09.07.2024 08:10
KALKULATOR
ZAGREB, 8. srpnja 2024. (Hina) - Iz Hrvatske obrtničke komore (HOK) su u ponedjeljak izvijestili kako je na inicijativu Sekcije računovođa HOK-a održan sastanak s resornim institucijama, vezan uz mogućnost administrativnog rasterećenja računovođa.

Naime, na inicijativu Sekcije računovođa HOK-a održan je sastanak sa predstavnicima Državnog zavoda za statistiku (DZS), Ministarstva financija, Središnjeg ureda Porezne uprave, Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Hrvatske udruge poslodavaca (HUP). Sekcija traži ukidanje dostave istih statističkih podataka putem brojnih različitih obrazaca uz istovremeno preuzimanje podataka za potrebe Državnog zavoda za statistiku iz već dostupnih administrativnih izvora.

Prijedlog je Sekcije da se na nivou državne administracije primjenjuje "jednom dostavljeni podatak više puta", što bi značilo rasterećenje dodatnih izvještavanja, na mjesečnom, tromjesečnom i godišnjem nivou. Sekcija računovođa smatra da se podaci koji se traže npr. u sklopu godišnjeg financijskog izvještaja kao posebna stavka (npr. izdaci za bruto autorske honorare i ugovore o djelu, izdaci za rad ostvaren preko studentskih i učeničkih servisa, izdaci za stipendije, izdaci za nadoknadu troškova, darova i potpora zaposlenicima, podaci o otpremninama, uvozu, stjecanju) trebaju za potrebe statistike preuzimati iz drugih administrativnih izvora kojima su podaci već dostavljeni (u ovom slučaju npr. Ministarstvu financija).

Na sastanku je, kako su naveli iz HOK-a, među ostalim, zaključeno kako će se u narednom razdoblju razmotriti mogućnost administrativnog rasterećenja prema zahtjevu Sekcije za sve statističke obrasce kojih ima oko 30-ak, a sve u smjeru primjene principa "jedan podatak jednom“ te da će se ukinuti obveza dostave obrasca RAD-1G već od iduće godine. To će, kako su istaknuli iz HOK-a, zasigurno doprinijeti dodatnom rasterećenju poduzetnika. Predstavnica Sekcije Đurđica Mostarčić naglasila je kako veliki poduzetnici u strukturi gospodarstva Hrvatske još uvijek čine samo 0,2 posto te je potrebno sve izvještaje prilagoditi upravo mikro i malim poduzetnicima.

Iz HOK-a podsjećaju kako je njihova Sekcija računovođa već ranije dostavila Ministarstvu financija te Odboru za standarde financijskog izvješćivanja prijedlog novih obrazaca DOH i GFI POD kako bi se isti pojednostavili, ali i kako bi isti objedinili raznovrsne podatke koji se trenutno dostavljaju na više obrazaca za potrebe Porezne uprave, DZS-a i ostalih korisnika podataka.

PotporaZAGREB, 15. srpnja 2024. (Hina) - Europski investicijski fond (EIF), u suradnji s nacionalnim razvojnim bankama Hrvatske i Slovenije - HBOR-om i SID Bankom - kao i privatnim investitorima, osigurao je ukupno 49 milijuna eura za fond za transfer tehnologije koji će promicati inovativna istraživanja u obje zemlje.

ZAGREB, 15. srpnja 2024. (Hina) - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) pokrenula je upravni postupak protiv kupca Elizabeta Prometa zbog utvrđivanja je li taj kupac iskoristio značajnu pregovaračku snagu nametanjem nepoštenih trgovačkih praksi svojim dobavljačima poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, izvijestili su u ponedjeljak iz Agencije.

ZAGREB, 15. srpnja 2024. (Hina) - Stanić grupa preuzela je Bihaćku pivovaru, čime nastavlja strateško anorgansko širenje u segmentu proizvodnje alkoholnih i bezalkoholnih pića, priopćeno je u ponedjeljak iz te kompanije.

ZAGREB, 12. srpnja 2024. (Hina) - Hrvatska gospodarska komora (HGK) pozdravlja odluku Fortenova grupe o odabiru Podravke kao ekskluzivnog pregovarača, odnosno izvjesnog kupca i strateškog partnera tvrtki iz poljoprivrednog sektora Fortenova grupe, priopćili su u petak iz HGK.

ZAGREB, 12. srpnja 2024. (Hina) - Končar i Siemens Energy potpisali su u petak ugovor o zajedničkom pothvatu, odnosno suradnji u obliku društva pod nazivom Končar - Transformatorski kotlovi čija će djelatnost biti proizvodnja i prodaja transformatorskih kotlova.