08.02.2024 09:00
FRANKFURT/KOPENHAGEN, 7. veljače 2024. (Hina/Reuters) - Vodeći proizvođači vjetroturbina očekuju 'mršavu' godinu, upozoravajući na nedostatne mrežne kapacitete, kašnjenje projekata i probleme s dijelovima.

U poslovnoj godini koja je završila u rujnu njemački proizvođač opreme za elektrane Siemens Energy poslovao je s neto gubitkom od 4,6 milijardi eura zbog problema u poslovanju s vjetroelektranama.Većina problema detektirana je kod dijelova vjetroturbina od 108 gigavata, uključujući lopatice. Analiza je otkrila "abnormalne vibracije nekih komponenti", izvijestili su, dodajući da je pod znakom pitanja i povećanje proizvodnje vjetroturbina na moru.

U srijedu kompanija je preliminarno izvijestila da je u razdoblju od listopada do prosinca zabilježila dobit od 208 milijuna eura, kada se isključe posebne stavke. U istom razdoblju prošle poslovne godine bilježili su gubitak 282 milijuna eura. U cijeloj poslovnoj godini odjel za vjetroelektrane trebao bi bilježiti operativni gubitak od dvije milijarde eura, potvrdili su.  

Glavni izvršni direktor Siemens Energyja Christian Bruch tvrdi da su temelji energetskog sektora u cjelini snažni, ali problem je u tempu širenja mreža.Budu li se kapaciteti proširivali sadašnjim tempom, s Kinom u glavnoj ulozi, svijet ih neće utrostručiti do 2030., kao što je dogovoreno prošle godine na klimatskom samitu COP28 u Dubaiju, upozorio je Bruch. Poskupljenje sirovina i dijelova i dugotrajni postupci pribavljanja dozvola izazvali su otpise i gubitke u cijelom sektoru, unatoč snažnoj potražnji, napominje Reuters. 

Danski Orsted najavio je u srijedu analizu portfelja i smanjenje broja radnih mjesta, nakon otpisa odgođenih projekata u Sjedinjenim Američkim Državama. Planiraju smanjiti fiksne troškove za milijardu danskih kruna (133,6 milijuna eura) do 2026. Njegov domaći konkurent Vestas izvijestio je da je u zadnja tri mjeseca prošle godine ponovo poslovao u plusu, ali izvršni direktor upozorava da sektor očekuju izazovi i u 2024.

"Tržište više ne funkcionira", ustvrdio je Danny van Doesburg iz nizozemske tvrtke za upravljanje imovinom APG Asset Management koja po podacima LSEG-a vlasnik udjela u Vestasu, Orstedu i Siemens Energyju.Vlade bi trebale pomoći da se uspostavi model koji će raspoređivati zaradu na cijeli lanac vrijednosti, smatra Van Doesburg.

PlaćaZAGREB, 25. srpnja 2024. (Hina) - U 2023. godini za 1.029.659 zaposlenih kod 156.145 poduzetnika, obveznika poreza na dobit bez financijskih institucija, obračunata je prosječna mjesečna neto plaća od 1.028 eura, što je povećanje od 10,4 posto u odnosu na prethodnu godinu kada je iznosila 932 eura, objavila je Financijska agencija (Fina).

ZAGREB, 25. srpnja 2024. (Hina) - Ericsson Nikola Tesla u prvom je polugodištu ostvario 7,7 milijuna eura neto dobiti, što je 36,8 posto manje nego u istom razdoblju lani, objavili su u četvrtak iz te kompanije..

ZAGREB, 25. srpnja 2024. (Hina) - Članica grupe Svjetske banke, International Financial Corporation (IFC), osigurala je za Maistra Hospitality Grupu plavi i zeleni zajam za održivost od 200 milijuna eura, istaknuvši da će to biti prekretnica koja će toj drugoj najvećoj turističkoj kompaniji u Hrvatskoj pomoći da poveća održivost svojeg portfelja i započne novo doba održivog turizma. 

ZAGREB, 24. srpnja 2024. (Hina) - Nakon što je početkom godine predstavila prvu mobilnu autonomnu solarnu punionicu električnih vozila u EU, zagrebačka tvrtka Bravarija Ivanić u srijedu je izvijestila kako je u samo četiri mjeseca razvila dvostruko jaču mobilnu solarnu punionicu električnih vozila, SoltiQ 2.0.

ZAGREB, 24. srpnja 2024. (Hina) - Ukupna naplaćena premija društava za osiguranje u prvih šest mjeseci ove godine iznosila je 953,3 milijuna eura, što je 11,7 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pokazuje mjesečno izvješće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).