06.06.2023 12:06
ZAGREB, 6. lipnja 2023. (Hina) - Tvrtka Končar-Generatori i motori potpisala je dva ugovora s austrijskom elektroprivredom Verbund, vrijedna više od 10 milijuna eura za prvu fazu realizacije, a koji se odnose na sveobuhvatnu revitalizaciju dviju elektrana na njemačko-austrijskoj granici, priopćeno je u utorak iz Končara. 
Končar-Generatori i motori će u sklopu projekta Egglfing-Obernberg proizvesti šest novih generatora za elektranu na njemačkoj strani granice, dok će u sklopu projekta Braunau-Simbach revitalizirati četiri generatora i proizvesti nove statore i rotorske polove za austrijsku stranu u nadolazećim godinama. Iz Končara pojašnjavaju da je austrijski Verbund, koji je poziv za te projekte objavio u listopadu prošle godine, odabrao tvrtku Končar-Generatori i motori, a u svibnju ove godine ugovorene su etape za oba projekta, u ukupnoj vrijednosti većoj od 10 milijuna eura. "Proizvodnja i isporuka opreme za oba projekta teći će paralelno i kontinuirano u idućim godinama. Isporuka pozicija prvih generatora na teren planirana je za prvi kvartal 2024. godine, a planirana proizvodnja ostalih generatora za iduće razdoblje sve do 2030. vrijedna je nekoliko desetaka milijuna eura", navodi se u priopćenju. Ukupan planirani opseg isporuke za hidroelektranu Egglfing-Obernberg, koja se nalazi na njemačkoj strani austrijsko-njemačke granice na rijeci Inn, obuhvaća proizvodnju šest kompletno novih generatora, demontažu starih generatora, montažu novih u postojeću elektranu i njihovo puštanje u pogon. Projekt uključuje povećanje snage generatora sa 16 megavoltampera (MVA) na 20 MVA, pri čemu je svaki mase veće od 200 tona.

Za hidroelektranu Braunau-Simbach, na austrijskoj strani austrijsko-njemačke granice na rijeci Inn, ukupni planirani opseg isporuke je revitalizacija četiri generatora, što uključuje nove statore, nove rotorske polove, demontažu starih generatora, montažu novih i njihovo puštanje u pogon. Projekt također uključuje povećanje snage generatora s 32 MVA na 35 MVA, pri čemu je svaki generator mase veće od 300 tona.Končar s Verbundom već ima u realizaciji ugovor za isporuku triju novih generatora za ugradnju u postojeću hidroelektranu Ering-Frauenstein, koji je u završnoj etapi te počinju radovi na terenu na posljednjem generatoru.Austrijska elektroprivreda Verbund najavila je pokretanje investicijskih projekata u skorije vrijeme, što ujedno predstavlja nove prilike za Končar, ističu iz hrvatske kompanije.Predsjednik uprave Končara Gordan Kolak rekao je da tim projektima nastavljen izvozni zamah Končara na europsko tržište. "Također, s navedenim projektima te projektima u najavi, Končar-Generatori i motori mogu planirati kontinuiranu proizvodnju za naredno razdoblje sve do 2030. godine, što predstavlja važan preduvjet za nastavak uspješnih poslovnih trendova na razini Grupe Končar", izjavio je uz ostalo Kolak u priopćenju. 

KALKULATORZAGREB, 25. travnja 2024. (Hina) - Ericsson Nikola Tesla (ENT) je u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 6,4 milijuna eura, podaci su iz financijskog izvještaja te kompanije objavljenog u četvrtak.

ZAGREB, 25. travnja 2024. (Hina) - Atlantic Grupa je u prvom tromjesečju 2024. godine ostvarila neto dobit od 9,9 milijuna eura, što je 3,2 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, objavio je Atlantic u četvrtak.

KRIŽ, 25. travnja 2024. (Hina) - Trgovački lanac Lidl otvorio je u četvrtak logističko - distributivni centar u Križu, u koji je investirao 120 milijuna eura.

ZAGREB, 24. travnja 2024. (Hina) - Na 30. sajmu trgovine morskim plodovima i proizvodima ribarstva "Seafood Expo Global 2024" koji se održava u Barceloni od 23. do 25. travnja, predstavlja se 11 hrvatskih tvrtki u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK), izvijestili su u srijedu iz HGK.

ZAGREB, 24. travnja 2024. (Hina) - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.