05.06.2023 12:47
AVION
ISTANBUL, 5. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Globalne zrakoplovne kompanije više su nego udvostručile prognoze dobiti za 2023. godinu, s 4,7 na 9,8 milijardi dolara, ohrabrene velikom potražnjom za putovanjima nakon pandemije.

"Pandemijske godine su iza nas i granice su uobičajeno otvorene", poručio je glavni direktor Međunarodnog udruženja zračnog prometa (IATA) Willie Walsh s godišnjeg sastanka udruge. Globalne aviokompanije zadnjih su mjeseci izvijestile o snažnim rezultatima, dok se pripremaju za intenzivnu ljetnu sezonu, a potražnja za putovanjima ne pokazuje znakove slabljenja unatoč visokoj inflaciji. Pritisak cijena nafte također je ublažen ove godine. Visina prihoda za 2023. godinu približava se predpandemijskim razinama, popevši se na očekivane 803 milijarde dolara u odnosu na 838 milijardi u 2019., godini prije izbijanja pandemije covida-19. "Mnogi ljudi ne samo da moraju, već žele putovati i nastavit će to činiti tijekom godine", rekao je Walsh. Potražnju podupire visoka razina zaposlenosti čak i uz slabije makroekonomske izglede, rekao je. „To potrošačima ulijeva povjerenje da mogu trošiti i zadužiti se kako bi nastavili uživati u onome što rade", dodao je. No, Walsh je predstavnicima oko 300 zračnih prijevoznika rekao da aktualni izazovi poput problema s opskrbnim lancem i rastućih aerodromskih naknada koče oporavak.

Dobavljači opreme (OEM), kako je rekao, presporo su otklanjali blokade u opskrbnom lancu koje povećavaju troškove i ograničavaju sposobnost raspoređivanja zrakoplova. "Avioprijevoznici su više nego frustrirani. Rješenje se mora pronaći. "Povećanje naknada u nizozemskoj zračnoj luci Schiphol i u zračnim lukama u Južnoj Africi također je otežalo poslovanje zračnih prijevoznika, dodao je. Trenutačna niska razina profitabilnosti industrije nije održiva, unatoč snažnom oporavku potražnje, rekao je Walsh, ističući da sektor ostvaruje dobit od oko 2,25 dolara po putniku, "što je manje od cijene jedne kave, ili karte za podzemnu željeznicu".

TAJNO DRUŠTVOZAGREB, 18. travnja 2024. (Hina) - Kompanija Ericsson Nikola Tesla potpisala je nove ugovore  iz područja komunikacijskih mreža i digitalne transformacije društva vrijedne četiri milijuna eura, izvijestili su u četvrtak iz te kompanije.

ZAGREB, 18. travnja 2024. (Hina) - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) je zbog teške povrede Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom (ZNTP), kaznio TP Varaždin s 30.000 eura, izvijestili su u četvrtak iz te regulatorne agencije.

ZAGREB, 18. travnja 2024. (Hina) - Prodaja automobila u EU pala je u ožujku prvi puta od početka godine, a u Hrvatskoj je stagnirala, izvijestila je u četvrtak udruga proizvođača ACEA, ocijenivši da su uteg kupnji bili uskršnji praznici.

ZAGREB, 16. travnja 2024. (Hina) - CIAK Grupa izvijestila je da je tvrtka u njezinu sastavu C.I.A.K. Auto d.o.o. Hrvatska u utorak potpisala transakciju preuzimanja dviju kompanija – ljubljanske Stahlgruber trgovine i banjalučkog Sim Impexa, članica LKQ Europe.

ZAGREB, 16. travnja 2024. (Hina) - Tročlani tim MediBoost u utorak je pobijedio na hrvatskom inovacijskom natjecanju za primjenu umjetne inteligencije u zdravstvu i medicini (AI4Health.Cro) te osvojio 5000 eura za aplikaciju koja predviđa ranu rehospitalizaciju, priopćio je Institut Ruđer Bošković.