07.06.2023 14:33
Neoporezivi primici
7. lipnja 2023. (Hina)OSIJEK, 07. lipnja 2023. (Hina) - Sajmovi unatoč razvoju tehnologije imaju budućnost, jer omogućavaju izravan kontakt i specifičnu promociju proizvoda, rečeno je u srijedu na konferenciji Repozicioniranje sajamske industrije u funkciji cjelovitog gospodarskog razvoja.

Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Dragan Kovačević kazao je kako je Hrvatska zemlja s izvoznim imperativom pa mora dobro tržišno pozicionirati i brendirati proizvode, u čemu ključno mjesto još uvijek imaju sajmovi. Stoga, kako je rekao, HGK smatra da ulaganje u sajmove nije trošak nego investicija u konkurentnost i budućnost. "I ove godine, neovisno o smanjenju proračuna, odradili smo ključne sajmove u svijetu poput sajma Seafood Global Expo u Barceloni, najvećih vojnih sajmova u Abu Dhabiu i Francuskoj, sufinancirali smo odlazak drvno prerađivača na najveći sajam podnih obloga u Hannoveru, a nedavno smo se vratili s najvećeg svjetskog prodajnog sajma Pro Wein u Dusseldorfu", izvijestio je Kovačević. Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić rekao je kako se zadnje dvije godine sajmovi oporavljaju, jer gospodarstvenici shvaćaju koliko znače u prodaji i marketingu. Ministarstvo poljoprivrede godinama sufinancira troškove izlagača na domaćim i međunarodnim sajmovima, a ove i prošle godine za to je izdvojeno 600 tisuća eura, istaknuo je Pavić.

Pomoćnik direktorice Zagrebačkog velesajma Zoran Ušurić ocijenio je kako se s prestankom pandemije Covida-19 osjeća oporavak sajmovanja, istaknuvši kako su sajmovi su nezamjenjiv alat, jer bez obzira na napredak tehnologije, ništa ne može zamijeniti neposredni kontakt. Smatra kako je budućnost u specijaliziranim sajmovima, kao što je Interliber, s više od 100 tisuća posjetitelja. Sajmovi su značajni za predstavljanje proizvoda novim tržištima, stvaranje novih poslovnih kontakata te novih kanala za prodaju proizvoda, istaknuo je Ušurić. Konferencija o sajmovima se održava na osječkom ekonomskom fakultetu, u sklopu obilježavanja Svjetskog dana sajmova - Global Exibitions Day 2023, u organizaciji poslovnog časopisa Suvremena trgovina i Hrvatske gospodarske komore. Pokrovitelji su Ministarstvo poljoprivrede, Osječko-baranjska županija i Grad Osijek.

TAJNO DRUŠTVOZAGREB, 18. travnja 2024. (Hina) - Kompanija Ericsson Nikola Tesla potpisala je nove ugovore  iz područja komunikacijskih mreža i digitalne transformacije društva vrijedne četiri milijuna eura, izvijestili su u četvrtak iz te kompanije.

ZAGREB, 18. travnja 2024. (Hina) - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) je zbog teške povrede Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom (ZNTP), kaznio TP Varaždin s 30.000 eura, izvijestili su u četvrtak iz te regulatorne agencije.

ZAGREB, 18. travnja 2024. (Hina) - Prodaja automobila u EU pala je u ožujku prvi puta od početka godine, a u Hrvatskoj je stagnirala, izvijestila je u četvrtak udruga proizvođača ACEA, ocijenivši da su uteg kupnji bili uskršnji praznici.

ZAGREB, 16. travnja 2024. (Hina) - CIAK Grupa izvijestila je da je tvrtka u njezinu sastavu C.I.A.K. Auto d.o.o. Hrvatska u utorak potpisala transakciju preuzimanja dviju kompanija – ljubljanske Stahlgruber trgovine i banjalučkog Sim Impexa, članica LKQ Europe.

ZAGREB, 16. travnja 2024. (Hina) - Tročlani tim MediBoost u utorak je pobijedio na hrvatskom inovacijskom natjecanju za primjenu umjetne inteligencije u zdravstvu i medicini (AI4Health.Cro) te osvojio 5000 eura za aplikaciju koja predviđa ranu rehospitalizaciju, priopćio je Institut Ruđer Bošković.