05.06.2023 12:46
MAGDEBURG, 2. lipanj 2023. (Hina/dpa) - Američki tehnološki div Intel objavio je da pregovara s njemačkom vladom o dodatnoj državnoj pomoći za tvornice čipova, povrh obećanih gotovo sedam milijardi eura.
Potrebna su dodatna sredstva zbog sve većih troškova, izjavio je u četvrtak glasnogovornik Intela. „Blisko surađujemo s njemačkom saveznom vladom kako bismo premostili razliku u troškovima”, dodao je. Puno se toga po njegovim riječima promijenilo otkako je Intel najavio da će u Magdeburgu izgraditi nekoliko tvornica čipova. „Geopolitički su se izazovi umnožili, globalna potražnja za poluvodičima pala, a troškovi izgradnje porasli, cijene energije i inflacija predstavljaju izazov za globalno gospodarstvo”, kazao je glasnogovornik. Intel navodno sada od Berlina traži 10 milijardi eura financijske pomoći, u odnosu na već obećanih 6,8 milijardi eura. Američka grupacija očekuje veće troškove projekta u Magdeburgu, izvijestio je financijski dnevnik Handelsblatt. "Naši su pregovori daleko odmakli. Zahtjevi za subvencijama visoki su i konkretno razgovaramo može li im se udovoljiti ili ne", rekao je u četvrtak ministar gospodarstva Robert Habeck. "No, želim naglasiti da također želimo Intel ovdje u Njemačkoj", nastavio je Habeck, dodajući da vlada ipak ne troši novac 'šakom i kapom'. Intel spada među "velike igrače", a proizvodnja poluvodiča jako je važna, napomenuo je ministar. Intel ima najveći udio na unosnom svjetskom tržištu poluvodiča koji se koriste u osobnim računalima i serverima, podsjeća agencija dpa. U ožujku prošle godine kompanija je najavila da će se najnovija generacija čipova u Magdeburgu proizvoditi od 2027. godine, najavivši ulaganja od najmanje 17 milijardi eura.

PorezZAGREB, 29. kolovoza 2024. (Hina) - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Marko Primorac otkrio je u četvrtak konture novog paketa poreznih izmjena, koji između ostalog uključuje uvođenje poreza na nekretnine transformacijom poreza na kuće na odmor, kao i izjednačavanje poreznog tretmana dugoročnog i kratkoročnog najma.

ZAGREB, 29. kolovoza 2024. (Hina) - Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice, izmijenjenom odlukom imenovala ministre Antu Šušnjara i Damira Habijana članovima Savjeta za pregovore s Molom vezano uz mogući otkup dionica koje ta mađarska kompanija drži u Ini.

SHENZHEN, 29. kolovoza 2024. (Hina/Reuters) - Kineski tehnološki div Huawei ostvario je veliki skok prihoda i neto dobiti u prvom polugodištu, poduprt snažnom prodajom pametnih telefona i rastom poslovanja s komponentama za pametne automobile i to unatoč američkim sankcijama.

ZAGREB, 28. kolovoza 2024. (Hina) – U primjeni Zakona o kibernetičkoj sigurnosti važno je osigurati ravnotežu između obaveza za poduzetnike i investicija za jačanje standarda kibernetičke sigurnosti, istaknuto je u srijedu na konferenciji u organizaciji HUP-ICT-a.

ZAGREB, 28. kolovoza 2024. (Hina) - Tvrtka MHP u proteklih je pet godina u Hrvatsku uložila gotovo 45 milijuna eura, a pokrenula je projekt izgradnje nove tvornice za proizvodnju mokre hrane za kućne ljubimce, koja bi trebala početi s radom 2026. i u koju se planira uložiti 40 milijuna eura, izvijestili su iz te ukrajinske tvrtke.