29.03.2023 15:24
google
ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

Bruxelles je "na temelju istrage tržišta utvrdio da transakcija neće u značajnoj mjeri ograničiti natjecanje na tržištu alata za pomoć pri izradi domaćih zadaća i učenju koji uključuju matematiku kao predmet (...) ni na tržištu općih usluge pretraživanja”. Googleovo preuzimanje Photomatha, "čije je sjedište u SAD-u", odobreno je bez ikakvih uvjeta, stoji u priopćenju EK, objavljenom u utorak navečer. Komisija je istragom utvrdila da je objedinjeni udio Googlea i Phtomatha na tržištu softverskih alata za pomoć pri izradi zadaća i učenja matematike ograničen i da postoje brojni alternativni tržišni igrači. Utvrdili su i da integracija Photomatha u Googleovu opću uslugu pretraživanja neće ojačati tržišnu poziciju tehnološkog diva budući da  matematički upiti na tražilicama čine mali udio upita, a Photomathove tehničke mogućnosti "nisu ni jedinstvene ni rijetke". Njihova analiza pokazala je i da pristup Googleovoj tražilici nije od velike važnosti za privlačenje novih korisnika matematičkih alata. "Konkurencija stječe nove korisnike i drugim kanalima, poput preporuka prijatelja i učitelja, društvenih medija i promotivnih kampanja. "Bruxelles je zaključio i da konkurentski alati za matematičke zadatke ne dolaze do novih korisnika samo preko Googleove trgovine aplikacija već i drugim kanalima.

Google je Europskoj komisiji kupnju Photomatha prijavio krajem veljače, napomenuvši da je transakciju dogovorio u svibnju prošle godine. Photomath je osnovan 2014. godine u Hrvatskoj, a kreirao je aplikaciju koja koristi računalni vid i umjetnu inteligenciju za prepoznavanje, trenutno rješavanje i objašnjavanje matematičkih zadataka. Imaju urede u Zagrebu i u američkom San Mateu.Prema podacima na internetskoj stranici, aplikacija Photomath preuzeta je više od 300 milijuna puta, dostupna je u više od 200 zemalja, na više od 30 jezika.Photomathovi su ulagači američke investicijske tvrtke Menlo Ventures, LearnCapital, Goodwater Capital, GSV Ventures i Cherubic.

Potrošački kreditZAGREB, 3. listopada 2024. (Hina) - Ministar rada Marin Piletić izjavio je u četvrtak da poslodavci za 132 tisuće radnika iz trećih zemalja uredno plaćaju sve doprinose, te je iznio podatak da je prosječna bruto plaća nešto veća od tisuću eura  za 9000 stranih radnika u ugostiteljstvu.

LUXEMBOURG, 3. listopada 2024. (Hina) - Proizvođačke cijene u industriji eurozone i EU-a porasle su i u kolovozu, treći mjesec zaredom, dok je Hrvatska bilježila pad, pokazalo je u četvrtak izvješće Eurostata.

ZAGREB, 3. listopada 2024. (Hina) - Oporba je u četvrtak Vlada poručila kako se iz prijedloga rebalansa državnog proračuna za 2024. godinu vidi da je PDV najizdašniji dio njegovih prihoda ali ih zanima radi li se kod velikih ušteda o strukturnim uštedama ili je to samo odgoda određenih projekata.

OSIJEK, 02. listopada 2024. (Hina) - Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi (ZNTP) u lancu opskrbe hranom donio je niz pozitivnih promjena, ali se propisi i dalje krše zbog čega su do sada izrečene kazne od 1,2 milijuna eura, rečeno je u srijedu na konferenciji Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) i osječkog Pravnog fakulteta.

ZAGREB, 2. listopada 2024. (Hina) - Hrvatska je na 43. mjestu od 133 gospodarstva, prema 17. izdanju globalnoga inovacijskog indeksa (GII) koji je predstavila Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo (WIPO), prenosi u srijedu Državni zavod za intelektualno vlasništvo (DZIV).