31.03.2023 08:36
RIJEKA, 30. ožujka 2023. (Hina) - Rijeka Gateway bit će prvi terminal u regiji na kojem će sve kontejnerske dizalice, obalne i mosne, biti na daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe, priopćeno je u četvrtak iz te tvrtke.  
Tvrtka Rijeka Gateway, koja je u zajedničkom vlasništvu Maersk Grupe putem APM Terminalsa, te ENNA Naturalis Grupe putem ENNA Logica, ima 50-godišnju koncesiju na terminalu na Zagrebačkoj obali u Rijeci, odnosno na Rijeka Gatewey terminalu koji je u izgradnji, a bit će operativan 2025. Kako ističu iz te tvrtke, riječ je o najsuvremenijoj tehnologiji koja onemogućuje ljudsku pogrešku, s obzirom da su dizalice premrežene kamerama i laserskim senzorima, čime se pridonosi povećanju sigurnosti ljudi i opreme. Operateri stroja sjedit će u centralnoj sobi te će opremu pratiti i njome upravljati pomoću velikih ekrana i upravljača, a daljinski kontrolirana oprema za manipuliranje kontejnerima neće utjecati na smanjivanje potrebe za ljudskim resursima. U priopćenju se navodi da je to prvi korak prema automatizaciji, koja će optimizirati procese i smanjiti mogućnost pogrešaka, čime se doprinosi sigurnosti na terminalu, Ističe se da je to značajan korak prema potpunoj digitalizaciji i modernizaciji, koja otvara brojne mogućnosti. U priopćenju se još navodi da su APM Terminali i ENNA zajedničkim poslovnim pothvatom sklopili snažno partnerstvo koje obilježava iskustvo u terminalnim i intermodalnim operacijama. Budući terminal bit će dio globalne mreže APM Terminala, istodobno koristeći ENNA-ino izvrsno poznavanje lokalnog hrvatskog tržišta, a razvijat će ga i njime upravljati kao partneri u zajedničkom ulaganju, dok će glavni klijent operativnog terminala biti Maersk.

SamozapošljavanjeZAGREB, 12. lipnja 2024. (Hina) - Poduzetništvo bez inovacija je nezamislivo, a s obzirom na brz tehnološki razvoj i promjene koje donosi, za daljnji napredak potrebne su strategije vodstva za poticanje inovacija i komercijalizaciju ideja, istaknuto je u srijedu na konferenciji Algebre i Massachusetts Institute-a of Technology (MIT).

ZAGREB, 12. lipnja 2024. (Hina) - Dioničarima Adris grupe isplatit će se dividenda od 2,57 eura po dionici i to 2,28 eura iz zadržane dobiti ostvarene poslovanjem u razdoblju od 2005. do zaključno 2011. godine, te 29 centi iz zadržane dobiti ostvarene poslovanjem nakon 2012. godine, odlučila je u srijedu glavna skupština te tvrtke.

BRUXELLES, 12. lipnja 2024. (Hina) -  Europska komisija je u srijedu zaprijetila da od 4. srpnja namjerava uvesti privremene carine na uvoz električnih automobila iz Kine u rasponu od 17,4 do 38,1 posto umjesto sadašnjih 10 posto, zbog nedopuštenih državnih subvencija kineskim proizvođačima.

ZAGREB, 11. lipnja 2024. (Hina) - Krajem svibnja ove godine na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) bilo je registrirano 88.327 nezaposlenih ili 9.431 osoba tj. 9,6 posto manje nego u svibnju 2023. godine, što je  najniži broj nezaposlenih evidentiran pri HZZ-u od osnutka hrvatske države.

ZAGREB, 11. lipnja 2024. (Hina) - Svjetsko gospodarstvo stabilizirat će se ove godine na niskoj razini, nakon previranja koje su izazvali pandemija, sukobi, inflacija i podignuti troškovi zaduživanja, izvijestila je u utorak u najnovijim prognozama Svjetska banka.