06.06.2023 12:07
BERLIN, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Njemačke industrijske narudžbe stabilizirale su se u travnju zahvaljujući domaćoj potražnji, pokazali su u utorak podaci ureda za statistiku.
 Nove narudžbe u njemačkoj industriji smanjile su se u travnju prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima za 0,4 posto u odnosu na prethodni mjesec kada su bile potonule za 10,9 posto, izračunao je Destatis, revidiravši podatak za ožujak. Kada se isključe narudžbe velike vrijednosti, porasle su za 1,4 posto. Na godišnjoj razini smanjene su za 9,9 posto. Motor stabilizacije bila je domaća potražnja koja je u travnju porasla za 1,6 posto u odnosu na ožujak kada je potonula za 7,7 posto. Inozemna potražnja smanjila se pak za 1,8 posto, uz 2,7-postotni pad narudžbi iz ostalih članica eurozone. Ministarstvo gospodarstva ističe razlike među sektorima, navodeći pad narudžbi strojeva i farmaceutskih proizvoda kojima su protuteža bile poboljšane narudžbe automobila i automobilskih dijelova. "Izvozno orijentiranu njemačku industriju posebno teško pogađaju kontinuirano slabo svjetsko gospodarstvo i pad narudžbi iz eurozone, dok je domaća potražnja relativno stabilna", zaključuje ministarstvo gospodarstva. "U cjelini gledano, slabašne narudžbe još ne signaliziraju poticaje za rast industrijske proizvodnje u bliskoj budućnosti", zaključuju.

slikaZAGREB, 16. travnja 2024. (Hina) - CIAK Grupa izvijestila je da je tvrtka u njezinu sastavu C.I.A.K. Auto d.o.o. Hrvatska u utorak potpisala transakciju preuzimanja dviju kompanija – ljubljanske Stahlgruber trgovine i banjalučkog Sim Impexa, članica LKQ Europe.

ZAGREB, 16. travnja 2024. (Hina) - Tročlani tim MediBoost u utorak je pobijedio na hrvatskom inovacijskom natjecanju za primjenu umjetne inteligencije u zdravstvu i medicini (AI4Health.Cro) te osvojio 5000 eura za aplikaciju koja predviđa ranu rehospitalizaciju, priopćio je Institut Ruđer Bošković.

ZAGREB, 16. travnja 2024. (Hina) - Uprava i Nadzorni odbor Končar - Distributivnih i specijalnih transformatora (D&ST) predložili su u utorak glavnoj skupštini donošenje odluke o rasporedu lanjske neto dobiti, pri čemu 16,23 milijuna u dividendu, čime bi predložena dividenda iznosila 31,75 eura po jednoj redovnoj i povlaštenoj dionici, što je za 131 posto više u odnosu na onu isplaćenu prethodne godine (13,74 eura), priopćeno je iz te kompanije.

ZAGREB, 15. travanj 2024. (Hina) - Hrvatska je u veljači bilježila najveći pad industrijske proizvodnje u EU na mjesečnoj razini, pokazalo je u ponedjeljak izvješće Eurostata, uz naznake stabilizacije u eurozoni i Uniji.

RIM, 15. travnja 2024. (Hina/Reuters) - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja otvorio je istragu protiv Ryanaira zbog moguće zlouporabe dominantnog položaja koja je nanijela "ozbiljnu i nepopravljivu" štetu putničkim agencijama, drugim prijevoznicima i putnicima, izvijestile su u ponedjeljak novine Il Messaggero.