07.06.2023 14:24
BRUXELLES, 7. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Batmanov logo dovoljno je prepoznatljiv da opravda status zaštitnog znaka u EU, zaključio je u srijedu europski sud, prihvativši argumente američkog izdavača stripova DC Comicsa u sporu protiv talijanskog trgovca odjećom. 
Talijanska kompanija Commerciale Italiana zatražila je 2019. godine od europskog ureda za patente EUIPO da poništi zaštitni znak za odjeću i predmete DC Comicsa, rekavši da nema prepoznatljiv karakter. Američki izdavač stripova registrirao je Batmanov logo u EUIPO-u prije više od 20 godina. Europski ured odbio je zahtjev talijanske kompanije, koja se žalila Općem europskom sudu. U srijedu suci su podržali stajalište EUIPO-a. „Dokazi dostavljeni Općem sudu nisu dovoljni da potkrijepe tvrdnju da zaštitni znak registriran u EU, šišmiš na ovalnoj pozadini, nije bio prepoznatljiv na dan podnošenja zahtjeva za registraciju”, stoji u presudi. „Zbog te prepoznatljivosti relevantna publika, prema EUIPO-u, povezuje robu s tim zaštitnim znakom s DC Comicsom i razlikuje je od robe drugih poduzeća”, zaključio je sud. Talijanska tvrtka može se žaliti na presudu drugostupanjskom Europskom sudu.

AVIONDUBLIN, 28. rujna 2023. (Hina/Reuters) - Irski diskontni avioprijevoznik Ryanair objavio je u četvrtak da će znatno smanjiti broj letova ove jeseni zbog kašnjenja naručenih Boeingovih zrakoplova.

ZAGREB, 28. rujna 2023. (Hina) - Hrvatski telekom (HT) predstavio je u četvrtak na konferenciji za medije nove fiksne usluge s povećanim brzinama i boljim mogućnostima bežićnog povezivanja uz WiFi6 tehnologiju te druge novosti u poslovanju, s naglaskom na pojačane investicije ove godine od 233,1 milijuna eura u fiksnu i mobilnu mrežu. 

WIESBADEN, 28. rujna 2023. (Hina) - Inflacija u Njemačkoj znatno je oslabila u rujnu, kliznuvši na najnižu razinu od početka prošle godine, uz naglo usporavanje rasta cijena energije, pokazale su u četvrtak prve procjene statističkog ureda. 

WASHINGTON, 26. rujna 2023. (Hina/Reuters) - Američka savezna komisija za trgovinu (FTC) podnijela je u utorak dugo očekivanu antimonopolsku tužbu protiv Amazona, optužujući tu kompaniju za trgovinu putem interneta da je oštetila potrošače višim cijenama u najnovijem pravnom postupku američke vlade usmjerenom na slamanje dominacije tehnoloških divova (Big Tech).

LONDON, 26. rujna 2023. (Hina/Reuters) - Čak tri četvrtine kompanija u svijetu ne bi 'prošlo' neovisnu reviziju poštivanja ekoloških, društvenih i standarda upravljanja (ESG), nekoliko mjeseci prije stupanja na snagu novih propisa, pokazalo je istraživanje revizorske kuće KPMG.