22.03.2023 12:23
Inflacija
LONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

Stopa inflacije porasla je u veljači na 10,4 posto, s 10,1 posto u siječnju, što znači da je rast cijena ubrzao prvi puta od listopada, pokazuju podaci CSO-a. Jedan od glavnih pokretača inflacije u veljači bio je ubrzani rast cijena hrane bezalkoholnih pića, za 18,0 posto u odnosu na prošlogodišnju veljaču, nakon 16,7-postotnog skoka u siječnju, u razdoblju nestašice povrća u brojnim supermarketima. Trgovci su posebno teško dolazili do rajčica, paprike i krastavaca, uglavnom zbog ekstremnih vremenskih uvjeta koji su utjecali na urod u Španjolskoj i u sjevernoj Africi, napominje BBC. Na nestašicu nadovezale su se visoke cijene energije koje su utjecale na domaće uzgajivače i problemi u opskrbnim lancima. Snažan rast cijena hrane potaknulo je poskupljenje povrća zbog visokih troškova energije i loših vremenskih uvjeta koji su u pojedinim dijelovima Europe doveli do nestašica i racioniranja, rekao je glavni ekonomist statističkog ureda Grant Fitzner. Troškovi stanovanja bili su viši za 26,6 posto nego u veljači 2022. godine, uz gotovo istu stopu rasta kao i u siječnju, zbog poskupljenja struje i plina. Britanska središnja banka (BoE) odlučit će na sjednici u četvrtak hoće li povećati, smanjiti ili zadržati kamatne stope na sadašnjoj razini kako bi obuzdala inflaciju. Od prosinca 2021. podizala ih je 10 puta kako bi skupljim zaduživanjem smanjila potrošnju.

PorezZAGREB, 29. kolovoza 2024. (Hina) - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Marko Primorac otkrio je u četvrtak konture novog paketa poreznih izmjena, koji između ostalog uključuje uvođenje poreza na nekretnine transformacijom poreza na kuće na odmor, kao i izjednačavanje poreznog tretmana dugoročnog i kratkoročnog najma.

ZAGREB, 29. kolovoza 2024. (Hina) - Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice, izmijenjenom odlukom imenovala ministre Antu Šušnjara i Damira Habijana članovima Savjeta za pregovore s Molom vezano uz mogući otkup dionica koje ta mađarska kompanija drži u Ini.

SHENZHEN, 29. kolovoza 2024. (Hina/Reuters) - Kineski tehnološki div Huawei ostvario je veliki skok prihoda i neto dobiti u prvom polugodištu, poduprt snažnom prodajom pametnih telefona i rastom poslovanja s komponentama za pametne automobile i to unatoč američkim sankcijama.

ZAGREB, 28. kolovoza 2024. (Hina) – U primjeni Zakona o kibernetičkoj sigurnosti važno je osigurati ravnotežu između obaveza za poduzetnike i investicija za jačanje standarda kibernetičke sigurnosti, istaknuto je u srijedu na konferenciji u organizaciji HUP-ICT-a.

ZAGREB, 28. kolovoza 2024. (Hina) - Tvrtka MHP u proteklih je pet godina u Hrvatsku uložila gotovo 45 milijuna eura, a pokrenula je projekt izgradnje nove tvornice za proizvodnju mokre hrane za kućne ljubimce, koja bi trebala početi s radom 2026. i u koju se planira uložiti 40 milijuna eura, izvijestili su iz te ukrajinske tvrtke.