09.07.2024 09:00
Euro 2024
Nastavno na uvodni članak o ključnim pitanjima iz područja prava intelektualnog vlasništva vezano za održavanje nogometnog prvenstva UEFA Euro 2024 koji smo ranije objavili u ovom tekstu autorica će se fokusirati na formalna prava intelektualnog vlasništva i to na prava žiga i industrijskog dizajna kojima su zaštićeni primjerice nazivi natjecanja Euro 2024, slogani, amblemi, pehar, logotipi i maskota natjecanja te će izložiti najvažnije smjernice vezano za korištenje spomenutih zaštićenih simbola  nogometnog prvenstva UEFA Euro 2024.

Naime, kako bi upoznala sve dionike ovog natjecanja, kao i samu javnost sa svojim pravima i omogućila im njihovo zakonito korištenje, UEFA, kao glavni organizator prvenstva izdala je Obavijesti i smjernice za uporabu žigova Euro 20241, a čiji ćemo sadržaj, u najvažnijim crtama, na ovom mjestu i izložiti.

Naime, kako iz same Obavijesti i smjernica proizlazi, UEFA je nositelj svih prava intelektualnog vlasništva vezanih za održavanje nogometnog prvenstva Euro 2024. Svrha i cilj ostvarivanja formalne zaštite (registracije) prava intelektualnog vlasništva od strane UEFA-e, kako se u samom tekstu Obavijesti i smjernica ističe, prvenstveno je spriječiti treće strane u neovlaštenom i protupravnom korištenju njezinih simbola vezano za nogometno prvenstvo Euro 2024, a povrh toga omogućiti potrošačima, primarno nogometnim navijačima  pouzdanje u podrijetlo proizvoda, odnosno usluge kako bi bili sigurni da oni proizvodi i usluge obilježeni zaštićenim simbolima UEFA Euro 2024 nedvojbeno i potječu od same UEFA-e ili njezinih službenih partnera, poput televizijskih kuća, sponzora i drugih partnera, primatelja UEFA-ine licencije. U suprotnom, naglašava se, potrošači se izlažu riziku od uporabe krivotvorenih proizvoda i usluga, koji su gotovo u pravilu ispod visokih standarda kvalitete UEFA-e.

U nastavku teksta donosimo primjere zaštićenih simbola (pojmova i vizualnih izraza) UEFA-e vezano za održavanje nogometnog prvenstva Euro 2024.

1. Pojmovi
  • “EURO 2024”
  • “UEFA EURO 2024”
  • “UEFA EUROPEAN FOOTBALL CHAMPIONSHIP”
  • “THE EUROS”
  • “UNITED BY FOOTBALL. VEREINT IM HERZEN EUROPAS.”

2. Logotipi i amblemi




Prema UEFA-inim smjernicama za uporabu njezinih zaštićenih simbola proizlazi u najbitnijem to da UEFA neće dopustiti neovlaštenu komercijalnu upotrebu svojih prava intelektualnog vlasništva i da će odlučno poduzimati mjere za njezino sprječavanje.  Međutim, uporaba zaštićenih  simbola vezano za održavanje nogometnog prvenstva Euro 2024.  isključivo u osobne, nekomercijalne svrhe je dopuštena, pa ako pojedinac rabi UEFA-ine žigove, primjerice za privatnu zabavu svom domu, za takvu uporabu neće biti potrebno posebno odobrenje od strane UEFA-e.

Maja Bilić Paulić, odvjetnica



^ 1 Cjeloviti tekst Obavijesti i smjernica za uporabu žigova Euro 2024 na engleskom jeziku dostupan je na sljedećoj poveznici.

Gospodarski učinak povećanja minimalne plaće u 2023. godini Amortizacija dugotrajne imovine predstavljaju stvari i prava čiji je pojedinačni trošak nabave veći od 665,00 eura i vijek trajanja duži od godine dana. Prilikom amortizacije predmetne imovine, potrebno je imati na umu porezno priznate stope, a o čemu više pojedinosti donosimo u ovom tekstu.

Najava nove porezne reforme u sklopu koje se uvodi i porez na nekretnine izazvala je burne reakcije i polemike među građanima i stručnjacima. Ono što se zasad zna je da bi s početkom iduće godine trebao zaživjeti porez na nekretnine. U poreznim škarama ipak neće biti sve nekretnine, a o visini poreza odlučivat će lokalni čelnici. Detaljnije o tome što nam donosi “novi” porez na nekretnine s osvrtom na Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnim porezima saznajte u nastavku članka.

SWOT analiza, odnosno SWOT matrix jedna je od najpoznatijih i osnovnih tehnika strateške analize unutar poslovnih znanosti. Riječ je o jednom od ključnih alata koji je vrlo važan i preporučljiv kod donošenja svih strateških odluka, primjerice otvaranja nove tvrtke, lansiranja novog proizvoda, prestrukturiranja organizacije, nastupa na novom tržištu i slično. Više o SWOT analizi u nastavku članka.

Pored međuzavisnosti radnog, trgovačkog, obveznog i stečajnog prava, cilj je rada ukazati na očigledne napetosti i trajni konfliktni potencijal među njima. On se, možda, ponajbolje ogleda u pozitivnopravnoj regulaciji menadžerskog ugovora osoba koje su angažirane u društvu nad kojim je otvoren stečajni postupak. Autor analizira problematiku posljedica otvaranja stečajnog postupka na menadžerski ugovor kroz zakonske odredbe prikazujući relevantnu sudsku praksu.

Kvalitetno upravljanje ljudskim resursima je najznačajnija poslovna aktivnost svake kompanije. Pronalazak i zadržavanje kvalitetnog kadra pred menadžere ljudskih resursa stavljaju velike izazove, stoga edukacije i kvalitetni radnici unutar odjela ljudskih resursa nikada nisu bili potrebniji. Autor u članku obrađuje pojam i važnost ljudskih resursa te se osvrće na postupak planiranja i selekcije zaposlenika.