18.05.2022 12:47
OSIJEK, 17. svibnja 2022. (Hina) - Digitalna agencija IBM iX Hrvatska najavila je u utorak otvorenje ureda u Osijeku, što će biti treći ured te tvrtke u Hrvatskoj, nakon Zagreba i Varaždina. 
Generalni direktor tvrtke Mario Horvat rekao je na konferenciji za novinare kako je Osijek zadnjih godina izrastao u jedan od većih IT centara u Hrvatskoj, s velikim kapacitetima, kvalitetnim fakultetima i visokoeduciranim mladim ljudima, pa vjeruje da će tvrtka pronaći primjeren broj stručnjaka. Ističe da je IBM iX digitalna agencija širokog sklopa koja koristi agilne metode razvoja softvera, pa će joj trebati klasični programeri, integracijski inženjeri, biznis konzultanti i dizajneri korisničkih sučelja i drugi stručnjaci. Otvorenje osječkog ureda očekuje do kraja godine i dodaje kako u Osijeku trenutno radi sedam zaposlenika, a vjeruje da će u iduće dvije do tri godine dosegnuti 100 do 120, što je rast koji tvrtka može podnijeti. U Hrvatskoj IBM iX trenutno ima 202 zaposlenih.

Direktor digitalnih platformi tvrtke Daniel Strmečki kazao je kako je IBM iX pruža kompletnu uslugu digitalne strategije, konzaltinga, dizajna, idejnog rješenja, izgradnje sustava i programiranja. "Digitalna rješenja razvijamo za brojne europske i svjetske poslovne sustave i brendove kao što su Allianz, Daimler, Lufthansa, Porsche i Siemens", rekao je Strmečki. Glavnim razlogom dolaska u Osijek navodi postojanje etabliranih tehničkih fakulteta, što je bitno za tvrtku koja traži visoko educirani IT kadar. Osječki gradonačelnik Ivan Radić zadovoljan je što je tvrtka prepoznala Osijek kao središte pozitivnih gospodarskih kretanja, dodavši kako taj grad ima najveću zaposlenost i rekordno nisku nezaposlenost u zadnjih deset godina. Ističe kako se u gradu provode ulaganja veća od milijarde kuna, u osječkom IT parku prodano je 609 parcela, a u tijeku je javna nabava za izgradnju središnje zgrade IT parka, koja se najvećim dijelom sufinancira EU sredstvima. Vjeruje da će taj projekt uskoro uspješno završiti, što će biti dodatni motiv tvrtkama za dolazak u Osijek.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.