28.03.2023 13:33
ZAGREB, 28. ožujka 2023. (Hina) - Presuda kojom tvrtka Danka Končara mora platiti nakladniku portala Direktno ostatak iznosa ugovorenog za pisanje i objavu neoznačenih promo tekstova skrenula je pozornost na takav oblik prikrivenog oglašavanja koji medijska struka osuđuje i pripisuje srozavanju novinarskog profesionalizma.
"Nažalost, ovakav neprihvatljiv oblik prodaje marketinškog sadržaja kao uredničkog postao je pravilo. To je rezultat politike koja je medije prepustila tržištu ignorirajući njihovu ključnu ulogu u demokratskom društvu", prokomentirao je za Hinu predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko. Ocijenio je da je jednako suspektan i novac koji se medijima dodjeljuje iz lokalnih i državnog proračuna. Zovko je podsjetio da je HND lani u partnerstvu s Gongom proveo istraživanje o financiranju medija iz lokalnih i državnog proračuna, u sklopu kojega su tražili i ugovore sklopljene tijekom 2020. i 2021. "Pregledom sadržaja ugovora 107 jedinica lokalnih i regionalnih vlasti koje su ih dostavile, vidljivo je kako često uključuju razgovore s čelnicima, teme po izboru naručitelja, kao i autorizaciju materijala prije objave. Spominje se u nekim cjenicima i koliko stoji vrijeme novinara na terenu, a često se u ugovorima izričito navodi obaveza uvrštenja plaćenog sadržaja u informativne emisije i rubrike medija", zaključio je Zovko.

Prodaja pozitivnih tekstova nije novinarstvo

Slučaj je za Hinu je prokomentirala i profesorica Gordana Vilović, koautorica "Etike novinarstva", prve knjige u Hrvatskoj koja otvara problem (ne) etičnosti medija. "Prodaja pozitivnih tekstova nije novinarstvo. Postoje agencije i obrti koji se bave poslovima pisanja i objavljivanja naručenih tekstova, najčešće da se umanji šteta ili dade pozitivna slika o firmama i ljudima. Ili da se "ispegla zgužvana slika", kako smo kolokvijalno takve postupke nazivali, kazala je Vilović. Dodaje i kako je toga bilo uvijek, ali onda i sada to je oglašavanje i tako bi trebalo biti označeno uz tekst. Zaključuje i kako je uloga novinara i novinarstva jasno određena ali se, nažalost, iz dana u dan suočavamo s različitim formama koje nemaju veze ni s etikom novinarstva niti s valjanim informiranjem javnosti. "Danas, s jedne strane imamo evidentan pad profesionalizma u novinarstvu i tekstova po narudžbenici, a opet, s druge strane imamo velik broj novinara koji svaki dan otkrivaju različita neprihvatljiva ponašanja pripadnika gospodarskih i političkih elita. Ovi drugi nam pokazuju koliko je novinarstvo kao struka važna. I da nema takvih posvećenih novinara, kako bismo inače znali u kakvoj državi živimo?", zaključila je Vilović.

Iz nedavno okončanog sudskog postupka pred zagrebačkim Trgovačkim sudom doznalo se da je tvrtka Kermas energija poduzetnika Danka Končara ugovorila pisanje i objavu 13 tekstova po cijeni od 1500 eura po tekstu na portalu Direktno.hr vezanih uz brodogradnju i Uljanik. No, nije isplatila cijeli iznos pa po presudi mora platiti još oko 10.000 eura. Končarevu tvrtku tužio je Propuls d.o.o, nakladnik portala Direktno.hr s kojim je 2019. ugovorena objava PR tekstova o Končarevu odnosu prema puljskom brodogradilištu Uljanik i brodogradnji.

Promo članci plasirani kao objektivni novinarski uradci

Kako navodi portal istra24.hr, radilo se o "pozitivnim" tekstovima objavljenim od travnja do kolovoza 2019. uključivši i one naslovljene "Končarev Brodotrogir pokrenuo predstečajni postupak: to ne znači prestanak brodogradnje" te "Linić: Da moram ocijeniti partnere Vlade u brodogradnji: Končar bi jedini dobio prolaznu ocjenu". Na spomenutim člancima nigdje nije istaknuto da se radi o promo člancima, već su oni plasirani kao objektivni novinarski uradci. Kako se navodi u sudskoj presudi, iz ponude tvrke Propuls proizlazilo je "da se članci pripremaju na temelju materijala koje dostavlja obitelj Končar, u skladu s pravilima struke te u obliku autorskog sadržaja portala direktno.hr". Prosječna cijena jednog članka bila je oko 1.500 eura, a Propulsu je bilo avansno plaćeno 75.000 kuna. No, u presudi se spominje i drukčija priprema članaka od one "u skladu s pravilima struke i u obliku autorskog sadržaja". "Sud je utvrdio da je tužitelj za tuženika izvršio ugovorene marketinške usluge u vidu pisanja, objave i pozicioniranja trinaest članaka na svom mrežnom portalu Direktno.hr te na društvenoj mreži Facebook, slijedom čega proizlazi da je tužitelj ispunio svoju ugovorenu obvezu prema tuženiku", ističe se u presudi sutkinje zagrebačkog Trgovačkog suda Nevenke Siladi Rstić. Presudom su Končari dužni vlasniku portala Direktno.hr platiti oko 10.000 eura - oko 9000 eura za neplaćene objavljene tekstove uvećano za sudske troškove i zatezne kamate od 2019.

TrgovinaDUBROVNIK, 26. svibnja 2023. (Hina) - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak da će inflacija u ovoj i idućoj godini ostati povišena, iako na nižoj razini no dosad, dok će razinu od dva posto koju "cilja" Europska središnja banka (ESB) dosegnuti 2025. godine te je najavio da će HNB povisti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2022. godini osvojili su Konzum i Studenac, tvrtka Cromaris je proizvođač godine, a najbolji mali trgovac je zagrebačka Kredenca, izvijestili su u petak s portala Ja Trgovac. 

SEUL, 26. svibnja 2023. (Hina/dpa) - Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai u petak je objavio da će s domaćim partnerom, proizvođačem baterija LG Energy Solutionom, graditi tvornicu baterija u SAD-u. 

Njemačka ipak u recesiji
26.05.2023 07:40

FRANKFURT, 25. svibnja 2023. (Hina/dpa), Njemačko gospodarstvo blago se smanjilo u prvom tromjesečju i kliznulo u recesiju, pokazale su u četvrtak izmijenjene procjene statističkog ureda, otkrivši snažan pritisak inflacije na osobnu potrošnju.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina(Reuters), Tvrtka Elona Muska za moždane implantate Neuralink u četvrtak je priopćila da je dobila zeleno svjetlo od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) za pokretanje svoje prve kliničke studije na ljudima.