24.05.2023 07:25
DUBROVNIK, 23. svibnja 2023. (Hina), Grad Dubrovnik će jednom ugostiteljskom objektu u povijesnoj jezgri zbog preglasne glazbe oduzeti javnu površinu na sedam dana, objavila je u utorak dubrovačka gradska uprava, a to je šesti takav slučaj od početka primjene odluke o buci u rujnu 2022.
Osim oduzimanja javne površine, određena je i novčana kazna od 1327 eura za pravnu i 265 eura za odgovornu osobu. U slučaju ponovljenog prekršaja, ugostiteljskom objektu javna površina će se oduzeti na 30 dana, a nakon trećeg prekršaja oduzet će se trajno.Riječ je o kršenju odluka o ugostiteljskoj djelatnosti i zakupu javnih površina u vezi s razinom buke. „Gradski odsjek za komunalno redarstvo angažirao je ovlaštenog mjeritelja razine buke za ispitivanje razine buke na otvorenom u objektima registriranim za obavljanje ugostiteljske djelatnosti“, ističu iz Grada Dubrovnika.

Nadzor je proveden u subotu, 20. svibnja ispred pet ugostiteljskih objekata, a za jedan je utvrđena prekomjerna buka.„Reproduciranjem glazbe putem elektroakustičnih uređaja prekoračena je dozvoljena jačina zvuka, odnosno na javnoj površine ispred ugostiteljskog objekta izmjerena je razina buke 73 decibela, a dozvoljena razina je 55 decibela“, navode iz Grada Dubrovnika.

Odluka o buci primjenjuje se od rujna 2022., kada je oduzimanjem javne površine i novčanim kaznama kažnjeno pet ugostiteljskih objekata. Nakon nedavnog zbora građana povijesne jezgre, odlučeno je kako će, žurnim izmjenama odluka, na javnim površinama unutar povijesne jezgre biti zabranjeno izvođenje glazbe na uređajima s pojačalima.

„Glazba će se moći reproducirati isključivo 'unplugged' glazbalima, čime će povijesna jezgra postati prva 'unplugged' zona. Svi zvučnici na fasadama će se ukloniti uz zabranu postavljanja novih“, najavili su iz Grada Dubrovnika. Napominju kako je smanjeno emitiranje buke u povijesnoj jezgri "jedan od bitnih ciljeva Plana upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a, prvog dokumenta takve vrste u Republici Hrvatskoj, a čije se odredbe uvelike primjenjuju".

TrgovinaDUBROVNIK, 26. svibnja 2023. (Hina) - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak da će inflacija u ovoj i idućoj godini ostati povišena, iako na nižoj razini no dosad, dok će razinu od dva posto koju "cilja" Europska središnja banka (ESB) dosegnuti 2025. godine te je najavio da će HNB povisti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2022. godini osvojili su Konzum i Studenac, tvrtka Cromaris je proizvođač godine, a najbolji mali trgovac je zagrebačka Kredenca, izvijestili su u petak s portala Ja Trgovac. 

SEUL, 26. svibnja 2023. (Hina/dpa) - Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai u petak je objavio da će s domaćim partnerom, proizvođačem baterija LG Energy Solutionom, graditi tvornicu baterija u SAD-u. 

Njemačka ipak u recesiji
26.05.2023 07:40

FRANKFURT, 25. svibnja 2023. (Hina/dpa), Njemačko gospodarstvo blago se smanjilo u prvom tromjesečju i kliznulo u recesiju, pokazale su u četvrtak izmijenjene procjene statističkog ureda, otkrivši snažan pritisak inflacije na osobnu potrošnju.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina(Reuters), Tvrtka Elona Muska za moždane implantate Neuralink u četvrtak je priopćila da je dobila zeleno svjetlo od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) za pokretanje svoje prve kliničke studije na ljudima.