29.03.2023 15:24
google
ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

Bruxelles je "na temelju istrage tržišta utvrdio da transakcija neće u značajnoj mjeri ograničiti natjecanje na tržištu alata za pomoć pri izradi domaćih zadaća i učenju koji uključuju matematiku kao predmet (...) ni na tržištu općih usluge pretraživanja”. Googleovo preuzimanje Photomatha, "čije je sjedište u SAD-u", odobreno je bez ikakvih uvjeta, stoji u priopćenju EK, objavljenom u utorak navečer. Komisija je istragom utvrdila da je objedinjeni udio Googlea i Phtomatha na tržištu softverskih alata za pomoć pri izradi zadaća i učenja matematike ograničen i da postoje brojni alternativni tržišni igrači. Utvrdili su i da integracija Photomatha u Googleovu opću uslugu pretraživanja neće ojačati tržišnu poziciju tehnološkog diva budući da  matematički upiti na tražilicama čine mali udio upita, a Photomathove tehničke mogućnosti "nisu ni jedinstvene ni rijetke". Njihova analiza pokazala je i da pristup Googleovoj tražilici nije od velike važnosti za privlačenje novih korisnika matematičkih alata. "Konkurencija stječe nove korisnike i drugim kanalima, poput preporuka prijatelja i učitelja, društvenih medija i promotivnih kampanja. "Bruxelles je zaključio i da konkurentski alati za matematičke zadatke ne dolaze do novih korisnika samo preko Googleove trgovine aplikacija već i drugim kanalima.

Google je Europskoj komisiji kupnju Photomatha prijavio krajem veljače, napomenuvši da je transakciju dogovorio u svibnju prošle godine. Photomath je osnovan 2014. godine u Hrvatskoj, a kreirao je aplikaciju koja koristi računalni vid i umjetnu inteligenciju za prepoznavanje, trenutno rješavanje i objašnjavanje matematičkih zadataka. Imaju urede u Zagrebu i u američkom San Mateu.Prema podacima na internetskoj stranici, aplikacija Photomath preuzeta je više od 300 milijuna puta, dostupna je u više od 200 zemalja, na više od 30 jezika.Photomathovi su ulagači američke investicijske tvrtke Menlo Ventures, LearnCapital, Goodwater Capital, GSV Ventures i Cherubic.

LUKAZADAR, 18. ožujka 2024. (Hina) - Radnici Luke Zadar d.d. započet će štrajk u utorak ujutro jer poslodavac nije pristao na povećanje plaća za 200 eura, najavio je u ponedjeljak Sindikat prometa i veza Hrvatske."Naše su plaće oko 700 eura, što je za današnje vrijeme ispod svake razine.

FRANKFURT, 18. ožujka 2024. (Hina/dpa) – Njemačke regulatore brine financiranje komercijalniih nekretnina, ali većina banaka uspješno će prebroditi krizu na tržištu i posustajanje gospodarske aktivnosti, izjavio je u ponedjeljak voditelj odjela BaFin-a za nadzor Raimund Roeseler.

HANOI, 18. ožujka 2024. (Hina/Reuters) - Osnivač vijetnamskog proizvođača električnih vozila VinFasta inaugurirao je u ponedjeljak kompaniju V-Green koja će poduprijeti njegovo širenje u svijetu gradnjom punionica. V-Green će biti Vinfastov globalni partner i igrat će vodeću ulogu u uspostavi mreže punionica, naveo je u priopćenju milijarder Pham Nhat Vuong, koji drži 90-postotni udio u prozvođaču električnih vozila.

ZAGREB, 15. ožujka 2024. (Hina) - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u veljači 4,1 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS), što je isto kao i u siječnju, čime je prekinut višemjesečni trend usporavanja inflacije na godišnjoj razini.

ZAGREB, 15. ožujka 2024. (Hina) - Snažan rast javne potrošnje u izbornoj godini ‘uložen’ u povećanje kupovne moći stanovništva nemoguće je ponoviti, a kad bi se nastavio u godinama pred nama lako bismo ušli u proceduru prekomjernog deficita i zaustavili proces poboljšanja kreditnog rejtinga, ocjenjuje se u najnovijoj HUP-ovoj publikaciji Fokus tjedna.