13.09.2023 11:55
LONDON, 13. rujna 2023. (Hina/dpa) - BMW, Ford i Honda objavili su da će uspostaviti platformu koja će u Sjevernoj Americi povezati autokompanije s energetskim tvrtkama i vozačima električnih vozila i omogućiti upravljanje uslugama punjenja i dijeljenje struje. 
Trojka će osnovati zajedničku tvrtku ChargeScape koja će, kako navode, biti od koristi i vozačima električnih vozila i elektroprivredi u SAD-u i Kanadi, budući da će "otključati potpuno novu vrijednost koju električna vozila mogu pružiti električnoj mreži". Financijsku korist za vozače električnih vozila donosit će upravljanje uslugama punjenja i dijeljenje energije, objašnjavaju. "Pouzdanost i održivost električne mreže temelj su budućnosti električnog pogona", naglasio je Thomas Ruemenapp, potpredsjednik inženjerstva u BMW-ovoj sjevernoameričkoj podružnici. "ChargeScape planira ubrzati proces širenja rješenja za pametno punjenje i komunikaciju vozila s okolinom u cijeloj zemlji, uz paralelnu veću korist za korisnike, potporu stabilnosti mreže i pomoć u maksimizaciji potrošnje obnovljive energije", dodao je Ruemenapp. Dogovor još moraju odobriti regulator i očekuje se da će tvrtka početi s radom početkom sljedeće godine, poručili su iz BMW-a, Forda i Honde.

AVIONDUBLIN, 28. rujna 2023. (Hina/Reuters) - Irski diskontni avioprijevoznik Ryanair objavio je u četvrtak da će znatno smanjiti broj letova ove jeseni zbog kašnjenja naručenih Boeingovih zrakoplova.

ZAGREB, 28. rujna 2023. (Hina) - Hrvatski telekom (HT) predstavio je u četvrtak na konferenciji za medije nove fiksne usluge s povećanim brzinama i boljim mogućnostima bežićnog povezivanja uz WiFi6 tehnologiju te druge novosti u poslovanju, s naglaskom na pojačane investicije ove godine od 233,1 milijuna eura u fiksnu i mobilnu mrežu. 

WIESBADEN, 28. rujna 2023. (Hina) - Inflacija u Njemačkoj znatno je oslabila u rujnu, kliznuvši na najnižu razinu od početka prošle godine, uz naglo usporavanje rasta cijena energije, pokazale su u četvrtak prve procjene statističkog ureda. 

WASHINGTON, 26. rujna 2023. (Hina/Reuters) - Američka savezna komisija za trgovinu (FTC) podnijela je u utorak dugo očekivanu antimonopolsku tužbu protiv Amazona, optužujući tu kompaniju za trgovinu putem interneta da je oštetila potrošače višim cijenama u najnovijem pravnom postupku američke vlade usmjerenom na slamanje dominacije tehnoloških divova (Big Tech).

LONDON, 26. rujna 2023. (Hina/Reuters) - Čak tri četvrtine kompanija u svijetu ne bi 'prošlo' neovisnu reviziju poštivanja ekoloških, društvenih i standarda upravljanja (ESG), nekoliko mjeseci prije stupanja na snagu novih propisa, pokazalo je istraživanje revizorske kuće KPMG.