05.06.2023 12:47
AVION
ISTANBUL, 5. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Globalne zrakoplovne kompanije više su nego udvostručile prognoze dobiti za 2023. godinu, s 4,7 na 9,8 milijardi dolara, ohrabrene velikom potražnjom za putovanjima nakon pandemije.

"Pandemijske godine su iza nas i granice su uobičajeno otvorene", poručio je glavni direktor Međunarodnog udruženja zračnog prometa (IATA) Willie Walsh s godišnjeg sastanka udruge. Globalne aviokompanije zadnjih su mjeseci izvijestile o snažnim rezultatima, dok se pripremaju za intenzivnu ljetnu sezonu, a potražnja za putovanjima ne pokazuje znakove slabljenja unatoč visokoj inflaciji. Pritisak cijena nafte također je ublažen ove godine. Visina prihoda za 2023. godinu približava se predpandemijskim razinama, popevši se na očekivane 803 milijarde dolara u odnosu na 838 milijardi u 2019., godini prije izbijanja pandemije covida-19. "Mnogi ljudi ne samo da moraju, već žele putovati i nastavit će to činiti tijekom godine", rekao je Walsh. Potražnju podupire visoka razina zaposlenosti čak i uz slabije makroekonomske izglede, rekao je. „To potrošačima ulijeva povjerenje da mogu trošiti i zadužiti se kako bi nastavili uživati u onome što rade", dodao je. No, Walsh je predstavnicima oko 300 zračnih prijevoznika rekao da aktualni izazovi poput problema s opskrbnim lancem i rastućih aerodromskih naknada koče oporavak.

Dobavljači opreme (OEM), kako je rekao, presporo su otklanjali blokade u opskrbnom lancu koje povećavaju troškove i ograničavaju sposobnost raspoređivanja zrakoplova. "Avioprijevoznici su više nego frustrirani. Rješenje se mora pronaći. "Povećanje naknada u nizozemskoj zračnoj luci Schiphol i u zračnim lukama u Južnoj Africi također je otežalo poslovanje zračnih prijevoznika, dodao je. Trenutačna niska razina profitabilnosti industrije nije održiva, unatoč snažnom oporavku potražnje, rekao je Walsh, ističući da sektor ostvaruje dobit od oko 2,25 dolara po putniku, "što je manje od cijene jedne kave, ili karte za podzemnu željeznicu".

SamozapošljavanjeZAGREB, 12. lipnja 2024. (Hina) - Poduzetništvo bez inovacija je nezamislivo, a s obzirom na brz tehnološki razvoj i promjene koje donosi, za daljnji napredak potrebne su strategije vodstva za poticanje inovacija i komercijalizaciju ideja, istaknuto je u srijedu na konferenciji Algebre i Massachusetts Institute-a of Technology (MIT).

ZAGREB, 12. lipnja 2024. (Hina) - Dioničarima Adris grupe isplatit će se dividenda od 2,57 eura po dionici i to 2,28 eura iz zadržane dobiti ostvarene poslovanjem u razdoblju od 2005. do zaključno 2011. godine, te 29 centi iz zadržane dobiti ostvarene poslovanjem nakon 2012. godine, odlučila je u srijedu glavna skupština te tvrtke.

BRUXELLES, 12. lipnja 2024. (Hina) -  Europska komisija je u srijedu zaprijetila da od 4. srpnja namjerava uvesti privremene carine na uvoz električnih automobila iz Kine u rasponu od 17,4 do 38,1 posto umjesto sadašnjih 10 posto, zbog nedopuštenih državnih subvencija kineskim proizvođačima.

ZAGREB, 11. lipnja 2024. (Hina) - Krajem svibnja ove godine na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) bilo je registrirano 88.327 nezaposlenih ili 9.431 osoba tj. 9,6 posto manje nego u svibnju 2023. godine, što je  najniži broj nezaposlenih evidentiran pri HZZ-u od osnutka hrvatske države.

ZAGREB, 11. lipnja 2024. (Hina) - Svjetsko gospodarstvo stabilizirat će se ove godine na niskoj razini, nakon previranja koje su izazvali pandemija, sukobi, inflacija i podignuti troškovi zaduživanja, izvijestila je u utorak u najnovijim prognozama Svjetska banka.