07.02.2024 08:30
Potrošač
FRANKFURT, 6. veljače 2024. (Hina/Reuters) - Potrošači u eurozoni očekuju da će plaće i na kraju 2024. godine rasti višestruko slabije od potrošačkih cijena, pokazala je u utorak anketa Europske središnje banke (ECB-a).

Inflacija bi u prosincu 2024. godine trebala iznositi 3,2 posto, procijenili su potrošači u ECB-ovoj anketi, provedenoj u lanjskom prosincu. U studenom bili su procijenili da će iznositi 3,5 posto. Do kraja 2026. trebala bi se po njihovim procjenama spustiti na 2,5 posto, što bi značilo da ECB ni za gotovo tri godine neće postići ciljanu stopu inflacije od dva posto.

Nominalne plaće trebale bi pak do kraja 2024. godine porasti za 1,2 posto, prognoziraju potrošači, a nominalna potrošnja za 3,3 posto. Gospodarstvo eurozone trebalo bi se do kraja godine smanjiti za 1,3 posto, a stopa nezaposlenosti iznositi 11,2 posto, procjenjuju.

Najnovija ECB-ova anketa obuhvatila je 11 zemalja eurozone, pa su se potrošači iz Irske, Grčke, Austrije, Portugala i Finske pridružili onima iz Belgije, Njemačke, Španjolske, Francuske, Italije i Nizozemske, uz prepravljene rezultate za prethodne mjesece, napominje ECB.

euroFRANKFURT, 23. veljače (Reuters) – Potrošači u eurozoni očekuju da će cijene i na početku 2025. godine rasti višestruko snažnije od plaća, pokazala je u petak nova anketa Europske središnje banke (ECB).

ZAGREB, 23. veljače 2024. (Hina) - Istraživanje o duhanskim proizvodima koje su tijekom siječnja proveli magazin JaTrgovac i Hendal, pokazalo je kako u konzumaciji duhanskih proizvoda nema značajnijih promjena, no ističu kako ohrabruje podatak da je crno tržište palo s prošlogodišnjih 12 posto na sadašnjih 10 posto udjela.

BARCELONA, 25. veljače 2024. (Hina) - Jedan od najvećih svjetskih proizvođača pametnih telefona i drugih uređaja kineski Xiaomi predstavio je u nedjelju u Barceloni novu poslovnu strategiju i seriju pametnih telefona, očekujući i u 2024. rast i zadržavanje ili povećanje treće globalne pozicije u prodaji telefona.

ZAGREB, 22. veljače 2024. (Hina) - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u siječnju 4,1 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je u četvrtak Državni zavod za statistiku (DZS), što je najniža stopa inflacije od listopada 2021. godine.

ZAGREB, 22. veljače 2024. (Hina) - Hrvatskoj za ostvarenje digitalne transformacije i ciljeva strategije razvoja digitalnog društva do 2030. treba dvostruko više ICT stručnjaka ili oko 100 tisuća, u čemu može pomoći i država digitalnim vaučerima za obrazovanje, jedan je od zaključaka s 2. sjednice Nacionalnog vijeća za digitalnu transformaciju.