06.06.2023 12:07
BERLIN, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Njemačke industrijske narudžbe stabilizirale su se u travnju zahvaljujući domaćoj potražnji, pokazali su u utorak podaci ureda za statistiku.
 Nove narudžbe u njemačkoj industriji smanjile su se u travnju prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima za 0,4 posto u odnosu na prethodni mjesec kada su bile potonule za 10,9 posto, izračunao je Destatis, revidiravši podatak za ožujak. Kada se isključe narudžbe velike vrijednosti, porasle su za 1,4 posto. Na godišnjoj razini smanjene su za 9,9 posto. Motor stabilizacije bila je domaća potražnja koja je u travnju porasla za 1,6 posto u odnosu na ožujak kada je potonula za 7,7 posto. Inozemna potražnja smanjila se pak za 1,8 posto, uz 2,7-postotni pad narudžbi iz ostalih članica eurozone. Ministarstvo gospodarstva ističe razlike među sektorima, navodeći pad narudžbi strojeva i farmaceutskih proizvoda kojima su protuteža bile poboljšane narudžbe automobila i automobilskih dijelova. "Izvozno orijentiranu njemačku industriju posebno teško pogađaju kontinuirano slabo svjetsko gospodarstvo i pad narudžbi iz eurozone, dok je domaća potražnja relativno stabilna", zaključuje ministarstvo gospodarstva. "U cjelini gledano, slabašne narudžbe još ne signaliziraju poticaje za rast industrijske proizvodnje u bliskoj budućnosti", zaključuju.

AVIONDUBLIN, 28. rujna 2023. (Hina/Reuters) - Irski diskontni avioprijevoznik Ryanair objavio je u četvrtak da će znatno smanjiti broj letova ove jeseni zbog kašnjenja naručenih Boeingovih zrakoplova.

ZAGREB, 28. rujna 2023. (Hina) - Hrvatski telekom (HT) predstavio je u četvrtak na konferenciji za medije nove fiksne usluge s povećanim brzinama i boljim mogućnostima bežićnog povezivanja uz WiFi6 tehnologiju te druge novosti u poslovanju, s naglaskom na pojačane investicije ove godine od 233,1 milijuna eura u fiksnu i mobilnu mrežu. 

WIESBADEN, 28. rujna 2023. (Hina) - Inflacija u Njemačkoj znatno je oslabila u rujnu, kliznuvši na najnižu razinu od početka prošle godine, uz naglo usporavanje rasta cijena energije, pokazale su u četvrtak prve procjene statističkog ureda. 

WASHINGTON, 26. rujna 2023. (Hina/Reuters) - Američka savezna komisija za trgovinu (FTC) podnijela je u utorak dugo očekivanu antimonopolsku tužbu protiv Amazona, optužujući tu kompaniju za trgovinu putem interneta da je oštetila potrošače višim cijenama u najnovijem pravnom postupku američke vlade usmjerenom na slamanje dominacije tehnoloških divova (Big Tech).

LONDON, 26. rujna 2023. (Hina/Reuters) - Čak tri četvrtine kompanija u svijetu ne bi 'prošlo' neovisnu reviziju poštivanja ekoloških, društvenih i standarda upravljanja (ESG), nekoliko mjeseci prije stupanja na snagu novih propisa, pokazalo je istraživanje revizorske kuće KPMG.