13.09.2023 11:55
LONDON, 13. rujna 2023. (Hina/dpa) - BMW, Ford i Honda objavili su da će uspostaviti platformu koja će u Sjevernoj Americi povezati autokompanije s energetskim tvrtkama i vozačima električnih vozila i omogućiti upravljanje uslugama punjenja i dijeljenje struje. 
Trojka će osnovati zajedničku tvrtku ChargeScape koja će, kako navode, biti od koristi i vozačima električnih vozila i elektroprivredi u SAD-u i Kanadi, budući da će "otključati potpuno novu vrijednost koju električna vozila mogu pružiti električnoj mreži". Financijsku korist za vozače električnih vozila donosit će upravljanje uslugama punjenja i dijeljenje energije, objašnjavaju. "Pouzdanost i održivost električne mreže temelj su budućnosti električnog pogona", naglasio je Thomas Ruemenapp, potpredsjednik inženjerstva u BMW-ovoj sjevernoameričkoj podružnici. "ChargeScape planira ubrzati proces širenja rješenja za pametno punjenje i komunikaciju vozila s okolinom u cijeloj zemlji, uz paralelnu veću korist za korisnike, potporu stabilnosti mreže i pomoć u maksimizaciji potrošnje obnovljive energije", dodao je Ruemenapp. Dogovor još moraju odobriti regulator i očekuje se da će tvrtka početi s radom početkom sljedeće godine, poručili su iz BMW-a, Forda i Honde.

TAJNO DRUŠTVOZAGREB, 20. svibnja 2024. (Hina) - Mesna industrija (MI) Braća Pivac potpisala je ugovor kojim ulazi u vlasnički udio Celjskih mesnina, pri čemu se upravljačka struktura ne mijenja, odnosno Izidor Krivec ostaje na poziciji predsjednika uprave, izvijestili su u ponedjeljak iz Pivca.

LONDON, 20. svibnja 2024. (Hina/dpa) - Niskobudžetni zrakoplovni prijevoznik Ryanair ostvario je skok godišnje dobiti za više od trećine, te priopćio da se poskupljenja zrakoplovnih karata usporavaju.

MUNCHEN, 20. svibnja 2024. (Hina) - Njemačka osiguravajuća grupa Allianz izvijestila je u ponedjeljak da joj je operativna dobit u prvom tromjesečju skočila za 6,8 posto, prvenstveno zahvaljujući segmentu neživotnih osiguranja.

OSIJEK, 18. svibnja 2024. (Hina) - Unatoč dobrom normativnom okviru, zakonima i propisima koji reguliraju zapošljavanje osoba s invaliditetom, još uvijek su brojne prepreke pred osobama s invaliditetom koje i dalje nailaze na predrasude i stereotipe u okolini, društvu i kod poslodavaca.

BERLIN, 19. svibnja 2024. (Hina/dpa) - Njemačka bi pretrpjela ozbiljnu gospodarsku štetu kada bi izašla iz Europske unije, napisali su istraživači Njemačkog ekonomskog instituta (IW) u izvješću koje je vidjela njemačka agencija dpa.