21.03.2023 11:09
ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački sud u Zagrebu za 17. travnja zakazao je ročište o prijedlogu za otvaranje stečaja Geothermal solutions, tvrtke poduzetnika Dragana Jurilja i Gorana Pavlovića, za koju je utvrđeno da je lani u studenome imala 1,19 milijuna kuna neizvršenih osnova za plaćanje.
Prijedlog za otvaranje stečaja podnijela je Financijska agencija (Fina) navodeći da ta tvrtka ima jednog zaposlenog, otvorene račune i oročen novac u dvije banke, ali i ističući da ne raspolaže drugim podacima o imovini te tvrtke. Sudskim zaključkom od Jurilja i Pavlovića traži se dostava pisanog izvješća o imovini tvrtke, popisu nekretnina i pokretnina te gdje se te stvari nalaze, kome pripadaju tuđe stvari na kojima Geothermal solutions ima određena imovinska prava te prema kome taj dužnik ima kakvu novčanu ili koju drugu tražbinu. Ako Jurilj i Pavlović ne dostave pisano zatraženo izvješće, sud će odrediti saslušanje osobe ovlaštene za zastupanje dužnika, ističe se u zaključku. ''U slučaju neodazivanja na saslušanje sud može osobi ovlaštenoj za zastupanje dužnika odrediti dovođenje, a može je i kazniti novčanom kaznom u iznosu do 1.327,23 € , odnosno 10.000 kuna'', navodi se u sudskoj odluci.

Tvrtka Geothermal solutions kao ''društvo s ograničenom društvom za energetiku'' osnovana je 2013. Kao temeljni kapital u sudskom registru navodi se 20.000 kuna, a sjedište joj je u zagrebačkoj Visokoj ulici. Poduzetnik Dragan Jurilj, prema pisanju medija, lani je pokrenuo istražne radove na razvoju eksploatacijskog polja najveće geotermalne elektrane u Hrvatskoj - Zagocha snage 20 MW u blizini Slatine vrijednim 24 milijuna kuna. U medijima se isticalo i da će, kada se izgradi, Zagocha biti najveće ORC postrojenje u Europskoj uniji te će biti dvostruko veće od geotermalne elektrane u Velikoj Cigleni kod Bjelovara otvorene u studenome 2019. 

TAJNO DRUŠTVOZAGREB, 20. svibnja 2024. (Hina) - Mesna industrija (MI) Braća Pivac potpisala je ugovor kojim ulazi u vlasnički udio Celjskih mesnina, pri čemu se upravljačka struktura ne mijenja, odnosno Izidor Krivec ostaje na poziciji predsjednika uprave, izvijestili su u ponedjeljak iz Pivca.

LONDON, 20. svibnja 2024. (Hina/dpa) - Niskobudžetni zrakoplovni prijevoznik Ryanair ostvario je skok godišnje dobiti za više od trećine, te priopćio da se poskupljenja zrakoplovnih karata usporavaju.

MUNCHEN, 20. svibnja 2024. (Hina) - Njemačka osiguravajuća grupa Allianz izvijestila je u ponedjeljak da joj je operativna dobit u prvom tromjesečju skočila za 6,8 posto, prvenstveno zahvaljujući segmentu neživotnih osiguranja.

OSIJEK, 18. svibnja 2024. (Hina) - Unatoč dobrom normativnom okviru, zakonima i propisima koji reguliraju zapošljavanje osoba s invaliditetom, još uvijek su brojne prepreke pred osobama s invaliditetom koje i dalje nailaze na predrasude i stereotipe u okolini, društvu i kod poslodavaca.

BERLIN, 19. svibnja 2024. (Hina/dpa) - Njemačka bi pretrpjela ozbiljnu gospodarsku štetu kada bi izašla iz Europske unije, napisali su istraživači Njemačkog ekonomskog instituta (IW) u izvješću koje je vidjela njemačka agencija dpa.