25.05.2023 07:40
Gospodarski učinak povećanja minimalne plaće u 2023. godini

ZAGREB, 24. svibnja 2023. (Hina), Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u srijedu su istaknuli da je svako porezno rasterećenje korak u dobrom smjeru, pritom naglasivši da je važno osigurati i porezno rasterećenje primanja visokokvalificiranih stručnjaka, a ukazali su i na veliki, a neiskorišteni fiskalni kapacitet koji postoji u poreznom tretmanu turističkog najma.

Vlada je u srijedu predstavila novi krug porezne reforme u sklopu kojega se ukida prirez jedinicama lokalne samouprave, osobni odbitak diže se na 560 eura, a država preuzima dio troška uplate mirovinskih doprinosa za građane s malim plaćama. Premijer Andrej Plenković naveo je da je osnovni cilj reforme povećanje plaća te da će u novom krugu reforme biti izmijenjeno ili dopunjeno devet zakona.

Vlada želi, kazao je premijer, podići životni standard i plaće, osobito građanima s najnižim plaćama, podići kupovnu moć kućanstava, smanjiti nejednakosti, očuvati gospodarski rast te ojačati fiskalnu autonomiju jedinica lokalne samouprave. "Svako porezno rasterećenje je korak u dobrom smjeru", kazali su iz HUP-a napominjući kako očekuju da će se ovom prvom koraku pridružiti svojim potezima i jedinice lokalne samouprave.

Prijedlog Vlade će rezultirati povećanjem plaća zaposlenicima s najnižim primanjima, što HUP pozdravlja. Navode i kako su danas predstavljenim izmjenama u sustavu poreza na dohodak stvoreni preduvjeti za jače rasterećenje plaća. Iz HUP-a podsjećaju da su poslodavci snažno povećavali plaće kao odgovor na inflaciju i okolnosti u prošloj godini, što je kao rezultat imalo rast prihoda jedinica lokalne samouprave veći od 23 posto. Kako ističu, poslodavci su u prošloj godini značajno dizali plaće, za više od 20 posto.

"Povećanje plaća u privatnom sektoru se nastavlja i ubrzava i u ovoj godini i to već sada za više od 10 posto, što će rezultirati dodatnim povećanjem prihoda jedinica lokalne samouprave po osnovi poreza na dohodak", istaknuli su iz HUP-a.

Stoga su uvjereni da postoji fiskalni prostor jedinica lokalne samouprave za dodatno rasterećenje plaća kroz primjenu nižih poreznih stopa od postojećih.

Potpuno neiskorišten fiskalni kapacitet u oporezivanju turističkog najma

Poslodavci pritom podsjećaju da "veliki fiskalni kapacitet postoji i u poreznom tretmanu turističkog najma, koji je potpuno neiskorišten".HUP stoga poziva jedinice lokalne samouprave da iskoriste svoj fiskalni prostor za dodatno rasterećenje plaća, povećanje efikasnosti i stvaranje boljeg investicijskog i poslovnog okruženja.

Navode kako rasterećenje poreza na dohodak za jedan postotni bod potencijalno podiže stopu rasta BDP-a za 2 posto, što ponovno znači nove prihode lokalnoj državi, nova zapošljavanja i daljnje dizanje plaća.

Poslodavci su mišljenja kako je jednako važno iskoristiti priliku za rasterećenje dohodaka visoko kvalificirane radne snage te promovirati njezino zapošljavanje i zadržavanje na hrvatskom tržištu. "Snižavanjem više porezne stope na 25 posto otvorena je mogućnost značajnog rasterećenja plaća upravo toj skupini zaposlenika, a oni su nam ključni za stvaranje veće dodane vrijednosti", istaknuli su iz HUP-a predlažući da se razmotri prijedlog ograničenja doprinosa na četiri prosječne plaće.

Pozitivan iskorak u danas predstavljenom prijedlogu porezne reforme HUP vidi u promjenama u poreznom tretmanu napojnica. To je, kažu, osobito važno u sektorima turizma i ugostiteljstva te uslužnim djelatnostima. Navode i kako će se povoljniji porezni tretman za opcijsku dodjelu udjela pozitivno reflektirati na IT sektor i startup zajednicu i sve poduzetnike koji udjelima u vlasništvu kompanije žele nagraditi svoje zaposlenike.

Takav model nagrađivanja, drže poslodavci, snažna je motivacija za zaposlenike i jaka poluga za zadržavanje najkvalitetnijih stručnjaka u Hrvatskoj.Iz HUP-a su poručili da će i dalje inzistirati na daljnjem rasterećenju rada i nastaviti konstruktivno Vladi predlagati svoje prijedloge kako bi zajedno osigurali daljnje preduvjete za podizanje konkurentnosti i rast gospodarstva.

RibaZAGREB, 24. travnja 2024. (Hina) - Na 30. sajmu trgovine morskim plodovima i proizvodima ribarstva "Seafood Expo Global 2024" koji se održava u Barceloni od 23. do 25. travnja, predstavlja se 11 hrvatskih tvrtki u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK), izvijestili su u srijedu iz HGK.

ZAGREB, 24. travnja 2024. (Hina) - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.

ZAGREB, 24. travnja 2024. (Hina) - Hrvatska zajednica inovatora raspisala je javni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu nagrade "Inovacija godine" za 2023. godinu, koja se dodjeljuje se za komercijaliziranu inovaciju, kao priznanje unapređenju i promicanju inovatorstva i inovativnog promišljanja u funkciji podizanja inovativnosti i konkurentnosti gospodarstva RH .

OPATIJA, 23. travnja 2024. (Hina) - Sajam i konferencija Adriatic Expo, posvećen tržištu nekretnina i investicijama u Hrvatskoj i regiji održat će se 25. i 26. travnja u Kristalnoj dvorani Hotela Kvarner, ove godine s naglaskom na nekretnine i projekte u turizmu na Kvarneru, u Istri i Dalmaciji.

ZAGREB, 23. travnja 2024. (Hina) - Hrvatska udruga banaka objavila je "HUB Analize 78: Inflacija i kamatne stope: nova stvarnost 2024." gdje se  istražuju dva ekonomska scenarija u europodručju za ovu godinu i početak 2025., odnosno predviđa se daljnje kretanje inflatornih pritisaka i kamatnih stopa za koje se ističe da počinju padati.