07.06.2023 14:33
Neoporezivi primici
7. lipnja 2023. (Hina)OSIJEK, 07. lipnja 2023. (Hina) - Sajmovi unatoč razvoju tehnologije imaju budućnost, jer omogućavaju izravan kontakt i specifičnu promociju proizvoda, rečeno je u srijedu na konferenciji Repozicioniranje sajamske industrije u funkciji cjelovitog gospodarskog razvoja.

Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Dragan Kovačević kazao je kako je Hrvatska zemlja s izvoznim imperativom pa mora dobro tržišno pozicionirati i brendirati proizvode, u čemu ključno mjesto još uvijek imaju sajmovi. Stoga, kako je rekao, HGK smatra da ulaganje u sajmove nije trošak nego investicija u konkurentnost i budućnost. "I ove godine, neovisno o smanjenju proračuna, odradili smo ključne sajmove u svijetu poput sajma Seafood Global Expo u Barceloni, najvećih vojnih sajmova u Abu Dhabiu i Francuskoj, sufinancirali smo odlazak drvno prerađivača na najveći sajam podnih obloga u Hannoveru, a nedavno smo se vratili s najvećeg svjetskog prodajnog sajma Pro Wein u Dusseldorfu", izvijestio je Kovačević. Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić rekao je kako se zadnje dvije godine sajmovi oporavljaju, jer gospodarstvenici shvaćaju koliko znače u prodaji i marketingu. Ministarstvo poljoprivrede godinama sufinancira troškove izlagača na domaćim i međunarodnim sajmovima, a ove i prošle godine za to je izdvojeno 600 tisuća eura, istaknuo je Pavić.

Pomoćnik direktorice Zagrebačkog velesajma Zoran Ušurić ocijenio je kako se s prestankom pandemije Covida-19 osjeća oporavak sajmovanja, istaknuvši kako su sajmovi su nezamjenjiv alat, jer bez obzira na napredak tehnologije, ništa ne može zamijeniti neposredni kontakt. Smatra kako je budućnost u specijaliziranim sajmovima, kao što je Interliber, s više od 100 tisuća posjetitelja. Sajmovi su značajni za predstavljanje proizvoda novim tržištima, stvaranje novih poslovnih kontakata te novih kanala za prodaju proizvoda, istaknuo je Ušurić. Konferencija o sajmovima se održava na osječkom ekonomskom fakultetu, u sklopu obilježavanja Svjetskog dana sajmova - Global Exibitions Day 2023, u organizaciji poslovnog časopisa Suvremena trgovina i Hrvatske gospodarske komore. Pokrovitelji su Ministarstvo poljoprivrede, Osječko-baranjska županija i Grad Osijek.

SamozapošljavanjeZAGREB, 12. lipnja 2024. (Hina) - Poduzetništvo bez inovacija je nezamislivo, a s obzirom na brz tehnološki razvoj i promjene koje donosi, za daljnji napredak potrebne su strategije vodstva za poticanje inovacija i komercijalizaciju ideja, istaknuto je u srijedu na konferenciji Algebre i Massachusetts Institute-a of Technology (MIT).

ZAGREB, 12. lipnja 2024. (Hina) - Dioničarima Adris grupe isplatit će se dividenda od 2,57 eura po dionici i to 2,28 eura iz zadržane dobiti ostvarene poslovanjem u razdoblju od 2005. do zaključno 2011. godine, te 29 centi iz zadržane dobiti ostvarene poslovanjem nakon 2012. godine, odlučila je u srijedu glavna skupština te tvrtke.

BRUXELLES, 12. lipnja 2024. (Hina) -  Europska komisija je u srijedu zaprijetila da od 4. srpnja namjerava uvesti privremene carine na uvoz električnih automobila iz Kine u rasponu od 17,4 do 38,1 posto umjesto sadašnjih 10 posto, zbog nedopuštenih državnih subvencija kineskim proizvođačima.

ZAGREB, 11. lipnja 2024. (Hina) - Krajem svibnja ove godine na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) bilo je registrirano 88.327 nezaposlenih ili 9.431 osoba tj. 9,6 posto manje nego u svibnju 2023. godine, što je  najniži broj nezaposlenih evidentiran pri HZZ-u od osnutka hrvatske države.

ZAGREB, 11. lipnja 2024. (Hina) - Svjetsko gospodarstvo stabilizirat će se ove godine na niskoj razini, nakon previranja koje su izazvali pandemija, sukobi, inflacija i podignuti troškovi zaduživanja, izvijestila je u utorak u najnovijim prognozama Svjetska banka.