24.05.2023 07:25
DUBROVNIK, 23. svibnja 2023. (Hina), Grad Dubrovnik će jednom ugostiteljskom objektu u povijesnoj jezgri zbog preglasne glazbe oduzeti javnu površinu na sedam dana, objavila je u utorak dubrovačka gradska uprava, a to je šesti takav slučaj od početka primjene odluke o buci u rujnu 2022.
Osim oduzimanja javne površine, određena je i novčana kazna od 1327 eura za pravnu i 265 eura za odgovornu osobu. U slučaju ponovljenog prekršaja, ugostiteljskom objektu javna površina će se oduzeti na 30 dana, a nakon trećeg prekršaja oduzet će se trajno.Riječ je o kršenju odluka o ugostiteljskoj djelatnosti i zakupu javnih površina u vezi s razinom buke. „Gradski odsjek za komunalno redarstvo angažirao je ovlaštenog mjeritelja razine buke za ispitivanje razine buke na otvorenom u objektima registriranim za obavljanje ugostiteljske djelatnosti“, ističu iz Grada Dubrovnika.

Nadzor je proveden u subotu, 20. svibnja ispred pet ugostiteljskih objekata, a za jedan je utvrđena prekomjerna buka.„Reproduciranjem glazbe putem elektroakustičnih uređaja prekoračena je dozvoljena jačina zvuka, odnosno na javnoj površine ispred ugostiteljskog objekta izmjerena je razina buke 73 decibela, a dozvoljena razina je 55 decibela“, navode iz Grada Dubrovnika.

Odluka o buci primjenjuje se od rujna 2022., kada je oduzimanjem javne površine i novčanim kaznama kažnjeno pet ugostiteljskih objekata. Nakon nedavnog zbora građana povijesne jezgre, odlučeno je kako će, žurnim izmjenama odluka, na javnim površinama unutar povijesne jezgre biti zabranjeno izvođenje glazbe na uređajima s pojačalima.

„Glazba će se moći reproducirati isključivo 'unplugged' glazbalima, čime će povijesna jezgra postati prva 'unplugged' zona. Svi zvučnici na fasadama će se ukloniti uz zabranu postavljanja novih“, najavili su iz Grada Dubrovnika. Napominju kako je smanjeno emitiranje buke u povijesnoj jezgri "jedan od bitnih ciljeva Plana upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a, prvog dokumenta takve vrste u Republici Hrvatskoj, a čije se odredbe uvelike primjenjuju".

SamozapošljavanjeZAGREB, 12. lipnja 2024. (Hina) - Poduzetništvo bez inovacija je nezamislivo, a s obzirom na brz tehnološki razvoj i promjene koje donosi, za daljnji napredak potrebne su strategije vodstva za poticanje inovacija i komercijalizaciju ideja, istaknuto je u srijedu na konferenciji Algebre i Massachusetts Institute-a of Technology (MIT).

ZAGREB, 12. lipnja 2024. (Hina) - Dioničarima Adris grupe isplatit će se dividenda od 2,57 eura po dionici i to 2,28 eura iz zadržane dobiti ostvarene poslovanjem u razdoblju od 2005. do zaključno 2011. godine, te 29 centi iz zadržane dobiti ostvarene poslovanjem nakon 2012. godine, odlučila je u srijedu glavna skupština te tvrtke.

BRUXELLES, 12. lipnja 2024. (Hina) -  Europska komisija je u srijedu zaprijetila da od 4. srpnja namjerava uvesti privremene carine na uvoz električnih automobila iz Kine u rasponu od 17,4 do 38,1 posto umjesto sadašnjih 10 posto, zbog nedopuštenih državnih subvencija kineskim proizvođačima.

ZAGREB, 11. lipnja 2024. (Hina) - Krajem svibnja ove godine na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) bilo je registrirano 88.327 nezaposlenih ili 9.431 osoba tj. 9,6 posto manje nego u svibnju 2023. godine, što je  najniži broj nezaposlenih evidentiran pri HZZ-u od osnutka hrvatske države.

ZAGREB, 11. lipnja 2024. (Hina) - Svjetsko gospodarstvo stabilizirat će se ove godine na niskoj razini, nakon previranja koje su izazvali pandemija, sukobi, inflacija i podignuti troškovi zaduživanja, izvijestila je u utorak u najnovijim prognozama Svjetska banka.