupine Hoteli koji se kategoriziraju u kategorije koje se označavaju zvjezdicama) o čemu donosi rješenje. Ako se ugostitelju u postupku rekategorizacije na njegov zahtjev odredi dodatni rok za ispunjavanje uvjeta koji nedostaju, troškove tog postupka snosi ugostitelj. U postupku rekategorizacije činjenično stanje u objektu utvrđuje se vodeći računa o propisima (pravilnicima) koji su bili na snazi u vrijeme donošenja prethodnog rješenja.22 Svi uvjeti utvrđeni po ranije važećem pravilniku koje nije moguće uskladiti s pravilnikom koji se primjenjuje u vrijeme provedbe rekategorizacije, smatrat će se dostatnim prema zatečenom stanju. Ako se utvrdi da ugostiteljski objekt više ne ispunjava uvjete za utvrđenu vrstu i kategoriju, rješenjem će se utvrditi nova vrsta, odnosno kategorija ugostiteljskog objekta ili ukinuti rješenje o vrsti i kategoriji ( u tom slučaju troškove postupka rekategorizacije snosi ugostitelj).
4. Minimalni uvjeti za sve vrste ugostiteljskih kampova
4.1. Zajednički minimalni uvjeti ugostiteljskih objekata iz skupine Kampovi
Ugostiteljski objekt iz skupine Kampovi (kamp, glamping, kamp odmorište) je funkcionalna cjelina što podrazumijeva da je omeđen prirodnom "ogradom" (npr. morem, rijekom, jezerom, drugom prirodnom preprekom ili na drugi način kao što je primjerice javna prometnica) ili da je oko cijelog objekta postavljena ograda. Sve vrste ugostiteljskih objekata iz ove skupine moraju ispunjavati Pravilnikom propisane zajedničke minimalne uvjete u odnosu na vanjski izgled objekta, smještajne jedinice na na otvorenom prostoru (na osnovnim smještajnim jedinicama) i u građevinama (npr. bungalovi, paviljoni i dr.), zajedničke ugostiteljske, sanitarne i druge sadržaje. Objekt mora biti uređen i opremljen tako da je gostima i osoblju omogućena funkcionalnost, a gostima i udobnost sukladno kategoriji objekta za kampiranje u koji je razvrstan. Oprema i uređaji u objektu ne smiju biti dotrajali i oštećeni te moraju biti stalno u funkcionalnom stanju, a čistoća prostorija i prostora kampa mora se stalno održavati. Rublje, posuđe i ostalo u direktnom kontaktu s gostom, kada nije u uporabi, mora biti zaštićeno od prašine i ostalih kontaminacija. Objekt mora imati ulaz, horizontalne i vertikalne komunikacije s time da visina prostorija u objektu (visina od poda do stropa u građevini) mora omogućiti nesmetano, sigurno i udobno kretanje gosta. Nadalje, objekt mora imati osiguran priključak na tekuću hladnu i toplu vodu s odvodnjom (za osobnu higijenu gosta i osoblja, pripremu i usluživanje hrane, pića i napitaka te pranje rublja i čišćenje), električnu energiju te na fiksnu ili mobilnu mrežu. U svim građevinama unutar objekta mora biti omogućeno prirodno ili umjetno prozračivanje svih prostorija, grijanje (osim ako objekt posluje samo ljeti) Vrsta kamp i glamping mora imati recepciju za prihvat gostiju, a kamp odmorištu prihvat gosta mora se osigurat prihvat gosta na poziv. U svim objektima mora biti osigurana mogućnost poziva hitne medicinske pomoći.
Osnovna smještajna jedinica u ugostiteljskom objektu za kampiranje je otvoreni prostor, urešen i opremljen za kampiranje na kojoj se, radi boravka gostiju na osnovnoj smještajnoj jedinici, postavlja pokretna oprema za kampiranje. Osnovne vrste smještajnih jedinica u kampu i glampingu su kamp mjesta, a u kamp odmorištu kamp mjesta. Kamp mjesto je pojedinačno ili grupno brojem ili slično označen i uređen prostor za kampiranje, očišćen od korijenja, kamenja i sl., a kamp parcela, omeđen, pojedinačno brojem ili slično označen i uređen prostor za kampiranje, očišćen od korijenja, kamenja i sl. Pored pružanja usluga smještaja na osnovnim jedinicama, gostima se smještaj može pružati i u građevini (čvrstim ili montažnim, nepokretnim odnosno čvrsto povezanim s tlom) kao što je bungalov, paviljon i sl.) u kome su smještajne jedinice soba, studio apartman i apartman. Kapacitet osnovnih smještajnih jedinica (kamp mjesta i kamp parcela) izražava se brojem gostiju - kampista, na način da na jedno kamp mjesto odnosno kamp parcelu može biti smješteno najviše tri gosta - kampista.
U pokretnu opremu za kampiranje koja se postavlja na osnovnim smještajnim jedinicama ugostiteljskog objekta za kampiranje ubraja se šator, kamp prikolica (kamp kućica, karavan), autodom (kamper), pokretna kućica (mobilhome), glamping kućica, glamping oprema i sl. Šator je rasklopiv zaklon od platna ili nekog drugog nepromočivog materijala pričvršćen na okvir stupova ili potporno uže (manji šatori mogu samostalno stajati ili stajati pričvršćeni za tlo, veliki šatori obično su zategnuti žicom vezanom za kolce ili šatorske klinove).23 Pokretna kućica (mobilhome) je pokretna oprema za kampiranje od čvrstog materijala, nije čvrsto vezana za tlo (može se maknuti) i ima kupaonicu. Glamping kućica je pokretna oprema za kampiranje od čvrstog materijala, nije čvrsto vezana za tlo (može se maknuti), neuobičajenog je oblika ili je prostorno postavljena na neuobičajen način (npr. pod zemljom, na stupovima, drvu, vodi, stijeni i sl.) s ili bez kupaonice. Glamping oprema je pokretna oprema za kampiranje, nije ili je samo djelomično od čvrstog materijala, pruža višu razinu uobičajene usluge (npr. šator s kupaonicom-glamping šator) i/ili koja je prostorno postavljena na neuobičajen način (npr. na stupovima, drvu, vodi, stijeni).
U vrsti kamp i glamping smještajne jedinice u građevinama (bungalovu, paviljonu i sl) su: soba, studio apartman i apratman (u postojećim objektima apartman može biti studio apartman pod istim uvjetima za studio apartman). Građevine su čvrsto ili montažno građene, nepokretne odnosno čvrsto povezane s tlom. Modul smještajne jedinice je funkcionalna cjelina određena neto-površine (na uporabi gosta s jednim ulazom i dnevnim svjetlom u sobi i prostoriji za boravak (u novom objektu dozvoljeno je odstupanje modula i kupaonice za 10% u 20% smještajnih jedinica). Soba je vrsta smještajne jedinice ili dio smještajne jedinice u kojoj se spava. Kapacitet smještajne jedinice određuje se prema broju fiksnih kreveta, a u studio apartmanu prema broju pomoćnih i fiksnih kreveta, ovisno o površini modula. Smještajne jedinice imaju slijedeći broj kreveta: jednokrevetna soba (jedan krevet, jedna osoba); dvokrevetna soba (dva kreveta za po jednu osobu ili jedan krevet za dvije osobe); trokrevetna soba (tri kreveta, ako je površina modula za dvokrevetnu sobu veća za 3 m2); apartman (jedan, dva ili tri kreveta u svakoj sobi, s time da za treći krevet površina modula mora biti veća za 3 m2); studio apartman (najviše do četiri osobe na pomoćnim tj sklopivim ili fiksnim krevetima u postojećem objektu). U jednokrevetnoj i dvokrevetnoj sobi može se namjestiti pomoćni krevet ako je površina modula veća za 3 m2 od propisane veličine za određenu kategoriju objekta, a u prostoriji za boravak apartmana mogu biti dva pomoćna kreveta ako istih nema u prostoriji/ama za spavanje. Pomoćni krevet se ne izražava u kapacitetu smještajne jedinice osim u studio apartmanu. Pomoćni krevet (sklopivi) namješta se na zahtjev gosta (trosjed, dvosjed, fotelja i sl), uz koji se ne moraju nalaziti propisani elementi: noćni ormarić ili polica, noćna svjetiljka i mogućnost gašenja i paljenja glavnog osvjetljenja iz kreveta (a koji su elementi obvezni uz fiksni krevet u smještajnoj jedinici). Smještajne jedinici u građevini moraju ispunjavati minimalne uvjete odnosno obvezne elemente iz Priloga I. Pravilnika u odnosu na kamp i Priloga I.a u odnosu na glamping.
Ukupan kapacitetugostiteljskog objekta iz skupine Kampovi utvrđuje se prema broju smještajnih jedinica (osnovnih i u građevini) i njihovom kapacitetu, s time da objekt može odstupiti od utvrđenog kapaciteta do 20%.
Ugostiteljski objekt za kampiranje mora biti propisno označen. Oznaka za vrstu je naziv vrste (npr. kamp, glamping, kamp odmorište), a za kamp odmorište i simbol audoma. Oznaka kategorije za vrstu kamp i glamping je zvjezdica. Oznaka vrste i kategorije ističu se na propisanoj standardiziranoj ploči koja mora biti istaknuta na glavnom ulazu u objekt, dok na glavnom ulazu u objekt, mora biti istaknuti i naziv tvrtke ugostitelja i naziv objekta. Grafička rješenja standardiziranih ploča za označavanje vrste i kategorije ugostiteljskih objekata iz skupine kampovi i njihove tehničke karakteristike propisani su u Prilogu III. Pravilnika, a mogu ih proizvoditi samo one pravne i fizičke osobe odnosno obrtnici koji za tu proizvodnju pribave suglasnost Ministarstva.24 Standardiziranu ploču ugostitelj naručuje od proizvođača temeljem rješenja o kategorizaciji te snosi troškove izrade i dostave naručene ploče.
4.2. Pojedini minimalni uvjeti ugostiteljskih objekata iz skupine Kampovi
4.2.1. Ulaz, izlaz i prometnice
Objekt mora imati jedan kontrolirani kolni ulaz i jedan izlaz u blizini recepciji, koji moraju noću biti osvjetljeni te postavljen plan objekta s ucrtanim prometnicima i ostalim sadržajima u objektu s više od 50 smještajnih jedinica. Objekt može imati jednu ili više zasebnih prostornih cjelina koje dijeli prirodna prepreka (npr. rijeka, potok, jezero) ili javna prometnica. U tom slučaju, jedna prostorna cjelina mora imati recepciju s glavnim kolnim ulazom i izlazom i svim ostalim propisanim sadržajima, a svaka druga prostorna cjelina mora imati kontrolirani i osvijetljeni ulaz i izlaz, smještajne jedinice, zajednički sanitarni čvor za goste na smještajnim jedinica ma i druge sanitarne elemente (praonici za posuđe i rublje, prostorije za glačanje i dr.). Objekt mora imati najmanje glavnu prometnicu (povezuje sve sabirne prometnice s receptivnim ulazom i vanjskom prometnom infrastrukturom), a može imati i sabirne prometnice (povezuju pristupne prometnice s glavnom prometnicom) i pristupne prometnice (povezuju sabirne prometnice sa smještajnim jedinicama i ostalim sadržajima za goste).
4.2.2. Visina objekta u građevini
Visina prostorija (od poda do stropa) za zajedničke sadržaje i osoblje mora biti najmanje 2,80 m., a visina modula i smještajnih jedinicama, komunikacijama i prostoriji za osoblje uz module smještajnih jedinica koje se sve nalaze u građevinama unutar ugostiteljskog objekta za kampiranje, mora biti 2,40 m (visina prostorija u postojećim objektima mora biti takva da omogućuje sigurno kretanje).25 Visine mogu biti i niže od propisanih u dijelovima prostorija u kojima su ugrađene instalacije, ako je osigurano sigurno kretanje.
4.2.3. Sanitarni prostori i sanitarni elementi za goste
Kamp i glamping moraju imati osigurane sanitarne čvorove sa sanitarnim elementima za goste (zajedničke i/ili na smještajnim jedinicama, ovisno o vrsti i kategoriji), a isti se može nalaziti uz recepciju ili u blizini recepcije. Sanitarni čvor podrazumijeva zahod za žene i zahod za muškarce, od kojih svaki mora imati zahodsku kabinu (sa visokom u muškom zahodu i s pisoarem) i predprostoriju s umivaonikom (u muškom zahodu i s pisoarom na ispiranje ili bezvodnim pisoarom postavljenim ili ograđenim da se ne vidi izvan predprostorije). Iznimno, ugostiteljski sadržaji i ugostiteljski objekti za usluživanje hrane, pića i napitaka ne moraju imati zasebne sanitarne čvorove za goste ako se nalaze u blizini sanitarnih čvorova za goste na osnovnim smještajnim jedinicama. Ako objekt ima otvoreni ili zatvoreni bazen, mora imati sanitarni čvor i za korisnike bazena. Uz bazen mora biti tuš i osigurana mogućnost presvlačenja (osim u naturističkim kampovima).
Za goste (kampiste) na osnovnim smještajnim jedinicama objekt mora imati zajednički sanitarni čvor sa sanitarnim elementima, obiteljske kupaonice i druge sanitarne elemente za goste na osnovnim smještajnim jedinicama. Sanitarni elementi su: zahodska školjka, umivaonik, kada, tuš kada ili tuš, pisoar, kadica za kupnje djece i dr., a drugi sanitarni elementi su: praonici za posuđe i rublje, perilice za posuđe i rublje, trokadero, slavina za pitku vodu, rashladni uređaji, stanica za pražnjenje otpadnih voda i dr. Vlastitu kupaonicu (sa kadom ili tušem, umivaonikom i zahodskom školjkom) mora imati smještajna jedinica u građevini (soba, apartman, studio apartman) i pokretna oprema u glampingu. Objekt može imati tuševe na otvorenom prostoru (ne uračunavaju se u obvezni broj tuš kabina).
4.2.4. Priprema i usluživanje jela, pića i napitaka
Gostima u smještaju (kampistima) se moraju usluživati jela, pića i napitci ako je to odgovarajućim prilozima kojima su propisani obvezni elementi za određenu kategoriju objekta (u objektu vrste kamp kategoriziranom u kategoriju s 3 i 4 zvjezdice s smještanim kapacitetom više od 1000 kampista, kategoriziranom u kategoriju s 5 zvjezdica sa smještajnim kapacitetom više od 150 gostiju te u vrsti glamping kategoriziranom u kategoriju s 4 i 5 zvjezdica). U onim kampovima za koje nije propisano obvezno osiguravanje ugostiteljskog sadržaja (npr. kamp kategoriziran u kategoriju s 2 zvjezdice ili 3 i 4 zvjezdica do 1000 gostiju odnosno 5 zvjezdica do 150 gostiju) ugostitelji mogu pružanje usluga prehrane, pića i napitaka organizirati u okviru uvjeta koji se boduju s 4 boda te u tom slučaju moraju ispunjavati uvjete za ugostiteljske sadržaje propisane i za kampovi koji ugostiteljski sadržaj moraju imati. Jela, pića i napitke može usluživati ugostitelj koji posluje kampom i to u vlastitim ugostiteljskim sadržajima odnosno restoranu i točioniku (uz ispunjavanje uvjete iz ovog Pravilnika i njegovih priloga za restoran, točionik i osoblje) ili u ugostiteljskom objektu razvrstanom sukladno Pravilniku o razvrstavanju i minimalnim uvjetima ugostiteljskih objekata iz skupina Restorani, Barovi, Catering objekti i Objekti jednostavnih usluga.26 Jela, pića i napitaka u nekoj od vrsta ugostiteljskih objekata iz skupine Restorani i Barovi može pružati i drugi ugostitelj koji je od nadležnog upravnog tijela ishodio rješenje o tome da ugostiteljski objekt ispunjava minimalne uvjete propisane za vrstu u kojoj posluje. Ugostiteljski sadržaji i ugostiteljski objekti kojima posluje jedan ugostitelj mogu imati zajedničku kuhinju te odgovarajuće zajedničke prostorije, prostore i sanitarne čvorove za osoblje.
Ugostitelj koji priprema i uslužuje jela u vlastitim ugostiteljskim sadržajima mora imati restoran, a koji priprema i uslužuje pića i napitke mora imati i točionik. Restoran mora imati kuhinju za pripremu jela koja kapacitetom mora odgovarati broju konzumenata u objektu, a može imati drugu kuhinju ili više kuhinja, a ukoliko priprema hranu za termičku obradu tada istu može organizirati u centralnoj pripremnici hrane s vozilom, opremom i uređajima za dostavu hrane. Objekt mora imati prostorije za spremanje hrane i pića opremljene policama i/ili ormarima te rashladnim uređajima za smještaj lako pokvarljive hrane (u objektu do 25 smještajnih jedinica umjesto prostorije za spremanje, hrana se može spremati u rashladnim uređajima dovoljnog kapaciteta u kuhinji). Sredstva za čišćenje i dezinfekciju moraju se čuvati i odlagati u zasebnim prostorijama. Ugostitelj mora usluživati jela, pića i napitke u prostoriji za blagovanje (blagovaonici) opremljenoj namještajem prikladnim za usluživanje, a može usluživati na terasi, plaži, vrtu i sl. prostorima za usluživanje. Ugostitelj koji u objektu posluje samo ljeti, umjesto u blagovaonici, jela, pića i napitke može usluživati na otvorenom prostoru. Na stolovima za kojim se poslužuju gosti mora se nalaziti dovoljan broj jelovnika i karti pića i napitka na hrvatskom i engleskom jeziku (uz to, može i na drugim stranim jezicima). Kod samoposlužne postave, umjesto jelovnika, jela moraju biti predstavljena putem odgovarajući oznaka ili natpisa o vrsti jela, pića i napitka, osim uz dekorativne plate i(/ili prepoznatljiva jela, pića i napitke kada nije potrebno isticati oznake ili natpis. Ugostitelj može u objektu pripremati jela, pića i napitke za potrošnju na drugome mjestu te vršiti dostavu istih s ili bez usluživanja (catering).
4.2.5. Osoblje
Pravilnikom su propisani uvjeti za osoblje na pripremi i usluživanju jela, pića (primjenjuje se na ugostitelja koji jela priprema i uslužuje u vlastitim ugostiteljskim sadržajima), osoblje na recepciji, čišćenju i održavanju objekata. Sukladno dobroj praksi u ugostiteljskoj djelatnosti, osoblje mora biti osposobljeno za stručno usluživanje gostiju, a ono osoblje koje komunicira s gostima mora poznavati najmanje jedan strani jezik. Osoblje na pripremi i usluživanju jela, pića i napitaka u funkcionalnoj cjelini kuhinje mora imati vlastiti sanitarni čvor (u objektima od 50 smještajnih jedinica, zahodska školjka, umivaonik, pisoar i tuš mogu se nalaziti u jednoj prostoriji) i garderobu s dvodijelnim garderobnim ormarićima i ključem, a osoblje na recepciji, za čišćenje i održavanje objekta mora imati sanitarni čvor, garderobu s garderobnim ormarićem s ključem i spremište za čišćenje i održavanje u smještajnim jedinicama u građevini.
5. Minimalni uvjeti i uvjeti za kategoriju Kampa
Ugostiteljski kamp je objekt u kojem se pružaju usluge: smještaja na osnovnim smještajnim jedinicama (kamp mjestima i kamp parcelama) - kampiranje; smještaja u građevinama (bungalov, paviljon i dr,); prehrane, pića i napitaka: iznajmljivanja pokretne opreme za kampiranje: stolova, stolica, vreća za spavanje, šatora, kamp prikolica (kamp kućica, karavana), pokretnih kućica (mobilhome), autodoma (kampera), glamping kućica, glamping opreme i sl; bavljenja sportom i/ili drugim oblicima rekreacije u kampu ili u blizini kampa; i druge usluge u funkciji turističke potrošnje. Spavaonice i prostorije za spavanje u pokretnoj opremi za kampiranje zatečene u kampu koji je poslovao do 18.6.2016. mogu biti čvrsto vezane za tlo.
Pokretnu opremu za kampiranje na osnovnim smještajnim jedinicama mogu iznajmljivati i turističke agencije za potrebe svojih korisnika. Na osnovnoj smještajnoj jedinici u kampu, uslugu smještaja (noćenja i boravka) može pružati i drugi ugostitelj na temelju ugovora s ugostiteljem koji sukladno rješenju, obavlja ugostiteljsku djelatnost u kampu te za navedenu smještajnu jedinicu pruža ostali dio usluga smještaja u zajedničkim sadržajima, ispunjava sve ostale propisane uvjete za ugostitelja u pogledu obveza, minimalnih uvjeta, označivanja kampa, održavanja i dr.
Zajednički sadržaji koje kamp mora imati su: recepcija (unutar kampa ili na/ispred ulaza u kamp); prometnice unutar objekta; sanitarni čvor za goste u zajedničkim sadržajima; sanitarni čvor i drugi sanitarni elementi za goste na smještajnim jedinicama; ugostiteljski sadržaj i objekti za pružanje usluga jela, pića i napitaka; prostorije i prostori za sport i rekreaciju; druge prostorije u funkciji turističke potrošnje (npr. trgovine, banke ili mjenjačnice, frizerske salone i dr.); te uređen okoliš. Pritom, prostorije u kojima se nalaze recepcije, sanitarni čvorovi za goste u zajedničkim sadržajima, sanitarni čvorovi i drugi sanitarni elementi za goste na smještajnim jedinicama ne mogu biti kontejnerskog tipa, osim za najnižu kategoriju (s dvije zvjezdice).
Radno vrijeme recepcije u kampu kategoriziranom u kategoriju s 4 i 5 zvjezdica mora biti 24 sta na dan, u kampu koji ima više od 50 smještajnih jedinica i kategoriziran je u kategoriju koja se označava s 3 zvjezdice, do 16 sati, a u kampu s dvije zvjezdice, 8 sati dnevno (u kampovima s 3 i 2 zvjezdice koji imaju manje smještajnih jedinica, usluge recepcije dostupne su na poziv). Recepcija mora imati popunjenu kutiju prve pomoći, osiguranu uslugu čuvanja vrijednih stvari gosta te čuvarsku službu, telefon, uslugu e-pošte, a kamp s 5 zvjezdica i uslugu brzog interneta. U blizini recepcije ili izvan ograde kampa na svakih 100 smještajnih jedinica mora se osigurati jedno parkirno mjesto, a za kamp s 4 i 5 zvjezdica 20% parkirnih mjesta mora biti s priključkom na električnu energiju i mogućnost korištenja sanitarija u blizini.
Kamp mora imati najmanje deset osnovnih smještajnih jedinica odnosno kamp mjesta i/ili kamp parcela (mogu biti sve kamp parcele), a može imati smještajne jedinice u građevinama (bungalov, paviljon i dr.). Iznimno, u kampu koji je poslovao do stupanja na snagu Pravilnika o ugostiteljskim kampovima (do 18.6.2016.), priznaje se zatečeno stanje broja spavaonica, prostorija za spavanje i ostalih smještajnih jedinica u građevinama.
Od ukupnog broja kapaciteta kampa izraženog brojem smještajnih jedinica, 70% kapaciteta mora biti osigurano za smještaj gostiju - kampista na osnovnim smještajnim jedinicama (kamp mjestu i/ili kamp parceli), a preostalih 30% može biti u građevinama (sobama, studio apartmanima i apartmanima). Na najviše 40% osnovnih smještajnih jedinica mogu biti postavljeni mobilhomovi ili glamping kućice (kamp može imati mobilhomove i glamping kućica i na 50% osnovnih smještajnih jedinica na način da pojedinačno ne prelaze 40% smještajnog kapaciteta).
Na osnovnim smještajnim jedinicama, ispred pokretne opreme za kampiranje, dozvoljeno je postavljanje predulaza (predšator) ili terase, od pokretnog i sklopivog materijala (ako se iznad predšatora i opreme za smještaj postavlja dodatni zaštitni prekrivač, isti mora biti pričvršćen na opremu za smještaj te ne smije prelaziti površinu predšatora i opreme za smještaj). Pokretna oprema za kampiranje, predulaz i terasa ne smiju biti stalno povezani za teren, a priključci pokretne opreme za infrastrukturu (priključci električne energije i priključak na vodovod s odvodom) moraju biti demontažni. Na osnovnim smještajnim jedinicama zabranjeno je postavljanje ograda, trajnih popločenja tla i sl.
Kamp mora ispuniti i propisan bodovni prag za izborne uvjete, a sukladno kategoriji, a koji su propisani u Prilogu I. Pravilnika. Bodovi se dodjeljuju za ispunjavanje: a) ekoloških uvjeta (npr. po 2 boda ako je osiguran alternativni izvor energije ili razvrstavanje otpada ili znakovi graničenja brzine u kampu ili osigurano parkiralište za vanjske goste; 6 bodova ako je osigurano izdvojeno mjesto u blizini ulaza u kamp za smještaj kampera s kratkim boravkom); b) sportsko rekreacijskih uvjeta - samo za kamp u kojem se usluge pružaju za više od 1000 gostiju (npr. 2 boda za svako različito sportsko igralište, kuglanu, streličarstvo, boćalište, stolni tenis, dječje igralište, tuševe na plaži; 3 boda za ručnik ili ležaljku na bazenu ili plaži, usluživanje pića na plaži; 4 boda za zatvoreni prostor za animaciju; 5 bodova za zatvoreni prostor za sastanke, seminare i drugu namjenu; 6 bodova za dječji bazen i škole sportova; 10 bodova za organizirani prijevoz gosta; 12 bodova za uređene lučice i prigodne vezove; 20 bodova za bazen na otvorenom za kamp s 3., 4. i 5 zvjezdica, spasilačku službu na plaži, plažu u koncesiji; 40 bodova za zatvoreni bazen) i c) trgovačko ugostiteljske i ostale uvjete ( npr. 2 boda za agencijske usluge, mogućnost plaćanja međunarodnim kreditnim karticama u objektu do 50 smještajnih jedinica, mjenjačnicu, trgovinu sportskom i drugom opremom, za kiosk za prodaju suvenira i tiska, frizerski salon, dječji vrtić, animaciju za djecu, mogućnost punjenja plina; 4 boda boduju se ugostiteljski sadržaji za one kampove koji iste ne moraju imati, uređen i opremljen i natkriven prostor za pripremanje hrane te sušilica rublja i internet kutak, trgovina živežnom namirnicom, servis za održavanje kamperske opreme, uređen; 6 bodova boduje se usluga banke; 10 bodova za 8 satno dnevno pružanje usluga concierge27 i ambulantu). Potreban bodovni prag za ekološke uvjete je za kamp s 2 zvjezdice - 6 bodova, s 3 zvjezdice - 8 bodova, s 4 zvjezdice - 10 bodova i s 5 zvjezdica -12. bodova. Potreban bodovni prag za sportsko rekreacijske uvjete je za kamp s dvije zvjezdice -10 bodova, s tri zvjezdice - 20 bodova s tim da moraju biti ispunjeni bodovi za dva različita sadržaja, s četiri zvjezdice - 30 bodova iz tri različita sadržaja i s pet zvjezdica - 40 bodova iz pet različitih sadržaja. Potreban bodovni prag za trgovačke, ugostiteljske i ostale uvjete, za kamp s tri zvjezdice je - 8 bodova; s četiri zvjezdice - 10 bodova i za kamp s 5 zvjezdica -14 bodova.
6. Minimalni uvjeti i uvjeti za kategoriju glampinga
Glamping je ugostiteljski objekt u kojem se pružaju usluge: smještaja na osnovnoj smještajnoj jedinici (kamp mjesto, kamp parcela) - kampiranje; smještaja u građevinama (bungalov, paviljon i dr.); prehrane, pića i napitaka; iznajmljivanje pokretne opreme za kampiranje: stolova, stolica, glamping opreme odnosno glamping šatora i sl.); bavljenja sportom i/ili drugim oblicima rekreacije u glampingu ili u njegovoj blizini; druge usluge u funkciji turističke potrošnje.
Pokretnu opremu i u ovom ugostiteljskom objektu za kampiranje mogu iznajmljivati turističke agencije za potrebe svojih korisnika.
Zajednički sadržaji (prostorije i prostori) koje glamping mora imati su: recepcija (unutar glampinga ili na/ispred ulaza u isti); prometnice unutar glampinga; sanitarni čvor za goste u zajedničkim sadržajima; ugostiteljski sadržaji i/ili objekti za pružanje usluga jela, pića i napitaka; prostorije i prostori za sport i rekreaciju; druge prostorije i prostori u funkciji turističke potrošnje; te uređeni okoliš. I u ovom ugostiteljskom objektu, prostorije u kojima se nalaze recepcija, sanitarni čvorovi za goste u zajedničkim sadržajima i ostale građevine, ne mogu biti kontejnerskog tipa. Radno vrijeme recepcije mora biti osigurano svih 24 sata dnevno, a ostali uvjeti za opremu i osoblje recepcije, parkirališta, sanitarne čvorove za goste u zajedničkom sadržaju i u smještajnim jedinicama u građevinama. Za glamping su također popisani dodatni ekološki, sportsko rekreacijski i trgovačko ugostiteljski i ostali uvjeti te bodovi za svaki od tih uvjeta, kao i bodovni prag koje glamping, ovisno o kategoriji u koju je razvrstan, mora ispuniti za svaki od tih uvjeta (sportsko rekreacijski uvjeti se ne primjenjuju na glamping do 50 smještajnih jedinica). Potreban bodovni prag za ekološke uvjete je 10 bodova za glampine razvrstan u kategoriju s četiri zvjezdice, a 12 bodova za glamping s 5 zvjezdica, a za sportsko rekreacijske uvjete je 30 bodova s tri različita sadržaja za glamping s 4 zvjezdice i 40 bodova s pet različitih sadržaja, za glamping s 5 zvjezdica, dočim bodovni prag za ispunjavanje trgovačko ugostiteljskih i drugih uvjeta iznosi 10 bodova za glamping s 4 zvjezdica i 14 bodova za glamping s pet zvjezdica.
Glamping mora imati najmanje 10 osnovnih smještajnih jedinica koje mogu biti samo kamp parcele (ne i kamp mjesta), a može imati smještajne jedinice u građevinama (bungalov, paviljon i dr.). Od ukupnog kapaciteta glampinga izraženog brojem smještajnih jedinica, 70% kapaciteta mora biti osigurano za smještaj gostiju - kampista na osnovnim smještajnim jedinicama - kamp parcelama, a preostalih 30% smještajnih jedinca može biti u građevinama (sobama, studio apartmanima i apartmanima). Na svim kamp parcelama mora biti postavljena glamping oprema odnosno glamping šatori i/ili glamping kućice, sve s vlastitom kupaonicom.
Na parcelama je zabranjeno postavljanje ograda, trajnih popločenja tla i sl.
7. Minimalni uvjeti za vrstu kamp odmorište
Kamp odmorište je ugostiteljski objekt u kojem ugostitelj pruža usluge kampiranja za kraći odmor gosta s vlastitom pokretnom opremom za kampiranje. Kamp odmorište mora imati smještajne jedinice i centralnu servisnu stanicu, a usluge recepcije pružaju se na zahtjev gosta. Napominjemo da, obzirom je kamp odmorište ugostiteljski objekt namijenjen za kraći odmor gosta (kampista) s vlastitom pokretnom opremom za kampiranje (npr. šatorom, kamp prikolicom (kamp-kućicom, karavanom), autodomom (kamperom) i sl., a ne duljeg zadržavanja i noćenja, u tom vrsti ugostiteljskog objekta ne mogu postavljati mobilhomovi (pokretne kućice) niti se na istom mogu nalaziti mobilhomovi čiji su vlasnici gosti, a koje bi postavljali na osnovne smještajne jedinice na temelju prethodno sklopljenog ugovora s ugostiteljem koji posluje u kamp odmorištu (tzv. paušalci)28.
Smještajna jedinica u kamp odmorištu može biti samo kamp mjesto (ne i kamp parcela). U centralnoj servisnoj stanici mora se osigurati slavina za pitku vodu, označena s natpisom i s fleksibilnim crijevom i odvodnjom i prenosivi kemijski zahod sa zasebnim ulazom u kabinu, posebnom školjkom na ispiranje (trokadero) s pomičnom rešetkom, slavinom i umivaonikom s hladnom vodom te tekućim sapunom i priborom za brisanje ili sušenje ruku te osigurano pražnjenje kemijskog zahoda.
8. Obveze i zabrane u obavljanju ugostiteljske djelatnosti
Prilikom obavljanja ugostiteljske djelatnosti, ugostitelji su obvezni pridržavati se slijedećih obveza: vidno istaknuti na ulazu u ugostiteljski objekt oznaku vrste (i kategorije) sukladno izdanom rješenju i u propisanom sadržaju, a u slučaju da se u istom pružaju usluge naturistima, uz naziv vrste istaknuti i oznaku da se u tom objektu pružaju usluge naturistima; vidno istaknuti na ulazu obavijest o radnom vremenu te radnim i neradnim danima i tog se vremena pridržavati (ugostiteljski objekti iz skupine Kampovi, obvezno rade svaki dan od 0.00 - 24.00 sata, a pojedini ugostiteljski sadržaji unutar kampa mogu imati zasebno radno vrijeme); u ugostiteljskim objektima za smještaj utvrditi kućni red i vidno ga istaknuti na recepciji, a izvadak u svim sobama i apartmanima; ako se u objektu pružaju ugostiteljski sadržaji, utvrditi normativ o utrošku namirnica za pripremu jela, pića i napitaka i istog se pridržavati; vidno istaknuti cjenik usluga, a u smještajnim objektima i iznos turističke te se istaknutih cijena pridržavati (nije dopušteno isticanje dva ili više cjenika s različitim cijenama, jedan za strane, a drugi za domaće goste, niti se cjenik smije isticati samo putem QR koda, već uz to mora biti istaknuti i u fizičkom obliku) ; izdati gostu točan i čitljiv račun za svaku pruženu uslugu s naznakom odobrenog popusta i turističke pristojbe, s time da račun može izdati i turistička agencija ako gosti koristi usluge putem iste; evidentirati goste u smještaju (prijava i odjava) putem sustava eVisitor u propisanom roku; u ugostiteljskom objektu za smještaj osigurati goste od posljedica nesretnog slučaja; omogućiti gostu podnošenje pisanog prigovora, o načinu podnošenja prigovora vidno istaknuti u objektu obavijest, potvrditi primitak prigovora i gostu odgovoriti pisano u roku od 15 dana, voditi i čuvati pisanu evidenciju o zaprimljenim prigovorima najmanje godinu dana; prema gostu se odnositi uljudno, korektno i profesionalno; pružati usluge u skladu s izdanim rješenjem; pisanim putem obavijestiti nadležno tijelo o trajnom prestanku obavljanja djelatnosti u roku od 8 dana od nastale promjene.
Ugostitelju je zabranjeno osobe koje nisu navršile 18 godina (maloljetnici) usluživati alkoholnim pićem ili pićem koji sadrži alkohol (npr. piva, vino, čaj s rumom) niti dopustiti im konzumiranje tih pića unutar objekta, a o toj zabrani u objektu moraju vidno istaknuti obavijest. Prilikom oglašavanja i reklamiranja usluga i isticanju poruka u komercijalnom poslovanju, ne smije se koristiti oznaka propisane vrste, kategorije (kao i posebnog standarda ili oznake kvalitete) koja nije utvrđena rješenjem nadležnog upravnog tijela.
9. Zaključak
Kampiranje je boravak u pokretnoj opremi na otvorenom prostoru, a smije se obavljati samo u ugostiteljskim objektima iz skupine Kampovi, kampovima iznajmljivača i na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, a izvan toga, dopušteno je organizirano kampiranje za vrijeme održavanja raznih manifestacijama, na prostoru koje je u tu svrhu propisala općina/grad ili javna ustanova koja upravlja tim prostorom.
Ugostiteljski objekti za kampiranje su kamp, glamping i kamp odmorište u kojima ugostiteljsku djelatnost mogu obavljati ugostitelji (trgovačka društva, zadruga i obrtnici registrirani za djelatnost ugostiteljstva) i pravne i fizičke osobe iz čl. 5.st.2. Zakona, ako su od nadležnog tijela ishodili rješenje o tome da ugostiteljski objekt ispunjava propisane minimalne uvjete za vrstu, a kamp i glamping i uvjete za kategoriju. Prilikom obavljanja ugostiteljske djelatnosti, ugostitelj je obvezan pridržavati se propisanih obveza i zabrana.
Darko Marečić, dipl. iur.
^ 1 Podatak preuzet sa mrežne stranice Camping.hr (https://www.camping.hr/hr/kampiranje-hrvatska).
^ 2 Nar. nov., br. 85/15., 121/16., 99/18., 25/19., 98/19., 32/20., 42/20. i 126/21.
^ 3 Obzirom na vrstu ugostiteljskih usluga koje se u njima pružanju, ugostiteljski objekti razvrstavaju se u skupine Hoteli, Kampovi, Ostali ugostiteljski objekti za smještaj, Restorani, Barovi, Catering objekti i Objekti jednostavnih usluga.
^ 4 Npr. ugostiteljski objekti iz skupine: Restorani, razvrstavaju se u vrste: restoran, gostionica, zdravljak, zalogajnica, pečenjarnica, pizzeria, bistro, slastičarnica i objekt brze prehrane (fast food); Barovi, razvrstavaju se u vrste: kavana, noćni klub, noćni bar, disco klub, caffe bar, beach bar, pivnica, buffet,krčma, konoba, klet, i kušaonica; Objekti jednostavnih usluga, razvrstavaju se u vrste: objekt jednostavnih usluga u kiosku, objekt jednostavnih brzih usluga, objekt jednostavnih usluga u nepokretnom ili priključnom vozilu, objekt jednostavnih usluga u šatoru, objekt jednostavnih usluga na klupi i objekt jednostavnih usluga na kolicima ili sl. napravama; Catering objekti imaju samo jednu vrstu i to pripremnica obroka (catering).
^ 5 Nar. nov., br. 54/16., 68/19. i 120/19.
^ 6 Npr. U kampu u statusu postojeće objekta, minimalne dimenzije madraca u krevetu za jednu osobu u svim smještajnim jedinicama u građevini (sobi, studio apartmanu i apartmanu) u kampu kategoriziranom u kategoriju s 4 zvjezdice su 80 x 190 cm, a kategoriziranom u kategoriju s 5 zvjezdica su 100 x 210 cm, dok su dimenzije madraca kreveta za jednu osobu u kampu u statusu novog objekta, kategoriziranom u kategoriju s 4 i s 5 zvjezdica, 110 x 210 cm. Ili, minimalna površina modula sobe u kampu u statusu postojeći objekt iznosi za jednokrevetnu sobu kategoriziranu u kategoriju s 4 zvjezdice, 16 – 17 m2, a modula sobe u kampu iste kategorije u statutu novog objekta je 19 – 20 m2. Površina kupaonice za sve smještajne jedinice u kampu u statusu postojeći objekt nije propisana, dočim je površina kupaonica za sve smještajne jedinice u kampu u statusu novog objekta propisana za svaku kategoriju zasebno (npr. površina kupaonice u studio apartmanu i apartmanu u kampu kategoriziranom u kategoriju s 4 zvjezdica mora iznositi od 4,5 – 5,5 m2, a u kategoriji s 5 zvjezdica, od 5,5 -6,5 m2.
^ 7 Unutar skupine Hoteli, posluju slijedeće vrste ugostiteljskih objekata: hotel, hotel baština (heritage), difuzni hotel, integralni (udruženi) hotel, aparthotel, turističko naselje, turistički apartmani, pansion (sve vrste mogu biti i lječilišne vrste ako za tu vrstu ispunjavaju propisane uvjete, a svakoj vrsti može se, na zahtjev ugostitelja utvrditi do najviše četiri posebna standarda).
^ 8 Skupina Ostali ugostiteljski objekti za smještaj uključuje ugostiteljske objekte vrste: soba, studio apartman, apartman, kuća za odmor, prenoćište, odmaralište za djecu, hostel, planinarski dom, lovački dom, učenički dom ili studentski dom, objekt za robinzonski smještaj.
^ 9 Npr. za ugostiteljske objekte iz skupine Hoteli - Pravilnik o razvrstavanju, kategorizaciji, posebnim standardima ugostiteljskih objekata iz skupine Hoteli (Nar. nov., br. 56716. i 120/19.), a za ugostiteljske objekte iz skupine Ostali ugostiteljski objekti za smještaj - Pravilnik o razvrstavanju i kategorizaciji ugostiteljskih objekata iz skupine Ostali ugostiteljski objekti za smještaj (Nar. nov., br. 54/16. i 69/17.).
^ 10 EGP obuhvaća članice Europske unije, Republiku Island, Kneževinu Lihtenštajn i Kraljevinu Norvešku.
^ 11 Pravo na poslovni nastan i slobodu pružanja usluga na teritoriju Republike Hrvatske propisani su Zakonom o uslugama (Nar. nov., br. 80/11.) u kojem je implementirana Direktiva 2006/123/EZ Europskog parlamenta i Vijeća od 12.12.2006. o uslugama na unutarnjem tržištu
^ 12 Npr.: javne ustanove koje upravljaju zaštićenim područjima u skladu s odredbama Zakona o zaštiti prirode (Nar. nov., br. 80/13., 15/18., 14/19. i 127/19.); zdravstvene ustanove, trgovačka društva za obavljanje zdravstvene djelatnosti sukladno posebnim propisima kojima je regulirana zdravstvena zaštita; Javna ustanova „Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar“; ugostiteljske obrazovne ustanove te učenički i studentski centri,u svojim poslovnim prostorijama i prostorima; Hrvatski ferijalni i hostelski savez u objektima omladinskog turizma za svoje članove i članove međunarodnih udruga omladinskog turizma kojih je savez član; lovačke i ribičke udruge, u svojim klupskim prostorijama i prostorima, za svoje članove i druge registrirane lovce, odnosno ribolovce; amaterske sportske udrugeza svoje potrebe u svojim poslovnim prostorijama i prostorima.
^ 13 Nar. nov., br. 111/93., 34/99., 121/99. – vjerod. tumačenje, 52/00. – Odluka Ust.s., 118/03., 107/07., 146/08., 137/09., 125/11., 152/11. – proč. tekst, 111/12., 68/13., 110/15., 40/19., 34/22., 114/22., 18/23. i 130/23.
^ 14Nar. nov., br. 143/13. 127/19. i 41/20.-ispr.
^ 15 Međutim, smatramo da nema zapreke da i ugostitelji s poslovnim nastanom i registriranom ugostiteljskom djelatnosti i u RH osnuju (novo) trgovačko društvo odnosno otvore (novi) obrt za obavljanje ugostiteljske djelatnosti.
^ 16 Ministarstvo rješenjem utvrđuje ispunjavanje propisanih uvjeta i za ugostiteljske objekte iz skupine Hoteli - za vrste hotela i vrste kojih se kategorije označavaju zvjezdicama te ispunjavanje propisanih uvjeta za posebni standard, odnosno dodjelu oznake kvalitete za ugostiteljske objekte iz skupina Hoteli i skupina Kampovi.
^ 17 Nadležno upravno tijelo rješenjem utvrđuje ispunjavanje propisanih uvjeta za ugostiteljske objekte koji se ne kategoriziraju te utvrđuje ispunjavanje uvjeta za posebni standard i dodjelu oznake kvalitete za ugostiteljske objekte iz skupina Ostali ugostiteljski objekti za smještaj, Restorani, Barovi, Objekti jednostavnih usluga i Catering objekti.
^ 18 Nar. nov., br. 153/13., 20/17., 39/19. i 125/19.
^ 19 Nar. ov., br. 86/12., 143/13., 65/17. i 14/19.
^ 20 Nar. nov., br. 153/13., 65/17., 114/18., 39/19., 98/19. i 67/23.
^ 21 Tarif. br. 14. Uredbe o tarifi upravnih pristojbi (Nar. nov., br. 156/22.).
^ 22 Primjerice, na objekte kampiralište koji su kategorizirani sukladno Pravilniku o razvrstavanju, minimalnim uvjetima i kategorizaciji ugostiteljskih objekata kampova i druge vrste ugostiteljskih objekata za smještaj (Nar. nov., br. 75/08., 45/09. i 11/14.) primjenjivat će se taj Pravilnik.
^ 23 Definicija šatora preuzeta sa mrežne stranice Wikipedia (https://hr.wikipedia.org/wikipedia.org/wiki/Šator)
^ 24 Proizvođači standardnih ploča za označavanje ugostiteljskih objekata navedeni koji su dobili suglasnost za proizvodnju standardiziranih ploča navedeni su na mrežnoj stranici tog Ministarstva (https://mint.gov.hr/pristup-informacijama/kategorizacija-11512/standardizirana-ploce-za-objekte-koji-se-kategoriziraju/11513).
^ 25 Visina prostorija s kosim ili stropom različitih visina, u prosjeku mora odgovarati propisanoj najmanjoj visini prostorija, a u novim objektima najniža visina od poda do kosog stropa ne smije biti manja od 1,20 m.
^ 26 Nar. nov., br. 82/07., 82/09., 75/12., 69/13. i 150/14.
^ 27 Concierge usluga podrazumijeva pružanje gostima detaljnih informacija o ponudi kampa i destinacije (npr. upoznavanje s ponudom kulturnih i sportskih događanja, turističkih zanimljivosti u destinaciji i dr.), prodaju izletničkih aranžmana, pribavljanje ulaznica za kazališna i sportska događanja, pozivanje rent-a-car službe, taxi službe, rezerviranje stolova u mjesnim restoranima, briga o dodatnim uslugama gostiju i tome sl.
^ 28 Mišljenje Ministarstva turizma Kl. 334-01/20-01/315., Ur.br. 519-06-01-01/1-20-2 od 9.7.2020.
Pravilnikom o izmjenama i dopunama Pravilnika o porezu na dohodak za koji javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću traje od 3. prosinca 2025. do 17. prosinca 2025. predlaže se, između ostalog, od 1. siječnja 2026. povećati koeficijent koji se primjenjuje na iznos osnovnog osobnog odbitka pri izračunu neoporezivog iznosa primitaka učenika i studenata na školovanju za rad preko učeničkih i studentskih udruga, uslijed čega će se povećati i neoporezivi iznos primitaka učenika i studenata.
Božićnica, iako u praksi možda i najčešća, u poreznim propisima definirana je kao jedna od mogućih prigodnih nagrada koje poslodavac može isplatiti radniku. U ovom članku donosimo sažete praktične smjernice za ispravnu isplatu božićnice.
Izdavanje računa u elektroničkom obliku (eRačuni) postaju standard u poslovanju ali i obveza u 2026. za obveznike poreza na dodanu vrijednost, dok za male porezne obveznike postoji obveza zaprimanja istih. Uvode se, uz brojne razloge, i poradi efikasnijeg djelovanja Porezne uprave. Međutim, uvođenje eRačuna donosi i određene koristi kao što su digitalna arhiva, transparentnost, manje grešaka u ručnom radu i slično. U nastavku dajemo osvrt na izdavanje računa koje hrvatski porezni obveznici od 1. siječnja 2026. trebaju izdati inozemnim poslovnim subjektima.
Fiskalizacija nije ništa novo – uvedena je još 2013. s ciljem suzbijanja sive ekonomije i povećanja transparentnosti gotovinskog poslovanja. Sada, odnosno u suvremenom poreznom okruženju, sustav fiskalizacije proširuje se. U ovom kratkom pregledu podsjećamo što je fiskalizacija 1.0, te donosimo najbitnije informacije o promjenama poslovanju s građanima – i što to znači praktično za poduzetnike.
U okolnostima kada elementarne nepogode uzrokuju značajnu štetu na imovini i poslovanju, porezni položaj pomoći radnicima postaje bitno pitanje za poslodavce koji žele postupati u skladu s propisima. Propisi o porezu na dohodak jasno definiraju kada se potpore zbog uništenja ili oštećenja imovine mogu isplatiti neoporezivo te pod kojim uvjetima takve isplate prelaze u sferu oporezivog dohotka. U nastavku donosimo pregled aktualnog poreznog okvira, relevantnog mišljenja Porezne uprave te praktične smjernice za pravilnu primjenu ovih odredbi u situacijama elementarnih i prirodnih nepogoda.