23.03.2023 12:59
ugovor o radu
OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

Iz Uprave tvrtke je priopćeno kako je dovršetak izgradnje proizvodnog pogona predviđen za početak 2024. godine te kako se očekuje da će ovaj centar biti ključni pokretač lokalnog gospodarstva, stvarajući više od 1.500 novih radnih mjesta za kvalificirane radnike. U trenutku kada novi centar izvrsnosti za proizvodnju započne s radom, Jabil će postati jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji, te lokalnoj zajednici pružati prilike za rast i razvoj, napominju u Upravi. Podsjećaju kako je Jabil osnovan1966. godine u Sjedinjenim Američkim državama te kako je riječ o jednom od najvećih svjetskih pružatelja proizvodnih rješenja, koji trenutno ima više od 250 tisuća zaposlenika na stotinu različitih lokacija u 30 zemalja. Ističu kako Jabil surađuje s više od 400 vodećih svjetskih brendova u brojnim sektorima na plasiranju njihovih proizvoda na tržišta.

"Širenje poslovanja strateška je odluka koja je u skladu s fokusom Jabila na dugoročne trendove i rast u područjima obnovljive energije, električnih vozila, zdravstva, 5G mreže i clouda. Novi će pogon biti središte Jabilove stalne predanosti inoviranju, održivosti i pružanju sveobuhvatnih proizvodnih rješenja svojim korisnicima", istaknuo je izvršni potpredsjednik operacija Jabila Gerald  Creadon. U tvrtki kažu kako je zapošljavanje radne snage za novi centar izvrsnosti za proizvodnju u Osijeku već započelo i nastavit će se tijekom 2023. godine, a  trenutno su otvorene menadžerske i inženjerske pozicije, kao i niz radnih mjesta u operacijama, opskrbnom lancu, financijama i ljudskim resursima. U zahtjevu za ocjenu o potrebi procjene utjecaja na okoliš, kojeg je u veljači objavilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja navodi se kako je planiranim zahvatom, na površini oko oko 170 tisuća kvadratnih metara, predviđena  izgradnja građevine za proizvodnju medicinskih protetskih dijelova i mikročipova te matičnih ploča za autoindustriju, a uz proizvodnu građevinu predviđena je izgradnja skladišnih, servisno-tehnčkih, uredskih i ostalih pratećih sadržaja. Iz Ministarstva su tada pojasnili kako se osnovne djelatnosti planiranog zahvata odnose na proizvodnju tehnološki vrlo sofisticiranih informatičkih komponenti, matičnih ploča, čipova i finih mehaničkih sklopova za daljnje korištenje i ugradnju u automobilskoj i zdravstvenoj industriji te kako se "generalno, radi o preciznoj visokotehnološkoj industriji". U povodu dolaska novoga investitora u Industrijsku zonu "Nemetin" u osječkoj Gradskoj upravi za četvrtak u 13 sati najavili su izvanrednu konferenciju za novinare, na kojoj će govoriti osječki gradonačelnik Ivan Radić.

SamozapošljavanjeZAGREB, 12. lipnja 2024. (Hina) - Poduzetništvo bez inovacija je nezamislivo, a s obzirom na brz tehnološki razvoj i promjene koje donosi, za daljnji napredak potrebne su strategije vodstva za poticanje inovacija i komercijalizaciju ideja, istaknuto je u srijedu na konferenciji Algebre i Massachusetts Institute-a of Technology (MIT).

ZAGREB, 12. lipnja 2024. (Hina) - Dioničarima Adris grupe isplatit će se dividenda od 2,57 eura po dionici i to 2,28 eura iz zadržane dobiti ostvarene poslovanjem u razdoblju od 2005. do zaključno 2011. godine, te 29 centi iz zadržane dobiti ostvarene poslovanjem nakon 2012. godine, odlučila je u srijedu glavna skupština te tvrtke.

BRUXELLES, 12. lipnja 2024. (Hina) -  Europska komisija je u srijedu zaprijetila da od 4. srpnja namjerava uvesti privremene carine na uvoz električnih automobila iz Kine u rasponu od 17,4 do 38,1 posto umjesto sadašnjih 10 posto, zbog nedopuštenih državnih subvencija kineskim proizvođačima.

ZAGREB, 11. lipnja 2024. (Hina) - Krajem svibnja ove godine na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) bilo je registrirano 88.327 nezaposlenih ili 9.431 osoba tj. 9,6 posto manje nego u svibnju 2023. godine, što je  najniži broj nezaposlenih evidentiran pri HZZ-u od osnutka hrvatske države.

ZAGREB, 11. lipnja 2024. (Hina) - Svjetsko gospodarstvo stabilizirat će se ove godine na niskoj razini, nakon previranja koje su izazvali pandemija, sukobi, inflacija i podignuti troškovi zaduživanja, izvijestila je u utorak u najnovijim prognozama Svjetska banka.