24.03.2023 11:40
BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

Deutsche Telekom sklopio je 2019. s Huaweijem ugovor koji bi trebao spriječiti "potencijalni rizik u opskrbi" proizvodima kineske kompanije koji sadrže komponente iz SAD-a, objavio je njemački poslovni list u srijedu. "To ne izgleda dobro", kazala je ministrica Faeser za Handelsblatt prilikom posjeta Washingtonu. Izvješće je podiglo buru, uz ocjene političara da ugovor predstavlja pokušaj zaobilaženja američkih sankcija, piše Handelsblatt. Prije dva tjedna izvor u vladi izjavio je da Njemačka razmatra uvođenje zabrane određenih komponenti kineskih kompanija Huawei i ZTE u svojim telekomunikacijskim mrežama. Radi se o potencijalno značajnom potezu koji vlada razmatra iz sigurnosnih razloga. Agencija za kibernetičku sigurnost i ministarstvo unutarnjih poslova mjesecima su provjeravali postoje li u novim mobilnim mrežama komponente koje bi mogle predstavljati prijetnju za sigurnost. Zeit Online prenio je tvrdnje izvora u vladi da bi telekomima mogli zabraniti upotrebu određenih kontrolnih elemenata koje proizvode Huawei i ZTE. Zabrana bi mogla uključivati i već ugrađene komponente, što bi značilo da bi ih telekomi morali ukloniti i zamijeniti. Upitan da prokomentira izvješće Zeit Onlinea o zabrani određenih Huaweijevih i ZTE-ovih dijelova, glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova odgovorio je tada da je važno ne oslanjati se previše na određene dobavljače. No, načelno gledano, provjera nije usmjerena protiv konkretnih dobavljača, dodao je. Huawei odbacuje optužbe da surađuje s kineskom vladom. Niz europskih zemalja zabranio je korištenje njegove opreme, pozivajući se na nacionalnu sigurnost.

InflacijaZAGREB, 15. ožujka 2024. (Hina) - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u veljači 4,1 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS), što je isto kao i u siječnju, čime je prekinut višemjesečni trend usporavanja inflacije na godišnjoj razini.

ZAGREB, 15. ožujka 2024. (Hina) - Snažan rast javne potrošnje u izbornoj godini ‘uložen’ u povećanje kupovne moći stanovništva nemoguće je ponoviti, a kad bi se nastavio u godinama pred nama lako bismo ušli u proceduru prekomjernog deficita i zaustavili proces poboljšanja kreditnog rejtinga, ocjenjuje se u najnovijoj HUP-ovoj publikaciji Fokus tjedna.

ZAGREB, 16. ožujka 2024. (Hina) - U sklopu devetog hrvatskog izdanja globalnog programa EY Poduzetnik godine, najuspješnijim hrvatskim poduzetnikom za 2023. godinu proglašen je Ivo Usmiani iz JGL Grupe, priopćili su organizatori izbora.

IKA, 14. ožujka 2024. (Hina) – Turizam danas u Hrvatskoj predstavlja motor gospodarskog razvoja, ali i način života, poglavito u područjima koja su desetljećima vezana uz turizam, rekao je u četvrtak na panel raspravi „Može li Hrvatska bez turizma?“ Robert Pende iz Ministarstva turizma i sporta.

ZAGREB, 14. ožujka 2024. (Hina) - U Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) pozdravljaju u četvrtak donesen šesti Vladin paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena, koji je u više navrata bio tema susreta između HGK, nadležnih ministarstava, regulatora i predstavnika gospodarstva, dodavši kako je tim paketom riješen veći dio problematike energetskih tvrtki.