05.07.2024 13:30
Obrt
ZAGREB, 4. srpnja 2024. (Hina) - Predsjedništvo Hrvatske obrtničke komore (HOK) na čelu s predsjednikom Daliborom Kratohvilom održalo je radni sastanak s ministrom gospodarstva Antom Šušnjarom na temu mogućih unapređenja uvjeta rada za gotovo 119 tisuća hrvatskih obrtnika, izvijestili su u četvrtak iz HOK-a.

Šušnjar je obrtnicima rekao kako su u Ministarstvu otvoreni za suradnju po svim pitanjima kako bi se postigli rezultati na dobrobit obrtništva. Najavljen je zajednički rad na novom Zakonu u obrtu koji će imati za cilj modernizirati obrtništvo, s naglaskom na segment koji će obuhvaćati posebno uređenje malih trgovina kako ograničenja rada nedjeljom ne bi štetila samozaposlenim obrtnicima i njihovim obiteljima.

Ministar je pozdravio takav prijedlog, istaknuo brojne prednosti postojećeg Zakona o trgovini za građane te izrazio svijest o specifičnim nišama u obrtništvu na koje takva ograničenja utječu u povećanoj mjeri, poput cvjećara i suvenirnica. Predstavnici HOK-a su izrazili zahtjev za preuzimanjem vođenja Obrtnog registra, koji je sada u nadležnosti Ministarstva, u cilju jačanja komunikacije s obrtnicima prilikom otvaranja obrta, ali i tijekom njihovog rada. Razgovaralo se i o reformi strukovnog obrazovanja koju HOK godinama zagovara i promiče, s naglaskom na učenju temeljenom na radu kao osnovi strukovnog obrazovanja.

Predstavnici HOK-a su pozdravili najavljeno povećanje praga za paušalno oporezivanje na 50.000 eura naglasivši kako su u svojim zahtjevima argumentirali potrebno povećanje spomenutog praga na 60.000 eura, osobito s obzirom na inflaciju. Također, istaknuli su potrebe za većim mogućnostima kreditiranja mikro i malih subjekata, za jednostavnijim pristupom sredstvima te lakšim i jednostavnijim pristupom europskim fondovima. "Trebamo biti dio radnih skupina svih propisa i zakona koji utječu na život i rad nas obrtnika. Naša dužnost i obaveza je zastupati gotovo 119 tisuća naših članova te smo relevantan i neizostavan sugovornik po svim pitanjima koja se tiču hrvatskog obrtništva“, istaknuo je Kratohvil.

PotporaZAGREB, 15. srpnja 2024. (Hina) - Europski investicijski fond (EIF), u suradnji s nacionalnim razvojnim bankama Hrvatske i Slovenije - HBOR-om i SID Bankom - kao i privatnim investitorima, osigurao je ukupno 49 milijuna eura za fond za transfer tehnologije koji će promicati inovativna istraživanja u obje zemlje.

ZAGREB, 15. srpnja 2024. (Hina) - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) pokrenula je upravni postupak protiv kupca Elizabeta Prometa zbog utvrđivanja je li taj kupac iskoristio značajnu pregovaračku snagu nametanjem nepoštenih trgovačkih praksi svojim dobavljačima poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, izvijestili su u ponedjeljak iz Agencije.

ZAGREB, 15. srpnja 2024. (Hina) - Stanić grupa preuzela je Bihaćku pivovaru, čime nastavlja strateško anorgansko širenje u segmentu proizvodnje alkoholnih i bezalkoholnih pića, priopćeno je u ponedjeljak iz te kompanije.

ZAGREB, 12. srpnja 2024. (Hina) - Hrvatska gospodarska komora (HGK) pozdravlja odluku Fortenova grupe o odabiru Podravke kao ekskluzivnog pregovarača, odnosno izvjesnog kupca i strateškog partnera tvrtki iz poljoprivrednog sektora Fortenova grupe, priopćili su u petak iz HGK.

ZAGREB, 12. srpnja 2024. (Hina) - Končar i Siemens Energy potpisali su u petak ugovor o zajedničkom pothvatu, odnosno suradnji u obliku društva pod nazivom Končar - Transformatorski kotlovi čija će djelatnost biti proizvodnja i prodaja transformatorskih kotlova.