06.06.2023 12:06
ZAGREB, 6. lipnja 2023. (Hina) - Tvrtka Končar-Generatori i motori potpisala je dva ugovora s austrijskom elektroprivredom Verbund, vrijedna više od 10 milijuna eura za prvu fazu realizacije, a koji se odnose na sveobuhvatnu revitalizaciju dviju elektrana na njemačko-austrijskoj granici, priopćeno je u utorak iz Končara. 
Končar-Generatori i motori će u sklopu projekta Egglfing-Obernberg proizvesti šest novih generatora za elektranu na njemačkoj strani granice, dok će u sklopu projekta Braunau-Simbach revitalizirati četiri generatora i proizvesti nove statore i rotorske polove za austrijsku stranu u nadolazećim godinama. Iz Končara pojašnjavaju da je austrijski Verbund, koji je poziv za te projekte objavio u listopadu prošle godine, odabrao tvrtku Končar-Generatori i motori, a u svibnju ove godine ugovorene su etape za oba projekta, u ukupnoj vrijednosti većoj od 10 milijuna eura. "Proizvodnja i isporuka opreme za oba projekta teći će paralelno i kontinuirano u idućim godinama. Isporuka pozicija prvih generatora na teren planirana je za prvi kvartal 2024. godine, a planirana proizvodnja ostalih generatora za iduće razdoblje sve do 2030. vrijedna je nekoliko desetaka milijuna eura", navodi se u priopćenju. Ukupan planirani opseg isporuke za hidroelektranu Egglfing-Obernberg, koja se nalazi na njemačkoj strani austrijsko-njemačke granice na rijeci Inn, obuhvaća proizvodnju šest kompletno novih generatora, demontažu starih generatora, montažu novih u postojeću elektranu i njihovo puštanje u pogon. Projekt uključuje povećanje snage generatora sa 16 megavoltampera (MVA) na 20 MVA, pri čemu je svaki mase veće od 200 tona.

Za hidroelektranu Braunau-Simbach, na austrijskoj strani austrijsko-njemačke granice na rijeci Inn, ukupni planirani opseg isporuke je revitalizacija četiri generatora, što uključuje nove statore, nove rotorske polove, demontažu starih generatora, montažu novih i njihovo puštanje u pogon. Projekt također uključuje povećanje snage generatora s 32 MVA na 35 MVA, pri čemu je svaki generator mase veće od 300 tona.Končar s Verbundom već ima u realizaciji ugovor za isporuku triju novih generatora za ugradnju u postojeću hidroelektranu Ering-Frauenstein, koji je u završnoj etapi te počinju radovi na terenu na posljednjem generatoru.Austrijska elektroprivreda Verbund najavila je pokretanje investicijskih projekata u skorije vrijeme, što ujedno predstavlja nove prilike za Končar, ističu iz hrvatske kompanije.Predsjednik uprave Končara Gordan Kolak rekao je da tim projektima nastavljen izvozni zamah Končara na europsko tržište. "Također, s navedenim projektima te projektima u najavi, Končar-Generatori i motori mogu planirati kontinuiranu proizvodnju za naredno razdoblje sve do 2030. godine, što predstavlja važan preduvjet za nastavak uspješnih poslovnih trendova na razini Grupe Končar", izjavio je uz ostalo Kolak u priopćenju. 

AVIONDUBLIN, 28. rujna 2023. (Hina/Reuters) - Irski diskontni avioprijevoznik Ryanair objavio je u četvrtak da će znatno smanjiti broj letova ove jeseni zbog kašnjenja naručenih Boeingovih zrakoplova.

ZAGREB, 28. rujna 2023. (Hina) - Hrvatski telekom (HT) predstavio je u četvrtak na konferenciji za medije nove fiksne usluge s povećanim brzinama i boljim mogućnostima bežićnog povezivanja uz WiFi6 tehnologiju te druge novosti u poslovanju, s naglaskom na pojačane investicije ove godine od 233,1 milijuna eura u fiksnu i mobilnu mrežu. 

WIESBADEN, 28. rujna 2023. (Hina) - Inflacija u Njemačkoj znatno je oslabila u rujnu, kliznuvši na najnižu razinu od početka prošle godine, uz naglo usporavanje rasta cijena energije, pokazale su u četvrtak prve procjene statističkog ureda. 

WASHINGTON, 26. rujna 2023. (Hina/Reuters) - Američka savezna komisija za trgovinu (FTC) podnijela je u utorak dugo očekivanu antimonopolsku tužbu protiv Amazona, optužujući tu kompaniju za trgovinu putem interneta da je oštetila potrošače višim cijenama u najnovijem pravnom postupku američke vlade usmjerenom na slamanje dominacije tehnoloških divova (Big Tech).

LONDON, 26. rujna 2023. (Hina/Reuters) - Čak tri četvrtine kompanija u svijetu ne bi 'prošlo' neovisnu reviziju poštivanja ekoloških, društvenih i standarda upravljanja (ESG), nekoliko mjeseci prije stupanja na snagu novih propisa, pokazalo je istraživanje revizorske kuće KPMG.