08.02.2024 08:45
ZAGREB, 7. veljače 2024. (Hina) - Hrvatska je i u prosincu bila među zemljama EU-a s najvećim rastom prometa u maloprodaji, pokazali su podaci europskog statističkog ureda.

Na godišnjoj razini promet u maloprodaji smanjio se u prosincu za 0,8 posto u eurozoni i za 0,7 posto u EU, izračunao je statistički ured. Najviše se smanjio promet u maloprodaji goriva, za 6,2 posto u eurozoni i za 6,3 posto u EU. Slijedi trgovina hranom, pićima i duhanom s padom od 1,0 posto u eurozoni i od 0,7 posto u EU. Porast prometa ostvaren je u maloprodaji neprehrambenih proizvoda, za 0,1 posto u eurozoni te za 0,4 posto u EU.

Hrvatska s najvećim porastom na godišnjoj razini

Daleko najveći pad prometa na godišnjoj razini bilježila je i u prosincu Slovenija, za 15 posto. Slijede Estonija i Slovačka s padom od 4,2 odnosno 3,8 posto. Najveći porast prometa na godišnjoj razini u prosincu bilježila je Hrvatska, za 8,9 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. U studenom je uvećan za 6,4 posto.

Slijede Cipar i Španjolska s rastom prometa od 3,8 odnosno 3,4 posto. U odnosu na studeni, u eurozoni je promet u maloprodaji u prosincu pao za 1,1 posto, a u EU za jedan posto. Najviše je pritom pao promet u maloprodaji hrane, pića i duhana, za 1,6 posto u eurozoni i za 1,8 posto u EU. Najslabiji pad prometa imao je promet na benzinskim postajama, za 0,5 posto u eurozoni dok je u EU stagnirao.

Hrvatska i Mađarska s istim rastom prometa prema studenom

Daleko najveći pad prometa u prosincu, prema sezonski prilagođenim podacima, bilježila je Slovenija, za 3,6 posto. Slijede Danska i Luxembourg s padom prometa od 3,2 odnosno 3,1 posto.

Promet je najviše u prosincu porastao u Slovačkoj, za 2,0 posto. Slijede Hrvatska i Mađarska obje s rastom od po 1,4 posto. Hrvatska je i u studenom bila u skupini zemalja sa najsnažnijim rastom prometa na mjesečnoj razini, za dva posto. Rastao je i prometa u Portugalu, za 0,7 posto.Eurostat nije raspolagao podacima za Češku, Grčku i Italiju.

euroFRANKFURT, 23. veljače (Reuters) – Potrošači u eurozoni očekuju da će cijene i na početku 2025. godine rasti višestruko snažnije od plaća, pokazala je u petak nova anketa Europske središnje banke (ECB).

ZAGREB, 23. veljače 2024. (Hina) - Istraživanje o duhanskim proizvodima koje su tijekom siječnja proveli magazin JaTrgovac i Hendal, pokazalo je kako u konzumaciji duhanskih proizvoda nema značajnijih promjena, no ističu kako ohrabruje podatak da je crno tržište palo s prošlogodišnjih 12 posto na sadašnjih 10 posto udjela.

BARCELONA, 25. veljače 2024. (Hina) - Jedan od najvećih svjetskih proizvođača pametnih telefona i drugih uređaja kineski Xiaomi predstavio je u nedjelju u Barceloni novu poslovnu strategiju i seriju pametnih telefona, očekujući i u 2024. rast i zadržavanje ili povećanje treće globalne pozicije u prodaji telefona.

ZAGREB, 22. veljače 2024. (Hina) - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u siječnju 4,1 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je u četvrtak Državni zavod za statistiku (DZS), što je najniža stopa inflacije od listopada 2021. godine.

ZAGREB, 22. veljače 2024. (Hina) - Hrvatskoj za ostvarenje digitalne transformacije i ciljeva strategije razvoja digitalnog društva do 2030. treba dvostruko više ICT stručnjaka ili oko 100 tisuća, u čemu može pomoći i država digitalnim vaučerima za obrazovanje, jedan je od zaključaka s 2. sjednice Nacionalnog vijeća za digitalnu transformaciju.