29.05.2023 11:50
ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2022. godini osvojili su Konzum i Studenac, tvrtka Cromaris je proizvođač godine, a najbolji mali trgovac je zagrebačka Kredenca, izvijestili su u petak s portala Ja Trgovac. 
Zlatna košarica, godišnja nagrada za najbolja ostvarenja u maloprodaji i industriji robe široke potrošnje, dodijeljena je u organizaciji magazina i portala Ja Trgovac. Dukat je dobitnik Zlatne košarice kao društveno odgovorna kompanija godine, Marker kao tehnološki dobavljač godine, a najbolji proizvod godine Balzamni ocat od smokve koji je osmislio Obrt Kali. U priopćenju se prenosi izjava glavnog urednika magazina i portala Ja Trgovac Gorana Pavlovića da je 2022. donijela nove izazove prvenstveno u vidu rekordno visokih stopa inflacije i sve viših cijena proizvoda na policama trgovačkih lanaca. "Udar je to na kupovnu moć građana, a ekonomski stručnjaci poručuju kako je jedini lijek tome rast plaća koji se uistinu i događao tijekom cijele 2022. te se nastavlja i u dosadašnjem tijeku 2023.", istaknuo je Pavlović. Podsjetio je da se Zlatna košarica dodjeljuje istaknutim predstavnicima u djelatnostima maloprodaje i proizvodnje robe široke potrošnje prepoznavajući pritom i tehnološke subjekte koji doprinose razvoju oba spomenuta gospodarska sektora.

Sve kategorije nagrada, kako se navodi u priopćenju sa sinoćnje dodijele, odnosile su se na ostvarenja u poslovnoj 2022. pri čemu su osobito vrednovani doprinosi razvoju tržišta u pogledu kvalitete investicija, otvaranja novih prodajnih objekata i novih radnih mjesta, ulaganja u proizvodne pogone, provedene akvizicije te ukupan doprinos unapređenju sektora kroz stvaranje dodane vrijednosti za tržište i potrošače. Pobjednike je odabrao stručni žiri sastavljen od članova iz agencija za istraživanje tržišta NIQ, GfK, Ipsos, Hendal, Focus i Valicon, konzultantske kuće Deloitte, Ekonomskog instituta Zagreb, Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, sektorskih institucija (HGK, HUP, HOK), Hrvatske udruge za zaštitu potrošača, Sindikata trgovine Hrvatske i magazina Ja Trgovac.

AVIONDUBLIN, 28. rujna 2023. (Hina/Reuters) - Irski diskontni avioprijevoznik Ryanair objavio je u četvrtak da će znatno smanjiti broj letova ove jeseni zbog kašnjenja naručenih Boeingovih zrakoplova.

ZAGREB, 28. rujna 2023. (Hina) - Hrvatski telekom (HT) predstavio je u četvrtak na konferenciji za medije nove fiksne usluge s povećanim brzinama i boljim mogućnostima bežićnog povezivanja uz WiFi6 tehnologiju te druge novosti u poslovanju, s naglaskom na pojačane investicije ove godine od 233,1 milijuna eura u fiksnu i mobilnu mrežu. 

WIESBADEN, 28. rujna 2023. (Hina) - Inflacija u Njemačkoj znatno je oslabila u rujnu, kliznuvši na najnižu razinu od početka prošle godine, uz naglo usporavanje rasta cijena energije, pokazale su u četvrtak prve procjene statističkog ureda. 

WASHINGTON, 26. rujna 2023. (Hina/Reuters) - Američka savezna komisija za trgovinu (FTC) podnijela je u utorak dugo očekivanu antimonopolsku tužbu protiv Amazona, optužujući tu kompaniju za trgovinu putem interneta da je oštetila potrošače višim cijenama u najnovijem pravnom postupku američke vlade usmjerenom na slamanje dominacije tehnoloških divova (Big Tech).

LONDON, 26. rujna 2023. (Hina/Reuters) - Čak tri četvrtine kompanija u svijetu ne bi 'prošlo' neovisnu reviziju poštivanja ekoloških, društvenih i standarda upravljanja (ESG), nekoliko mjeseci prije stupanja na snagu novih propisa, pokazalo je istraživanje revizorske kuće KPMG.