29.03.2023 15:24
google
ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

Bruxelles je "na temelju istrage tržišta utvrdio da transakcija neće u značajnoj mjeri ograničiti natjecanje na tržištu alata za pomoć pri izradi domaćih zadaća i učenju koji uključuju matematiku kao predmet (...) ni na tržištu općih usluge pretraživanja”. Googleovo preuzimanje Photomatha, "čije je sjedište u SAD-u", odobreno je bez ikakvih uvjeta, stoji u priopćenju EK, objavljenom u utorak navečer. Komisija je istragom utvrdila da je objedinjeni udio Googlea i Phtomatha na tržištu softverskih alata za pomoć pri izradi zadaća i učenja matematike ograničen i da postoje brojni alternativni tržišni igrači. Utvrdili su i da integracija Photomatha u Googleovu opću uslugu pretraživanja neće ojačati tržišnu poziciju tehnološkog diva budući da  matematički upiti na tražilicama čine mali udio upita, a Photomathove tehničke mogućnosti "nisu ni jedinstvene ni rijetke". Njihova analiza pokazala je i da pristup Googleovoj tražilici nije od velike važnosti za privlačenje novih korisnika matematičkih alata. "Konkurencija stječe nove korisnike i drugim kanalima, poput preporuka prijatelja i učitelja, društvenih medija i promotivnih kampanja. "Bruxelles je zaključio i da konkurentski alati za matematičke zadatke ne dolaze do novih korisnika samo preko Googleove trgovine aplikacija već i drugim kanalima.

Google je Europskoj komisiji kupnju Photomatha prijavio krajem veljače, napomenuvši da je transakciju dogovorio u svibnju prošle godine. Photomath je osnovan 2014. godine u Hrvatskoj, a kreirao je aplikaciju koja koristi računalni vid i umjetnu inteligenciju za prepoznavanje, trenutno rješavanje i objašnjavanje matematičkih zadataka. Imaju urede u Zagrebu i u američkom San Mateu.Prema podacima na internetskoj stranici, aplikacija Photomath preuzeta je više od 300 milijuna puta, dostupna je u više od 200 zemalja, na više od 30 jezika.Photomathovi su ulagači američke investicijske tvrtke Menlo Ventures, LearnCapital, Goodwater Capital, GSV Ventures i Cherubic.

TrgovinaDUBROVNIK, 26. svibnja 2023. (Hina) - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak da će inflacija u ovoj i idućoj godini ostati povišena, iako na nižoj razini no dosad, dok će razinu od dva posto koju "cilja" Europska središnja banka (ESB) dosegnuti 2025. godine te je najavio da će HNB povisti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2022. godini osvojili su Konzum i Studenac, tvrtka Cromaris je proizvođač godine, a najbolji mali trgovac je zagrebačka Kredenca, izvijestili su u petak s portala Ja Trgovac. 

SEUL, 26. svibnja 2023. (Hina/dpa) - Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai u petak je objavio da će s domaćim partnerom, proizvođačem baterija LG Energy Solutionom, graditi tvornicu baterija u SAD-u. 

Njemačka ipak u recesiji
26.05.2023 07:40

FRANKFURT, 25. svibnja 2023. (Hina/dpa), Njemačko gospodarstvo blago se smanjilo u prvom tromjesečju i kliznulo u recesiju, pokazale su u četvrtak izmijenjene procjene statističkog ureda, otkrivši snažan pritisak inflacije na osobnu potrošnju.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina(Reuters), Tvrtka Elona Muska za moždane implantate Neuralink u četvrtak je priopćila da je dobila zeleno svjetlo od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) za pokretanje svoje prve kliničke studije na ljudima.