06.06.2023 12:36
copyright
ZAGREB, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Generativna umjetna inteligencija (AI) može izazvati ozbiljne poremećaje na tržištu rada, upozorila je prva zamjenica direktorice MMF-a Gita Gopinath, apelirajući na zakonodavce da u što kraćem roku reguliraju upotrebu nove tehnologije.
"Vlade, institucije i zakonodavci moraju biti brzi u regulaciji svih područja, ali i u pripremama za vjerojatno značajne poremećaje na tržištima rada", izjavila je Gopinath u ponedjeljak u intervjuu za financijski dnevnik Financial Times (FT).Vladama je poručila da ojačaju "socijalno-zaštitne mreže” za radnike čija će radna mjesta umjetna inteligencija ugroziti i da vode računa o tome da poreznim mjerama ne nagrađuju tvrtke koje radnike zamjenjuju strojevima. Moraju se pobrinuti i da kompanije ne izgrade nedostižnu poziciju u novoj tehnologiji, naglasila je dužnosnica MMF-a. "Ne želite ultra velike tvrtke s golemim količinama podataka i računalnom snagom koje im daju nepoštenu prednost", poručila je Gopinath u razgovoru za FT.

GorivoZAGREB, 28. ožujka 2024. (Hina) - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na pijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura, izvijestila je Ina u petak.

ZAGREB, 28. ožujka 2024. (Hina) - Fortenova grupa u četvrtak je izvijestila kako je pozvala odabrane ponuđače na nastavak sudjelovanja u procesu potencijalne prodaje poslovnog područja poljoprivrede, te da su neobvezujuće ponude pokazale velik interes za preuzimanje njezinih poljoprivrednih kompanija.

ZAGREB, 28. ožujka 2024. (Hina) - Troškovi rada po satu u Hrvatskoj bili su u 2023. godini otprilike upola niži od prosjeka u eurozoni i EU, uz upola niži udio doprinosa, pokazali su u četvrtak podaci Eurostata.

ZAGREB, 27. ožujka 2024. (Hina) - Hrvatska farmaceutska industrija, uz regulatornu podršku, može zauzeti važno mjesto na europskoj razini i pružiti veću sigurnost u opskrbi lijekovima, istaknuto je u srijedu na konferenciji posvećenoj održivosti domaće industrije generičkih i biosličnih lijekova.

BRUXELLES, 27. ožujka 2024. (Hina) - Kohezijska politika Europske unije pridonijet će rastu hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za osam posto do kraja 2030. godine, objavila je u srijedu Komisija u svom izvješću o koheziji.