07.06.2023 14:24
BRUXELLES, 7. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Batmanov logo dovoljno je prepoznatljiv da opravda status zaštitnog znaka u EU, zaključio je u srijedu europski sud, prihvativši argumente američkog izdavača stripova DC Comicsa u sporu protiv talijanskog trgovca odjećom. 
Talijanska kompanija Commerciale Italiana zatražila je 2019. godine od europskog ureda za patente EUIPO da poništi zaštitni znak za odjeću i predmete DC Comicsa, rekavši da nema prepoznatljiv karakter. Američki izdavač stripova registrirao je Batmanov logo u EUIPO-u prije više od 20 godina. Europski ured odbio je zahtjev talijanske kompanije, koja se žalila Općem europskom sudu. U srijedu suci su podržali stajalište EUIPO-a. „Dokazi dostavljeni Općem sudu nisu dovoljni da potkrijepe tvrdnju da zaštitni znak registriran u EU, šišmiš na ovalnoj pozadini, nije bio prepoznatljiv na dan podnošenja zahtjeva za registraciju”, stoji u presudi. „Zbog te prepoznatljivosti relevantna publika, prema EUIPO-u, povezuje robu s tim zaštitnim znakom s DC Comicsom i razlikuje je od robe drugih poduzeća”, zaključio je sud. Talijanska tvrtka može se žaliti na presudu drugostupanjskom Europskom sudu.

SamozapošljavanjeZAGREB, 12. lipnja 2024. (Hina) - Poduzetništvo bez inovacija je nezamislivo, a s obzirom na brz tehnološki razvoj i promjene koje donosi, za daljnji napredak potrebne su strategije vodstva za poticanje inovacija i komercijalizaciju ideja, istaknuto je u srijedu na konferenciji Algebre i Massachusetts Institute-a of Technology (MIT).

ZAGREB, 12. lipnja 2024. (Hina) - Dioničarima Adris grupe isplatit će se dividenda od 2,57 eura po dionici i to 2,28 eura iz zadržane dobiti ostvarene poslovanjem u razdoblju od 2005. do zaključno 2011. godine, te 29 centi iz zadržane dobiti ostvarene poslovanjem nakon 2012. godine, odlučila je u srijedu glavna skupština te tvrtke.

BRUXELLES, 12. lipnja 2024. (Hina) -  Europska komisija je u srijedu zaprijetila da od 4. srpnja namjerava uvesti privremene carine na uvoz električnih automobila iz Kine u rasponu od 17,4 do 38,1 posto umjesto sadašnjih 10 posto, zbog nedopuštenih državnih subvencija kineskim proizvođačima.

ZAGREB, 11. lipnja 2024. (Hina) - Krajem svibnja ove godine na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) bilo je registrirano 88.327 nezaposlenih ili 9.431 osoba tj. 9,6 posto manje nego u svibnju 2023. godine, što je  najniži broj nezaposlenih evidentiran pri HZZ-u od osnutka hrvatske države.

ZAGREB, 11. lipnja 2024. (Hina) - Svjetsko gospodarstvo stabilizirat će se ove godine na niskoj razini, nakon previranja koje su izazvali pandemija, sukobi, inflacija i podignuti troškovi zaduživanja, izvijestila je u utorak u najnovijim prognozama Svjetska banka.