24.03.2023 11:40
BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

Deutsche Telekom sklopio je 2019. s Huaweijem ugovor koji bi trebao spriječiti "potencijalni rizik u opskrbi" proizvodima kineske kompanije koji sadrže komponente iz SAD-a, objavio je njemački poslovni list u srijedu. "To ne izgleda dobro", kazala je ministrica Faeser za Handelsblatt prilikom posjeta Washingtonu. Izvješće je podiglo buru, uz ocjene političara da ugovor predstavlja pokušaj zaobilaženja američkih sankcija, piše Handelsblatt. Prije dva tjedna izvor u vladi izjavio je da Njemačka razmatra uvođenje zabrane određenih komponenti kineskih kompanija Huawei i ZTE u svojim telekomunikacijskim mrežama. Radi se o potencijalno značajnom potezu koji vlada razmatra iz sigurnosnih razloga. Agencija za kibernetičku sigurnost i ministarstvo unutarnjih poslova mjesecima su provjeravali postoje li u novim mobilnim mrežama komponente koje bi mogle predstavljati prijetnju za sigurnost. Zeit Online prenio je tvrdnje izvora u vladi da bi telekomima mogli zabraniti upotrebu određenih kontrolnih elemenata koje proizvode Huawei i ZTE. Zabrana bi mogla uključivati i već ugrađene komponente, što bi značilo da bi ih telekomi morali ukloniti i zamijeniti. Upitan da prokomentira izvješće Zeit Onlinea o zabrani određenih Huaweijevih i ZTE-ovih dijelova, glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova odgovorio je tada da je važno ne oslanjati se previše na određene dobavljače. No, načelno gledano, provjera nije usmjerena protiv konkretnih dobavljača, dodao je. Huawei odbacuje optužbe da surađuje s kineskom vladom. Niz europskih zemalja zabranio je korištenje njegove opreme, pozivajući se na nacionalnu sigurnost.

TrgovinaDUBROVNIK, 26. svibnja 2023. (Hina) - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak da će inflacija u ovoj i idućoj godini ostati povišena, iako na nižoj razini no dosad, dok će razinu od dva posto koju "cilja" Europska središnja banka (ESB) dosegnuti 2025. godine te je najavio da će HNB povisti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2022. godini osvojili su Konzum i Studenac, tvrtka Cromaris je proizvođač godine, a najbolji mali trgovac je zagrebačka Kredenca, izvijestili su u petak s portala Ja Trgovac. 

SEUL, 26. svibnja 2023. (Hina/dpa) - Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai u petak je objavio da će s domaćim partnerom, proizvođačem baterija LG Energy Solutionom, graditi tvornicu baterija u SAD-u. 

Njemačka ipak u recesiji
26.05.2023 07:40

FRANKFURT, 25. svibnja 2023. (Hina/dpa), Njemačko gospodarstvo blago se smanjilo u prvom tromjesečju i kliznulo u recesiju, pokazale su u četvrtak izmijenjene procjene statističkog ureda, otkrivši snažan pritisak inflacije na osobnu potrošnju.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina(Reuters), Tvrtka Elona Muska za moždane implantate Neuralink u četvrtak je priopćila da je dobila zeleno svjetlo od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) za pokretanje svoje prve kliničke studije na ljudima.