05.06.2023 12:47
AVION
ISTANBUL, 5. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Globalne zrakoplovne kompanije više su nego udvostručile prognoze dobiti za 2023. godinu, s 4,7 na 9,8 milijardi dolara, ohrabrene velikom potražnjom za putovanjima nakon pandemije.

"Pandemijske godine su iza nas i granice su uobičajeno otvorene", poručio je glavni direktor Međunarodnog udruženja zračnog prometa (IATA) Willie Walsh s godišnjeg sastanka udruge. Globalne aviokompanije zadnjih su mjeseci izvijestile o snažnim rezultatima, dok se pripremaju za intenzivnu ljetnu sezonu, a potražnja za putovanjima ne pokazuje znakove slabljenja unatoč visokoj inflaciji. Pritisak cijena nafte također je ublažen ove godine. Visina prihoda za 2023. godinu približava se predpandemijskim razinama, popevši se na očekivane 803 milijarde dolara u odnosu na 838 milijardi u 2019., godini prije izbijanja pandemije covida-19. "Mnogi ljudi ne samo da moraju, već žele putovati i nastavit će to činiti tijekom godine", rekao je Walsh. Potražnju podupire visoka razina zaposlenosti čak i uz slabije makroekonomske izglede, rekao je. „To potrošačima ulijeva povjerenje da mogu trošiti i zadužiti se kako bi nastavili uživati u onome što rade", dodao je. No, Walsh je predstavnicima oko 300 zračnih prijevoznika rekao da aktualni izazovi poput problema s opskrbnim lancem i rastućih aerodromskih naknada koče oporavak.

Dobavljači opreme (OEM), kako je rekao, presporo su otklanjali blokade u opskrbnom lancu koje povećavaju troškove i ograničavaju sposobnost raspoređivanja zrakoplova. "Avioprijevoznici su više nego frustrirani. Rješenje se mora pronaći. "Povećanje naknada u nizozemskoj zračnoj luci Schiphol i u zračnim lukama u Južnoj Africi također je otežalo poslovanje zračnih prijevoznika, dodao je. Trenutačna niska razina profitabilnosti industrije nije održiva, unatoč snažnom oporavku potražnje, rekao je Walsh, ističući da sektor ostvaruje dobit od oko 2,25 dolara po putniku, "što je manje od cijene jedne kave, ili karte za podzemnu željeznicu".

AVIONDUBLIN, 28. rujna 2023. (Hina/Reuters) - Irski diskontni avioprijevoznik Ryanair objavio je u četvrtak da će znatno smanjiti broj letova ove jeseni zbog kašnjenja naručenih Boeingovih zrakoplova.

ZAGREB, 28. rujna 2023. (Hina) - Hrvatski telekom (HT) predstavio je u četvrtak na konferenciji za medije nove fiksne usluge s povećanim brzinama i boljim mogućnostima bežićnog povezivanja uz WiFi6 tehnologiju te druge novosti u poslovanju, s naglaskom na pojačane investicije ove godine od 233,1 milijuna eura u fiksnu i mobilnu mrežu. 

WIESBADEN, 28. rujna 2023. (Hina) - Inflacija u Njemačkoj znatno je oslabila u rujnu, kliznuvši na najnižu razinu od početka prošle godine, uz naglo usporavanje rasta cijena energije, pokazale su u četvrtak prve procjene statističkog ureda. 

WASHINGTON, 26. rujna 2023. (Hina/Reuters) - Američka savezna komisija za trgovinu (FTC) podnijela je u utorak dugo očekivanu antimonopolsku tužbu protiv Amazona, optužujući tu kompaniju za trgovinu putem interneta da je oštetila potrošače višim cijenama u najnovijem pravnom postupku američke vlade usmjerenom na slamanje dominacije tehnoloških divova (Big Tech).

LONDON, 26. rujna 2023. (Hina/Reuters) - Čak tri četvrtine kompanija u svijetu ne bi 'prošlo' neovisnu reviziju poštivanja ekoloških, društvenih i standarda upravljanja (ESG), nekoliko mjeseci prije stupanja na snagu novih propisa, pokazalo je istraživanje revizorske kuće KPMG.