08.02.2024 09:00
FRANKFURT/KOPENHAGEN, 7. veljače 2024. (Hina/Reuters) - Vodeći proizvođači vjetroturbina očekuju 'mršavu' godinu, upozoravajući na nedostatne mrežne kapacitete, kašnjenje projekata i probleme s dijelovima.

U poslovnoj godini koja je završila u rujnu njemački proizvođač opreme za elektrane Siemens Energy poslovao je s neto gubitkom od 4,6 milijardi eura zbog problema u poslovanju s vjetroelektranama.Većina problema detektirana je kod dijelova vjetroturbina od 108 gigavata, uključujući lopatice. Analiza je otkrila "abnormalne vibracije nekih komponenti", izvijestili su, dodajući da je pod znakom pitanja i povećanje proizvodnje vjetroturbina na moru.

U srijedu kompanija je preliminarno izvijestila da je u razdoblju od listopada do prosinca zabilježila dobit od 208 milijuna eura, kada se isključe posebne stavke. U istom razdoblju prošle poslovne godine bilježili su gubitak 282 milijuna eura. U cijeloj poslovnoj godini odjel za vjetroelektrane trebao bi bilježiti operativni gubitak od dvije milijarde eura, potvrdili su.  

Glavni izvršni direktor Siemens Energyja Christian Bruch tvrdi da su temelji energetskog sektora u cjelini snažni, ali problem je u tempu širenja mreža.Budu li se kapaciteti proširivali sadašnjim tempom, s Kinom u glavnoj ulozi, svijet ih neće utrostručiti do 2030., kao što je dogovoreno prošle godine na klimatskom samitu COP28 u Dubaiju, upozorio je Bruch. Poskupljenje sirovina i dijelova i dugotrajni postupci pribavljanja dozvola izazvali su otpise i gubitke u cijelom sektoru, unatoč snažnoj potražnji, napominje Reuters. 

Danski Orsted najavio je u srijedu analizu portfelja i smanjenje broja radnih mjesta, nakon otpisa odgođenih projekata u Sjedinjenim Američkim Državama. Planiraju smanjiti fiksne troškove za milijardu danskih kruna (133,6 milijuna eura) do 2026. Njegov domaći konkurent Vestas izvijestio je da je u zadnja tri mjeseca prošle godine ponovo poslovao u plusu, ali izvršni direktor upozorava da sektor očekuju izazovi i u 2024.

"Tržište više ne funkcionira", ustvrdio je Danny van Doesburg iz nizozemske tvrtke za upravljanje imovinom APG Asset Management koja po podacima LSEG-a vlasnik udjela u Vestasu, Orstedu i Siemens Energyju.Vlade bi trebale pomoći da se uspostavi model koji će raspoređivati zaradu na cijeli lanac vrijednosti, smatra Van Doesburg.

euroFRANKFURT, 23. veljače (Reuters) – Potrošači u eurozoni očekuju da će cijene i na početku 2025. godine rasti višestruko snažnije od plaća, pokazala je u petak nova anketa Europske središnje banke (ECB).

ZAGREB, 23. veljače 2024. (Hina) - Istraživanje o duhanskim proizvodima koje su tijekom siječnja proveli magazin JaTrgovac i Hendal, pokazalo je kako u konzumaciji duhanskih proizvoda nema značajnijih promjena, no ističu kako ohrabruje podatak da je crno tržište palo s prošlogodišnjih 12 posto na sadašnjih 10 posto udjela.

BARCELONA, 25. veljače 2024. (Hina) - Jedan od najvećih svjetskih proizvođača pametnih telefona i drugih uređaja kineski Xiaomi predstavio je u nedjelju u Barceloni novu poslovnu strategiju i seriju pametnih telefona, očekujući i u 2024. rast i zadržavanje ili povećanje treće globalne pozicije u prodaji telefona.

ZAGREB, 22. veljače 2024. (Hina) - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u siječnju 4,1 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je u četvrtak Državni zavod za statistiku (DZS), što je najniža stopa inflacije od listopada 2021. godine.

ZAGREB, 22. veljače 2024. (Hina) - Hrvatskoj za ostvarenje digitalne transformacije i ciljeva strategije razvoja digitalnog društva do 2030. treba dvostruko više ICT stručnjaka ili oko 100 tisuća, u čemu može pomoći i država digitalnim vaučerima za obrazovanje, jedan je od zaključaka s 2. sjednice Nacionalnog vijeća za digitalnu transformaciju.