30.03.2023 12:40
AVION
ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

Kako je istaknuto u srijedu u priopćenju te tvrtke sa sjedištem u Austriji, snažan rast prihoda je s jedne strane rezultat povećanja proizvodnje zrakoplovne industrije u segmentu kratkih i srednjih letova, kao i u segmentu poslovnih zrakoplova, a s druge strane, može se pripisati i značajnom povećanju razvoja usluga za međunarodne kupce. Pritom je FACC-ova dobit prije kamata i poreza (EBIT) u 2022. iznosila 5,5 milijuna eura, pri čemu iz kompanije apostrofiraju izazovno gospodarsko okruženje, posebno zbog rata u Ukrajini i njegovih posljedica na dobavne lance, kao i značajnog rasta inflacije. Zbog velike tržišne potražnje za novim zrakoplovima i povezane visoke razine narudžbi, iz FACC AG-a su istaknuli da su uspjeli povećati broj zaposlenih za 381 na svim lokacijama. "Štoviše, tvornica FACC-a na lokaciji u Hrvatskoj, koja je puštena u rad u prosincu 2021., proširena je na 200 zaposlenika.

U ovoj se tvornici proizvode lagane komponente za unutrašnjost putničkih zrakoplova i poslovnih mlažnjaka. Sljedeća faza proširenja već je u procesu planiranja", navedeno je u priopćenju FACC-a, koji je u većinskom vlasništvu kineske kompanije AVIC (Aviation Industry Corporation of China). Inače, na svečanosti otvorenja tvornice u Jakovlju sredinom lipnja prošle godine rečeno je da tvrtka trenutno zapošljava 170 radnika, a da bi do 2025. taj broj mogao porasti do 700. U današnjem priopćenju je istaknuto i da je u nove istraživačke i razvojne projekte uloženo 43,5 milijuna eura, a u svjetlu oporavka zračnog prometa na globalnoj razini i brojnih novih narudžbi, uprava FACC AG-a očekuje nastavak rasta poslovanja i u ovoj godini, pri čemu se tijekom sljedećih 18 mjeseci planira zaposliti dodatnih oko 600 radnika. Inače, FACC je u 2022. na 13 lokacija diljem svijeta zapošljavao oko tri tisuće ljudi, izvijestili su iz te kompanije.

TrgovinaDUBROVNIK, 26. svibnja 2023. (Hina) - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak da će inflacija u ovoj i idućoj godini ostati povišena, iako na nižoj razini no dosad, dok će razinu od dva posto koju "cilja" Europska središnja banka (ESB) dosegnuti 2025. godine te je najavio da će HNB povisti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2022. godini osvojili su Konzum i Studenac, tvrtka Cromaris je proizvođač godine, a najbolji mali trgovac je zagrebačka Kredenca, izvijestili su u petak s portala Ja Trgovac. 

SEUL, 26. svibnja 2023. (Hina/dpa) - Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai u petak je objavio da će s domaćim partnerom, proizvođačem baterija LG Energy Solutionom, graditi tvornicu baterija u SAD-u. 

Njemačka ipak u recesiji
26.05.2023 07:40

FRANKFURT, 25. svibnja 2023. (Hina/dpa), Njemačko gospodarstvo blago se smanjilo u prvom tromjesečju i kliznulo u recesiju, pokazale su u četvrtak izmijenjene procjene statističkog ureda, otkrivši snažan pritisak inflacije na osobnu potrošnju.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina(Reuters), Tvrtka Elona Muska za moždane implantate Neuralink u četvrtak je priopćila da je dobila zeleno svjetlo od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) za pokretanje svoje prve kliničke studije na ljudima.