23.04.2024 09:05
ZAGREB, 22. travnja 2024. (Hina) - Obujam građevinskih radova u veljači je prema kalendarski prilagođenim indeksima bio veći za 15 posto nego u istom mjesecu prošle godine, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u ponedjeljak.

Prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima, obujam građevinskih radova u veljači u odnosu na siječanj veći je za 1,9 posto.

Podaci DZS-a pokazuju da je u veljači obujam radova izvedenih na zgradama bio veći za 21,9 posto u odnosu na veljaču 2023. godine, a obujam radova na ostalim građevinama veći je za 3,7 posto. U odnosu na siječanj ove godine obujam građevinskih radova na zgradama u veljači je bio veći za 2,9 posto, a na ostalim građevinama za 0,6 posto.

U veljači je 61,3 posto radnih sati na gradilištima odrađeno na novogradnji, a 38,7 posto na rekonstrukcijama, popravcima i održavanjima. Na zgradama je odrađeno 57,3 posto, a na ostalim građevinama 42,7 posto radnih sati.

Statistika prema izvornim indeksima pokazuje da je u prva dva mjeseca ove godine obujam građevinskih radova porastao za 18,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Pritom je obujam radova izvedenih na zgradama bio veći za 25 posto, a na  ostalim građevinama za 7,8 posto.

TurizamZAGREB, 2. svibnja 2024. (Hina) - Skupština Hrvatske turističke zajednice (HTZ) u četvrtak je usvojila Godišnje izvješće o izvršenju programa rada za 2023. i prateća financijska izvješća, prema kojima je HTZ lani ostvario ukupno 47,86 milijuna eura prihoda, što je realizacija od 100,1 posto u odnosu na planirano, izvijestili su iz HTZ-a.

ZAGREB, 2. svibnja 2024. (Hina) - Hrvatska pošta u 2023. ostvarila je porast EBITDA za 9 posto u odnosu na godinu prije, na 25,3 milijuna eura, dok je neto dobit iznosila 13,6 milijuna eura, odnosno znatno je porasla zbog rasta vrijednosti financijske imovine, izvijestili su u četvrtak iz Hrvatske pošte.

BRUXELLES, 2. svibnja 2024. (Hina/Reuters) - Air France, njegov nizozemski ogranak KLM i Lufthansin Brusells Airlines potvrdili su u četvrtak da istragu Europske komisije o zelenom marketingu, koji putnike pokušava uvjeriti da su aviokompanije ublažile utjecaj letova na okoliš.

ZAGREB, 30. travnja 2024. (Hina) - Ugostitelji puno očekuju od proljetne i ljetne sezone zbog najava dobre turističke potražnje i ulaganja u kvalitetu, ali ih muče stari problemi, od nedostatka radnika i poreznih opterećenja do nerealno reguliranog radnog vremena, ističe predsjednica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK Jelena Tabak.

ZAGREB, 30. travnja 2024. (Hina) - Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) potpisali su Sporazum o financiranju za provedbu financijskog instrumenta "Krediti za energetsku učinkovitost poduzetnika“, vrijednog 250 milijuna eura, izvijestio je HBOR u utorak.