23.03.2023 12:58
BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici. 
Vijeće 'mudraca' revidiralo je prognozu prema kojoj bi se njemačko gospodarstvo ove godine trebalo suočiti s blagom recesijom i sada očekuje stagnaciju, uz prognoziranu stopu rasta od 0,2 posto. U 2024. aktivnost bi trebala porasti za 1,3-posto, izračunali su. Prognoza za ovu godinu blago je poboljšana zbog stabilnije opskrbe energijom koja je ublažila rast veleprodajnih cijena i otvaranja kineskog gospodarstva nakon ukidanja strogih mjera suzbijanja covida i očekivanog jačanja inozemne potražnje, tumače stručnjaci. "Snažniji rast (aktivnosti) u ovoj i idućoj godini sprečavaju oslabljena kupovna moć, zbog inflacije, te pogoršani uvjeti financiranja i spori oporavak inozemne potražnje",  objasnila je predsjedateljica grupe Monika Schnitzer. Europska središnja banka osjetno je podigla kamatne stope kako bi obuzdala inflacija, što je pogoršalo uvjete financiranja za kućanstva i poduzeća i prigušila potrošnju i ulaganja, napominju vladini savjetnici. Stroža monetarna politika vjerojatno će znatnije utjecati na inflaciju i zakočiti rast cijena tek tokom godine, dodaju. Inflacija u eurozoni još je daleko od zacrtanih dva posto, pa će ECB vjerojatno morati ponovo podići kamatne stope, istaknula je članica vijeća Ulrike Malmendier, dodavši da borbu protiv inflacije središnjim bankama otežava neizvjesnost na financijskim tržištima u proteklim tjednima. Inflacija bi ove godine po procjeni savjetnika njemačke vlade trebala iznositi 6,6 posto i kliznuti na tri posto u 2024.Rast potrošačkih cijena zamjetno će usporiti tek u idućoj godini zbog povećanja plaća i viših proizvođačkih cijena koje će još neko vrijeme priječiti popuštanje inflacije, rekao je član vijeća Martin Werding. "Inflacija se sve više širi na cijelo gospodarstvo", naglasio je Werding.  

TrgovinaDUBROVNIK, 26. svibnja 2023. (Hina) - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak da će inflacija u ovoj i idućoj godini ostati povišena, iako na nižoj razini no dosad, dok će razinu od dva posto koju "cilja" Europska središnja banka (ESB) dosegnuti 2025. godine te je najavio da će HNB povisti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2022. godini osvojili su Konzum i Studenac, tvrtka Cromaris je proizvođač godine, a najbolji mali trgovac je zagrebačka Kredenca, izvijestili su u petak s portala Ja Trgovac. 

SEUL, 26. svibnja 2023. (Hina/dpa) - Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai u petak je objavio da će s domaćim partnerom, proizvođačem baterija LG Energy Solutionom, graditi tvornicu baterija u SAD-u. 

Njemačka ipak u recesiji
26.05.2023 07:40

FRANKFURT, 25. svibnja 2023. (Hina/dpa), Njemačko gospodarstvo blago se smanjilo u prvom tromjesečju i kliznulo u recesiju, pokazale su u četvrtak izmijenjene procjene statističkog ureda, otkrivši snažan pritisak inflacije na osobnu potrošnju.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina(Reuters), Tvrtka Elona Muska za moždane implantate Neuralink u četvrtak je priopćila da je dobila zeleno svjetlo od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) za pokretanje svoje prve kliničke studije na ljudima.