30.03.2023 12:38
ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 
Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u četvrtak izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u veljači u odnosu na siječanj ostala nepromijenjena, dok je u odnosu na veljaču prošle godine porasla 0,4 posto. To je drugi mjesec zaredom kako je potrošnja u maloprodaji porasla na godišnjoj razini, nakon što je u prosincu prošle godine pala 0,8 posto. No, to je sporiji rast nego u siječnju, kada je potrošnja porasla 1,1 posto na godišnjoj razini. Porast prometa od trgovine na malo za 9,3 posto na godišnjoj razini ostvarili su poslovni subjekti kojima je pretežna djelatnost izvan trgovine na malo. Pritom je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 0,8 posto, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, pao za 2,3 posto, pokazuju podaci DZS-a. U prva dva mjeseca ove godine potrošnja u maloprodaji porasla je 0,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. „Pozitiva realna promjena u veljači rezultat je i blagog popuštanja inflatornih pritisaka koji su se u veljači spustili na 12 posto godišnje. Istovremeno, razmjerno otporno tržište rada i štednja akumulirana iz prethodnih razdoblja ublažavaju prelijevanje većih negativnih učinaka. Iako u ovoj godini prevladavaju negativni ekonomski izgledi, na razini cijele 2023. godine očekujemo kako će (skroman) pozitivan doprinos ukupnom gospodarskom rastu doći upravo od osobne potrošnje”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

InflacijaZAGREB, 15. ožujka 2024. (Hina) - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u veljači 4,1 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS), što je isto kao i u siječnju, čime je prekinut višemjesečni trend usporavanja inflacije na godišnjoj razini.

ZAGREB, 15. ožujka 2024. (Hina) - Snažan rast javne potrošnje u izbornoj godini ‘uložen’ u povećanje kupovne moći stanovništva nemoguće je ponoviti, a kad bi se nastavio u godinama pred nama lako bismo ušli u proceduru prekomjernog deficita i zaustavili proces poboljšanja kreditnog rejtinga, ocjenjuje se u najnovijoj HUP-ovoj publikaciji Fokus tjedna.

ZAGREB, 16. ožujka 2024. (Hina) - U sklopu devetog hrvatskog izdanja globalnog programa EY Poduzetnik godine, najuspješnijim hrvatskim poduzetnikom za 2023. godinu proglašen je Ivo Usmiani iz JGL Grupe, priopćili su organizatori izbora.

IKA, 14. ožujka 2024. (Hina) – Turizam danas u Hrvatskoj predstavlja motor gospodarskog razvoja, ali i način života, poglavito u područjima koja su desetljećima vezana uz turizam, rekao je u četvrtak na panel raspravi „Može li Hrvatska bez turizma?“ Robert Pende iz Ministarstva turizma i sporta.

ZAGREB, 14. ožujka 2024. (Hina) - U Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) pozdravljaju u četvrtak donesen šesti Vladin paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena, koji je u više navrata bio tema susreta između HGK, nadležnih ministarstava, regulatora i predstavnika gospodarstva, dodavši kako je tim paketom riješen veći dio problematike energetskih tvrtki.