01.06.2023 10:40
Inflacija
WIESBADEN/ZAGREB, 31. svibnja 2023. (Hina) - Inflacija u Njemačkoj osjetno je usporila u svibnju, pokazale su u srijedu preliminarne procjene Destatisa, odražavajući znatno blaži rast cijena energije.

Potrošačke cijene porasle su u svibnju 6,1 posto prema istom lanjskom razdoblju, pokazuju preliminarne procjene statističkog ureda. Godišnja inflacija u najvećem europskom gospodarstvu zamjetno je tako niža nego u travnju, ožujku i veljači, kada je iznosila 7,2 odnosno 7,4 i 8,7 posto, navode u Destatisu. U odnosu na travanj cijene su kliznule za 0,1 posto, nakon 0,4-postotnog rasta u travnju, izračunali su statističari. U Destatisu procjenjuju da je u svibnju osjetno na godišnjoj razini posustao rast cijena energenata i motornih goriva, utvrdivši da su kućanstva za njih izdvajala 2,6 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U travnju cijene te kategorije proizvoda bile su porasle za 6,8 posto. Svibanjska stopa rasta odražava visoku poredbenu osnovicu u prošloj godini kada su cijene poskočile zbog ulaska ruskih postrojbi u Ukrajinu, tumače statističari.

Uz visoku poredbenu osnovicu u svibnju 2022. godine statističari znatno blaže poskupljenje objašnjavaju i državnim mjerama pomoći kućanstvima i tvrtkama. Hrana je pak u svibnju poskupjela za 14,9 posto, nešto slabije nego u travnju. Za robu statističari procjenjuju da je na godišnjoj razini poskupjela 7,7 posto, nakon 9,3-postotnog poskupljenja u travnju. Uslugama je, prema preliminarnim podacima, cijena porasla 4,5 posto, nešto slabije nego u travnju, pokazuju tablice Destatisa. Harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HICP) koji se koristi za usporedbu s ostalim zemljama Europske unije, pokazao je rast potrošačkih cijena na godišnjoj razini za 6,3 posto, osjetno slabiji nego u travnju kada je dosezao 7,6 posto. Na mjesečnoj razini cijene su prema HICP-u u svibnju kliznule 0,2 posto, pokazuju preliminarni podaci Destatisa. U travnju su pak bile za 0,6 posto više nego u prethodnom mjesecu.

Farmaceutska industrijaZAGREB, 27. ožujka 2024. (Hina) - Hrvatska farmaceutska industrija, uz regulatornu podršku, može zauzeti važno mjesto na europskoj razini i pružiti veću sigurnost u opskrbi lijekovima, istaknuto je u srijedu na konferenciji posvećenoj održivosti domaće industrije generičkih i biosličnih lijekova.

BRUXELLES, 27. ožujka 2024. (Hina) - Kohezijska politika Europske unije pridonijet će rastu hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za osam posto do kraja 2030. godine, objavila je u srijedu Komisija u svom izvješću o koheziji.

FRANKFURT, 27. ožujka 2024. (Hina/dpa) - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i moćni sindikat Verdi postigli su sporazum o plaćama i uvjetima rada te je u posljednji tren izbjegnut štrajk uoči Uskrsa.

ZAGREB, 26. ožujka 2024. (Hina) - Rimac Energy, koji se bavi naprednim sustavima za pohranu energije iz baterija (BESS), izvijestio je u utorak da je otvorio novi pogon od 1.850 četvornih metara u Witneyu, u britanskoj pokrajini Oxfordshire, za smještaj svog brzorastućeg tima u Ujedinjenom Kraljevstvu.

ZAGREB, 26. ožujka 2024. (Hina) - Tvrtka Flexway Adriatic sa sjedištem u Zagrebu, u vlasništvu Flexwaya DMCC iz Ujedinjenih Arapskih Emirata izvijestila je danas o nastanku obveze za preuzimanjem požeške konditorske industrije Zvečevo, nakon što je kupnjom od Zdravka Alvira stekla 213.167 redovnih dionica serije A i 74.562 redovne dionice serije B, što predstavlja 75,25 posto temeljnog kapitala.