07.06.2023 14:25
MADRID/LONDON, 7. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Španjolski lanac trgovina odjećom Inditex izvijestio je u srijedu o skoku dobiti i prihoda u prvom poslovnom tromjesečju zahvaljujući višim cijenama na tržištima izvan eurozone.
U razdoblju od veljače do travnja Inditexova neto dobit porasla je za 54 posto, na 1,2 milijarde eura. Prihod je uvećan za 13 posto, na 7,6 milijardi eura, unatoč prodaji profitabilnog ruskog poslovanja i višim troškovima rada. Kada se isključe promjene valutnih tečajeva uvećan je za 15 posto. U gotovo istom postotku porasla je i dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA), na 2,2 milijarde eura. Inditex slijedi strategiju viših cijena na tržištima izvan eurozone. U zemljama poput Sjedinjenih Država, Meksika i Saudijske Arabije neka je odjeća skuplja i do 91 posto nego na domaćem tržištu. Potražnja u SAD-u bila je slabija zbog pogoršanog makrookruženja, ali nadoknađena je poboljšanom prodajom u južnoj Europi zahvaljujući povoljnim vremenskim prilikama. Bruto marža iznosila je u prvom poslovnom tromjesečju rekordnih 60,5 posto, što pokazuje da su uspjeli prenijeti više cijene na kupce i uspješno apsorbirali povećanje plaće radnika u matičnoj Španjolskoj za 20 posto u prosjeku. Napominju i da im je prodaja kolekcije proljeće-ljeto u svibnju, na početku drugog poslovnog tromjesečja, skočila za 16 posto.

AVIONDUBLIN, 28. rujna 2023. (Hina/Reuters) - Irski diskontni avioprijevoznik Ryanair objavio je u četvrtak da će znatno smanjiti broj letova ove jeseni zbog kašnjenja naručenih Boeingovih zrakoplova.

ZAGREB, 28. rujna 2023. (Hina) - Hrvatski telekom (HT) predstavio je u četvrtak na konferenciji za medije nove fiksne usluge s povećanim brzinama i boljim mogućnostima bežićnog povezivanja uz WiFi6 tehnologiju te druge novosti u poslovanju, s naglaskom na pojačane investicije ove godine od 233,1 milijuna eura u fiksnu i mobilnu mrežu. 

WIESBADEN, 28. rujna 2023. (Hina) - Inflacija u Njemačkoj znatno je oslabila u rujnu, kliznuvši na najnižu razinu od početka prošle godine, uz naglo usporavanje rasta cijena energije, pokazale su u četvrtak prve procjene statističkog ureda. 

WASHINGTON, 26. rujna 2023. (Hina/Reuters) - Američka savezna komisija za trgovinu (FTC) podnijela je u utorak dugo očekivanu antimonopolsku tužbu protiv Amazona, optužujući tu kompaniju za trgovinu putem interneta da je oštetila potrošače višim cijenama u najnovijem pravnom postupku američke vlade usmjerenom na slamanje dominacije tehnoloških divova (Big Tech).

LONDON, 26. rujna 2023. (Hina/Reuters) - Čak tri četvrtine kompanija u svijetu ne bi 'prošlo' neovisnu reviziju poštivanja ekoloških, društvenih i standarda upravljanja (ESG), nekoliko mjeseci prije stupanja na snagu novih propisa, pokazalo je istraživanje revizorske kuće KPMG.