01.06.2023 10:39
ZAGREB, 1. lipnja 2023. (Hina) - Grupa Podravka dovršila je prvu veliku investiciju u sklopu restrukturiranja poslovanja Žita, a riječ je novoj liniji za proizvodnju kruha u Pekari Vič u Sloveniji, ukupne vrijednosti oko pet milijuna eura, izvijestili su u četvrtak iz Podravke.
Suvremena automatizirana linija za proizvodnju kruha, kapaciteta do 2.400 komada po satu, u pogon će u potpunosti biti puštena tijekom lipnja, dok se plasman prvih proizvoda na tržište očekuje u drugoj polovini srpnja ove godine. Nova se linija, kako su naveli iz Podravke, odlikuje i niskom potrošnjom energije, a očekuje se i smanjenje troška održavanja za 20 posto. Naknadno će se izvršiti i rekuperacija na pećnici, što će omogućiti korištenje viška energije iz tople vode za tehnološke potrebe i grijanje prostora. "Dovršetak ove pet milijuna eura vrijedne investicije na Viču, pokazatelj je uspješnog procesa restrukturiranja Žita", kazala je predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić. Navela je i kako su u tijeku i dodatna ulaganja u modernizaciju pekarstva u Mariboru vrijedna 10 milijuna eura, uključujući i novu automatiziranu liniju te proširenje kapaciteta skladištenja smrznutih proizvoda.

U priopćenju se navodi kako je Grupa Podravka prepoznala pekarstvo kao jednu od strateških proizvodnih kategorija u kojoj želi ojačati svoje tržišne pozicije, posebice na hrvatskom i slovenskom tržištu, ali i šire. Nova proizvodna linija u Žitovoj pekari u Viču jedna je od brojnih investicija koje se provode u sklopu strateških ciljeva transformacije Žita u modernu pekarsku industriju objedinjavanjem proizvodnje, povećanjem učinkovitosti i produktivnosti te optimiziranjem asortimana. Restrukturiranjem poslovanja Žita, kako su naveli iz Podravke, fokus se stavlja na pekarsku proizvodnju, njezinu tehnološku modernizaciju i potpuno usklađivanje poslovnih procesa s poslovnim procesima Podravke. Novu liniju u Ljubljani posjetili su i članovi Nadzornog odbora (NO) te Uprave Podravke, a sa svim detaljima upoznali su ih članovi Uprave Žita na čelu s Tomislavom Bujanovićem te voditelj Pekare Vič Matjaž Breznik. Članovi NO i Uprave Podravke prilikom posjeta Ljubljani dodatno su raspravljali o rezultatima restrukturiranja, zaključivši kako zaokret u poslovanju Žita teče u skladu sa zacrtanim ciljevima, navodi se u priopćenju..

AVIONDUBLIN, 28. rujna 2023. (Hina/Reuters) - Irski diskontni avioprijevoznik Ryanair objavio je u četvrtak da će znatno smanjiti broj letova ove jeseni zbog kašnjenja naručenih Boeingovih zrakoplova.

ZAGREB, 28. rujna 2023. (Hina) - Hrvatski telekom (HT) predstavio je u četvrtak na konferenciji za medije nove fiksne usluge s povećanim brzinama i boljim mogućnostima bežićnog povezivanja uz WiFi6 tehnologiju te druge novosti u poslovanju, s naglaskom na pojačane investicije ove godine od 233,1 milijuna eura u fiksnu i mobilnu mrežu. 

WIESBADEN, 28. rujna 2023. (Hina) - Inflacija u Njemačkoj znatno je oslabila u rujnu, kliznuvši na najnižu razinu od početka prošle godine, uz naglo usporavanje rasta cijena energije, pokazale su u četvrtak prve procjene statističkog ureda. 

WASHINGTON, 26. rujna 2023. (Hina/Reuters) - Američka savezna komisija za trgovinu (FTC) podnijela je u utorak dugo očekivanu antimonopolsku tužbu protiv Amazona, optužujući tu kompaniju za trgovinu putem interneta da je oštetila potrošače višim cijenama u najnovijem pravnom postupku američke vlade usmjerenom na slamanje dominacije tehnoloških divova (Big Tech).

LONDON, 26. rujna 2023. (Hina/Reuters) - Čak tri četvrtine kompanija u svijetu ne bi 'prošlo' neovisnu reviziju poštivanja ekoloških, društvenih i standarda upravljanja (ESG), nekoliko mjeseci prije stupanja na snagu novih propisa, pokazalo je istraživanje revizorske kuće KPMG.