25.05.2023 07:30
ZAGREB, 24. svibnja 2023. (Hina), Neto imovina obveznih mirovinskih fondova (OMF) krajem travnja ove godine iznosila je 18,4 milijarde eura, što je 164,4 milijuna eura ili 0,9 posto više u odnosu na prethodni mjesec, pokazuje mjesečno izvješće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) objavljeno u srijedu.
Četiri obvezna mirovinska fonda (OMF) krajem travnja ukupno su imala 2.195.339 članova, odnosno 3.831 člana ili 0,17 posto više u odnosu na prethodni mjesec.U travnju su OMF-ovi zabilježili 4.656 novih članova, pri čemu ih je veliku većinu, 97,2 posto, automatizmom rasporedio Regos (Središnji registar osiguranika).

Zbog odlaska u mirovinu ili smrti, u travnju ove godine prestalo je članstvo za 825 osiguranika.U travnju su ukupni neto doprinosi uplaćeni u obvezne mirovinske fondove iznosili 98,6 milijuna eura, a ukupni iznosi isplata po zatvaranju osobnih računa iz svih OMF-ova 9,5 milijuna eura ili 19,7 posto manje u odnosu na prethodni mjesec.

Po podacima Hanfe, nominalni mjesečni prinosi Mirexa na kraju travnja za A kategoriju, koja je namijenjena mlađim osiguranicima i ima najviši rizik ulaganja, iznosili su jedan posto, za B kategoriju, odnosno osiguranike na sredini radnog vijeka, uz srednje rizična ulaganja, 0,4 posto, a za C kategoriju, namijenjenu osiguranicima koji uskoro idu u mirovinu, 0,3 posto.

Godišnji prinosi porasli su u kategoriji A za 4,5 posto, a u kategoriji B za 0,4 posto, dok su u kategoriji C u minusu 1,3 posto.Anualizirani prinosi Mirexa od početka rada OMF-ova pozitivni su u sve tri kategorije, a za Mirex A iznose 6,7 posto, za Mirex B pet posto i za Mirex C 3,2 posto, naveli su iz Hanfe.

Obveznice su na kraju travnja i dalje bile dominantan oblik ulaganja u strukturi OMF-ova, s 11,4 milijardi eura i udjelom od 62,3 posto, pri čemu se taj udjel smanjio za 1,8 postotnih bodova na mjesečnoj razini.Istovremeno, smanjila se i zastupljenost ulaganja u dionice u imovini OMF-ova, za 0,1 postotni bod, te su ona krajem travnja iznosila 3,9 milijardi eura, odnosno 21,4 posto imovine OMF-ova.

Od ostalih oblika ulaganja najzastupljenija su ulaganja u investicijske fondove, s dvije milijarde eura i udjelom od 11 posto na razini svih obveznih mirovinskih fondova, podaci su Hanfe za drugi stup mirovinske štednje (individualna kapitalizirana štednja).

Neto imovina dobrovoljnih mirovinskih fondova veća za 10,7 milijuna eura

Na kraju travnja u Hrvatskoj je poslovalo i osam otvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova (ODMF), koji su imali 379.625 članova te 21 zatvoreni dobrovoljni mirovinski fond (ZDMF), sa 47.679 članova.Ukupne mjesečne uplate u dobrovoljne mirovinske fondove (DMF) iznosile su 8,1 milijun eura, što je 0,8 milijuna eura manje nego prethodni mjesec. Istodobno su ukupne mjesečne isplate iznosile 3,5 milijuna eura, što je 1,4 milijuna eura ili 27,9 posto manje u odnosu na ožujak 2023.

Neto imovina DMF-ova u travnju je tako dosegnula 1,1 milijardu eura, što je za 10,7 milijuna eura ili jedan posto više na mjesečnoj razini.I kod ulaganja DMF-ova najveći dio portfelja čine obveznice, s udjelom od 54,3 posto u ukupnoj neto imovini, zatim dionice s 25,2 posto te investicijski fondovi s 12,1 posto.

Iz Hanfe su izvijestili i da je ukupna neto imovina 103 UCITS fonda (otvoreni investicijski fondovi s javnom ponudom), koliko ih je u travnju poslovalo u Hrvatskoj, krajem mjeseca iznosila 1,98 milijardi eura te je bila za 34 milijuna eura ili 1,7 posto manja nego prethodni mjesec.Neto imovina Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji na kraju travnja iznosila je 135,8 milijuna eura, uz mjesečni pad od 0,1 posto, podaci su Hanfe.

TrgovinaDUBROVNIK, 26. svibnja 2023. (Hina) - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak da će inflacija u ovoj i idućoj godini ostati povišena, iako na nižoj razini no dosad, dok će razinu od dva posto koju "cilja" Europska središnja banka (ESB) dosegnuti 2025. godine te je najavio da će HNB povisti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2022. godini osvojili su Konzum i Studenac, tvrtka Cromaris je proizvođač godine, a najbolji mali trgovac je zagrebačka Kredenca, izvijestili su u petak s portala Ja Trgovac. 

SEUL, 26. svibnja 2023. (Hina/dpa) - Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai u petak je objavio da će s domaćim partnerom, proizvođačem baterija LG Energy Solutionom, graditi tvornicu baterija u SAD-u. 

Njemačka ipak u recesiji
26.05.2023 07:40

FRANKFURT, 25. svibnja 2023. (Hina/dpa), Njemačko gospodarstvo blago se smanjilo u prvom tromjesečju i kliznulo u recesiju, pokazale su u četvrtak izmijenjene procjene statističkog ureda, otkrivši snažan pritisak inflacije na osobnu potrošnju.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina(Reuters), Tvrtka Elona Muska za moždane implantate Neuralink u četvrtak je priopćila da je dobila zeleno svjetlo od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) za pokretanje svoje prve kliničke studije na ljudima.