21.03.2023 11:16
ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima. 
Kako su u utorak priopćili iz UGP-a, Luka Medvidović i Boris Podobnik su radi rangiranja gradova i općina prema tome kako se odnose prema privatnom sektoru, posebno malom i srednjem poduzetništvu, anketirali poduzetnike, velikom većinom članove UGP-a. Pitali su između ostaloga bave li se službe lokalne zajednice nekim poslom kojim izravno nelojalno konkuriraju poduzetnicima, jesu li zadovoljni brzinom dobivanja raznih dozvola kao što su urbanističke, građevinske, uporabne, zatim postoji li u njhovoj sredini industrijska zona, potiče li samouprava izvoz, inovacije i obrazovanje za realni sektor i daje li potpore. Nadalje, poduzetnicima je postavljeno i pitanje primjećuju li korupciju i nepotizam među namještenicima, koji postotak djelatnika je po njihovoj procjeni zaposlen preko veze, kao i kažnjavaju li se oni koji su primili mito. Tu su se našla i pitanja o prirezima, digitalizaciji lokalnih samouprava, transparentnosti natječaja, učestalosti inspekcija itd.

Ocjene su bile od 0 do 5, a prema anketi najbolja sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, s ocjenom 3,6. Slijedi Primošten s 3,44, Umag s 3,33, Kastav s 3,25, Viškovo s 3,23, Samobor s 3,08, Križevci i Bjelovar s po 2,98, Koprivnica s 2,92, a listu deset najbolje ocijenjenih zaključuje Ivanec s 2,53.Od najvećih hrvatskih gradova, Zagreb se na listi nalazi na 38. mjestu, s ocjenom 1,71, Split je 46.-ti s 1,39, Rijeka drži 27. poziciju s 2,05, a Osijek je na 33. mjestu s ocjenom 1,92. "Anketa je pokazala jasnu sliku odnosa gradonačelnika i načelnika općina prema poduzetnicima, odnosno ponašaju li se oni prema njima kao majka ili maćeha", izjavio je član Ekonomskog savjeta i Nadzornog odbora UGP-a Boris Podobnik.

GorivoZAGREB, 28. ožujka 2024. (Hina) - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na pijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura, izvijestila je Ina u petak.

ZAGREB, 28. ožujka 2024. (Hina) - Fortenova grupa u četvrtak je izvijestila kako je pozvala odabrane ponuđače na nastavak sudjelovanja u procesu potencijalne prodaje poslovnog područja poljoprivrede, te da su neobvezujuće ponude pokazale velik interes za preuzimanje njezinih poljoprivrednih kompanija.

ZAGREB, 28. ožujka 2024. (Hina) - Troškovi rada po satu u Hrvatskoj bili su u 2023. godini otprilike upola niži od prosjeka u eurozoni i EU, uz upola niži udio doprinosa, pokazali su u četvrtak podaci Eurostata.

ZAGREB, 27. ožujka 2024. (Hina) - Hrvatska farmaceutska industrija, uz regulatornu podršku, može zauzeti važno mjesto na europskoj razini i pružiti veću sigurnost u opskrbi lijekovima, istaknuto je u srijedu na konferenciji posvećenoj održivosti domaće industrije generičkih i biosličnih lijekova.

BRUXELLES, 27. ožujka 2024. (Hina) - Kohezijska politika Europske unije pridonijet će rastu hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za osam posto do kraja 2030. godine, objavila je u srijedu Komisija u svom izvješću o koheziji.