24.03.2023 11:40
BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

Deutsche Telekom sklopio je 2019. s Huaweijem ugovor koji bi trebao spriječiti "potencijalni rizik u opskrbi" proizvodima kineske kompanije koji sadrže komponente iz SAD-a, objavio je njemački poslovni list u srijedu. "To ne izgleda dobro", kazala je ministrica Faeser za Handelsblatt prilikom posjeta Washingtonu. Izvješće je podiglo buru, uz ocjene političara da ugovor predstavlja pokušaj zaobilaženja američkih sankcija, piše Handelsblatt. Prije dva tjedna izvor u vladi izjavio je da Njemačka razmatra uvođenje zabrane određenih komponenti kineskih kompanija Huawei i ZTE u svojim telekomunikacijskim mrežama. Radi se o potencijalno značajnom potezu koji vlada razmatra iz sigurnosnih razloga. Agencija za kibernetičku sigurnost i ministarstvo unutarnjih poslova mjesecima su provjeravali postoje li u novim mobilnim mrežama komponente koje bi mogle predstavljati prijetnju za sigurnost. Zeit Online prenio je tvrdnje izvora u vladi da bi telekomima mogli zabraniti upotrebu određenih kontrolnih elemenata koje proizvode Huawei i ZTE. Zabrana bi mogla uključivati i već ugrađene komponente, što bi značilo da bi ih telekomi morali ukloniti i zamijeniti. Upitan da prokomentira izvješće Zeit Onlinea o zabrani određenih Huaweijevih i ZTE-ovih dijelova, glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova odgovorio je tada da je važno ne oslanjati se previše na određene dobavljače. No, načelno gledano, provjera nije usmjerena protiv konkretnih dobavljača, dodao je. Huawei odbacuje optužbe da surađuje s kineskom vladom. Niz europskih zemalja zabranio je korištenje njegove opreme, pozivajući se na nacionalnu sigurnost.

PlaćaZAGREB, 25. srpnja 2024. (Hina) - U 2023. godini za 1.029.659 zaposlenih kod 156.145 poduzetnika, obveznika poreza na dobit bez financijskih institucija, obračunata je prosječna mjesečna neto plaća od 1.028 eura, što je povećanje od 10,4 posto u odnosu na prethodnu godinu kada je iznosila 932 eura, objavila je Financijska agencija (Fina).

ZAGREB, 25. srpnja 2024. (Hina) - Ericsson Nikola Tesla u prvom je polugodištu ostvario 7,7 milijuna eura neto dobiti, što je 36,8 posto manje nego u istom razdoblju lani, objavili su u četvrtak iz te kompanije..

ZAGREB, 25. srpnja 2024. (Hina) - Članica grupe Svjetske banke, International Financial Corporation (IFC), osigurala je za Maistra Hospitality Grupu plavi i zeleni zajam za održivost od 200 milijuna eura, istaknuvši da će to biti prekretnica koja će toj drugoj najvećoj turističkoj kompaniji u Hrvatskoj pomoći da poveća održivost svojeg portfelja i započne novo doba održivog turizma. 

ZAGREB, 24. srpnja 2024. (Hina) - Nakon što je početkom godine predstavila prvu mobilnu autonomnu solarnu punionicu električnih vozila u EU, zagrebačka tvrtka Bravarija Ivanić u srijedu je izvijestila kako je u samo četiri mjeseca razvila dvostruko jaču mobilnu solarnu punionicu električnih vozila, SoltiQ 2.0.

ZAGREB, 24. srpnja 2024. (Hina) - Ukupna naplaćena premija društava za osiguranje u prvih šest mjeseci ove godine iznosila je 953,3 milijuna eura, što je 11,7 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pokazuje mjesečno izvješće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).