29.03.2023 15:24
google
ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

Bruxelles je "na temelju istrage tržišta utvrdio da transakcija neće u značajnoj mjeri ograničiti natjecanje na tržištu alata za pomoć pri izradi domaćih zadaća i učenju koji uključuju matematiku kao predmet (...) ni na tržištu općih usluge pretraživanja”. Googleovo preuzimanje Photomatha, "čije je sjedište u SAD-u", odobreno je bez ikakvih uvjeta, stoji u priopćenju EK, objavljenom u utorak navečer. Komisija je istragom utvrdila da je objedinjeni udio Googlea i Phtomatha na tržištu softverskih alata za pomoć pri izradi zadaća i učenja matematike ograničen i da postoje brojni alternativni tržišni igrači. Utvrdili su i da integracija Photomatha u Googleovu opću uslugu pretraživanja neće ojačati tržišnu poziciju tehnološkog diva budući da  matematički upiti na tražilicama čine mali udio upita, a Photomathove tehničke mogućnosti "nisu ni jedinstvene ni rijetke". Njihova analiza pokazala je i da pristup Googleovoj tražilici nije od velike važnosti za privlačenje novih korisnika matematičkih alata. "Konkurencija stječe nove korisnike i drugim kanalima, poput preporuka prijatelja i učitelja, društvenih medija i promotivnih kampanja. "Bruxelles je zaključio i da konkurentski alati za matematičke zadatke ne dolaze do novih korisnika samo preko Googleove trgovine aplikacija već i drugim kanalima.

Google je Europskoj komisiji kupnju Photomatha prijavio krajem veljače, napomenuvši da je transakciju dogovorio u svibnju prošle godine. Photomath je osnovan 2014. godine u Hrvatskoj, a kreirao je aplikaciju koja koristi računalni vid i umjetnu inteligenciju za prepoznavanje, trenutno rješavanje i objašnjavanje matematičkih zadataka. Imaju urede u Zagrebu i u američkom San Mateu.Prema podacima na internetskoj stranici, aplikacija Photomath preuzeta je više od 300 milijuna puta, dostupna je u više od 200 zemalja, na više od 30 jezika.Photomathovi su ulagači američke investicijske tvrtke Menlo Ventures, LearnCapital, Goodwater Capital, GSV Ventures i Cherubic.

HotelZAGREB, 11. travnja 2024. (Hina) - Velike hotelske kuće najpoželjniji su poslodavci u hrvatskom turizmu i ugostiteljstvu, jer njeguju dobre međuljudske odnose i atmosferu na radnom mjestu te omogućavaju napredak u struci, pokazalo je istraživanje portala MojPosao.

SZAZHALOMBATTA, 11. travnja 2024. (Hina) - MOL Grupa je izvijestila u četvrtak da je instalirala postrojenje za proizvodnju zelenog vodika u Szzahalombatti, koje je s kapacitetom od 10 megavata najveće u srednjoj i istočnoj Europi, u što je uložila 22 milijuna eura.

ZAGREB, 11. travnja 2024. (Hina) - Tvrtka Securitas Hrvatska Avijacija u četvrtak je obilježila 10. godišnjicu poslovanja i obavljanja sigurnosnih poslova u zagrebačkoj zračnoj luci "Franjo Tuđman" kroz koju je lani pošlo više od 3,7 milijuna putnika, a dnevno ih u prosjeku kroz zaštitne preglede prođe 5.000.

ZAGREB, 10. travnja 2024. (Hina) - Povećanje zaposlenosti i jačanje ljudskog kapitala ključno je za dugoročan rast Hrvatske, istaknuli su u srijedu iz Svjetske banke, upozorivši na demografske izazove koji predstavljaju rizik po gospodarski rast.

ZAGREB, 10. travnja 2024. (Hina) - U hrvatskim zračnim lukama u veljači je broj putnika porastao za 14,1 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, na 293 tisuće, pa je na godišnjoj razini porastao i broj putnika u prva dva mjeseca ove godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).