31.03.2023 08:36
RIJEKA, 30. ožujka 2023. (Hina) - Rijeka Gateway bit će prvi terminal u regiji na kojem će sve kontejnerske dizalice, obalne i mosne, biti na daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe, priopćeno je u četvrtak iz te tvrtke.  
Tvrtka Rijeka Gateway, koja je u zajedničkom vlasništvu Maersk Grupe putem APM Terminalsa, te ENNA Naturalis Grupe putem ENNA Logica, ima 50-godišnju koncesiju na terminalu na Zagrebačkoj obali u Rijeci, odnosno na Rijeka Gatewey terminalu koji je u izgradnji, a bit će operativan 2025. Kako ističu iz te tvrtke, riječ je o najsuvremenijoj tehnologiji koja onemogućuje ljudsku pogrešku, s obzirom da su dizalice premrežene kamerama i laserskim senzorima, čime se pridonosi povećanju sigurnosti ljudi i opreme. Operateri stroja sjedit će u centralnoj sobi te će opremu pratiti i njome upravljati pomoću velikih ekrana i upravljača, a daljinski kontrolirana oprema za manipuliranje kontejnerima neće utjecati na smanjivanje potrebe za ljudskim resursima. U priopćenju se navodi da je to prvi korak prema automatizaciji, koja će optimizirati procese i smanjiti mogućnost pogrešaka, čime se doprinosi sigurnosti na terminalu, Ističe se da je to značajan korak prema potpunoj digitalizaciji i modernizaciji, koja otvara brojne mogućnosti. U priopćenju se još navodi da su APM Terminali i ENNA zajedničkim poslovnim pothvatom sklopili snažno partnerstvo koje obilježava iskustvo u terminalnim i intermodalnim operacijama. Budući terminal bit će dio globalne mreže APM Terminala, istodobno koristeći ENNA-ino izvrsno poznavanje lokalnog hrvatskog tržišta, a razvijat će ga i njime upravljati kao partneri u zajedničkom ulaganju, dok će glavni klijent operativnog terminala biti Maersk.

TrgovinaDUBROVNIK, 26. svibnja 2023. (Hina) - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak da će inflacija u ovoj i idućoj godini ostati povišena, iako na nižoj razini no dosad, dok će razinu od dva posto koju "cilja" Europska središnja banka (ESB) dosegnuti 2025. godine te je najavio da će HNB povisti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2022. godini osvojili su Konzum i Studenac, tvrtka Cromaris je proizvođač godine, a najbolji mali trgovac je zagrebačka Kredenca, izvijestili su u petak s portala Ja Trgovac. 

SEUL, 26. svibnja 2023. (Hina/dpa) - Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai u petak je objavio da će s domaćim partnerom, proizvođačem baterija LG Energy Solutionom, graditi tvornicu baterija u SAD-u. 

Njemačka ipak u recesiji
26.05.2023 07:40

FRANKFURT, 25. svibnja 2023. (Hina/dpa), Njemačko gospodarstvo blago se smanjilo u prvom tromjesečju i kliznulo u recesiju, pokazale su u četvrtak izmijenjene procjene statističkog ureda, otkrivši snažan pritisak inflacije na osobnu potrošnju.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina(Reuters), Tvrtka Elona Muska za moždane implantate Neuralink u četvrtak je priopćila da je dobila zeleno svjetlo od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) za pokretanje svoje prve kliničke studije na ljudima.