24.03.2023 11:40
BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

Deutsche Telekom sklopio je 2019. s Huaweijem ugovor koji bi trebao spriječiti "potencijalni rizik u opskrbi" proizvodima kineske kompanije koji sadrže komponente iz SAD-a, objavio je njemački poslovni list u srijedu. "To ne izgleda dobro", kazala je ministrica Faeser za Handelsblatt prilikom posjeta Washingtonu. Izvješće je podiglo buru, uz ocjene političara da ugovor predstavlja pokušaj zaobilaženja američkih sankcija, piše Handelsblatt. Prije dva tjedna izvor u vladi izjavio je da Njemačka razmatra uvođenje zabrane određenih komponenti kineskih kompanija Huawei i ZTE u svojim telekomunikacijskim mrežama. Radi se o potencijalno značajnom potezu koji vlada razmatra iz sigurnosnih razloga. Agencija za kibernetičku sigurnost i ministarstvo unutarnjih poslova mjesecima su provjeravali postoje li u novim mobilnim mrežama komponente koje bi mogle predstavljati prijetnju za sigurnost. Zeit Online prenio je tvrdnje izvora u vladi da bi telekomima mogli zabraniti upotrebu određenih kontrolnih elemenata koje proizvode Huawei i ZTE. Zabrana bi mogla uključivati i već ugrađene komponente, što bi značilo da bi ih telekomi morali ukloniti i zamijeniti. Upitan da prokomentira izvješće Zeit Onlinea o zabrani određenih Huaweijevih i ZTE-ovih dijelova, glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova odgovorio je tada da je važno ne oslanjati se previše na određene dobavljače. No, načelno gledano, provjera nije usmjerena protiv konkretnih dobavljača, dodao je. Huawei odbacuje optužbe da surađuje s kineskom vladom. Niz europskih zemalja zabranio je korištenje njegove opreme, pozivajući se na nacionalnu sigurnost.

TAJNO DRUŠTVOZAGREB, 20. svibnja 2024. (Hina) - Mesna industrija (MI) Braća Pivac potpisala je ugovor kojim ulazi u vlasnički udio Celjskih mesnina, pri čemu se upravljačka struktura ne mijenja, odnosno Izidor Krivec ostaje na poziciji predsjednika uprave, izvijestili su u ponedjeljak iz Pivca.

LONDON, 20. svibnja 2024. (Hina/dpa) - Niskobudžetni zrakoplovni prijevoznik Ryanair ostvario je skok godišnje dobiti za više od trećine, te priopćio da se poskupljenja zrakoplovnih karata usporavaju.

MUNCHEN, 20. svibnja 2024. (Hina) - Njemačka osiguravajuća grupa Allianz izvijestila je u ponedjeljak da joj je operativna dobit u prvom tromjesečju skočila za 6,8 posto, prvenstveno zahvaljujući segmentu neživotnih osiguranja.

OSIJEK, 18. svibnja 2024. (Hina) - Unatoč dobrom normativnom okviru, zakonima i propisima koji reguliraju zapošljavanje osoba s invaliditetom, još uvijek su brojne prepreke pred osobama s invaliditetom koje i dalje nailaze na predrasude i stereotipe u okolini, društvu i kod poslodavaca.

BERLIN, 19. svibnja 2024. (Hina/dpa) - Njemačka bi pretrpjela ozbiljnu gospodarsku štetu kada bi izašla iz Europske unije, napisali su istraživači Njemačkog ekonomskog instituta (IW) u izvješću koje je vidjela njemačka agencija dpa.