21.03.2023 11:09
ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački sud u Zagrebu za 17. travnja zakazao je ročište o prijedlogu za otvaranje stečaja Geothermal solutions, tvrtke poduzetnika Dragana Jurilja i Gorana Pavlovića, za koju je utvrđeno da je lani u studenome imala 1,19 milijuna kuna neizvršenih osnova za plaćanje.
Prijedlog za otvaranje stečaja podnijela je Financijska agencija (Fina) navodeći da ta tvrtka ima jednog zaposlenog, otvorene račune i oročen novac u dvije banke, ali i ističući da ne raspolaže drugim podacima o imovini te tvrtke. Sudskim zaključkom od Jurilja i Pavlovića traži se dostava pisanog izvješća o imovini tvrtke, popisu nekretnina i pokretnina te gdje se te stvari nalaze, kome pripadaju tuđe stvari na kojima Geothermal solutions ima određena imovinska prava te prema kome taj dužnik ima kakvu novčanu ili koju drugu tražbinu. Ako Jurilj i Pavlović ne dostave pisano zatraženo izvješće, sud će odrediti saslušanje osobe ovlaštene za zastupanje dužnika, ističe se u zaključku. ''U slučaju neodazivanja na saslušanje sud može osobi ovlaštenoj za zastupanje dužnika odrediti dovođenje, a može je i kazniti novčanom kaznom u iznosu do 1.327,23 € , odnosno 10.000 kuna'', navodi se u sudskoj odluci.

Tvrtka Geothermal solutions kao ''društvo s ograničenom društvom za energetiku'' osnovana je 2013. Kao temeljni kapital u sudskom registru navodi se 20.000 kuna, a sjedište joj je u zagrebačkoj Visokoj ulici. Poduzetnik Dragan Jurilj, prema pisanju medija, lani je pokrenuo istražne radove na razvoju eksploatacijskog polja najveće geotermalne elektrane u Hrvatskoj - Zagocha snage 20 MW u blizini Slatine vrijednim 24 milijuna kuna. U medijima se isticalo i da će, kada se izgradi, Zagocha biti najveće ORC postrojenje u Europskoj uniji te će biti dvostruko veće od geotermalne elektrane u Velikoj Cigleni kod Bjelovara otvorene u studenome 2019. 

TrgovinaDUBROVNIK, 26. svibnja 2023. (Hina) - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak da će inflacija u ovoj i idućoj godini ostati povišena, iako na nižoj razini no dosad, dok će razinu od dva posto koju "cilja" Europska središnja banka (ESB) dosegnuti 2025. godine te je najavio da će HNB povisti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2022. godini osvojili su Konzum i Studenac, tvrtka Cromaris je proizvođač godine, a najbolji mali trgovac je zagrebačka Kredenca, izvijestili su u petak s portala Ja Trgovac. 

SEUL, 26. svibnja 2023. (Hina/dpa) - Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai u petak je objavio da će s domaćim partnerom, proizvođačem baterija LG Energy Solutionom, graditi tvornicu baterija u SAD-u. 

Njemačka ipak u recesiji
26.05.2023 07:40

FRANKFURT, 25. svibnja 2023. (Hina/dpa), Njemačko gospodarstvo blago se smanjilo u prvom tromjesečju i kliznulo u recesiju, pokazale su u četvrtak izmijenjene procjene statističkog ureda, otkrivši snažan pritisak inflacije na osobnu potrošnju.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina(Reuters), Tvrtka Elona Muska za moždane implantate Neuralink u četvrtak je priopćila da je dobila zeleno svjetlo od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) za pokretanje svoje prve kliničke studije na ljudima.