30.03.2023 12:39
MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 
Izvršni direktor Rosnefta Igor Sečin potpisao je ugovor tijekom radnog posjeta Indiji, priopćila je kompanija, ne otkrivajući detalje. "Dvije strane razgovarale su i o mogućnostima proširenja suradnje naftne kompanije Rosneft i indijskih kompanija u cijelom lancu vrijednosti energetskog sektora, uključujući i mogućnosti plaćanja u domaćim valutama", dodaje se. Rusija preusmjerava energente s tradicionalnih europskih tržišta zbog niza sankcija koje joj je Zapad uveo otkada su ruske postrojbe ušle u Ukrajinu krajem veljače prošle godine, napominje Reuters. Indija je u ožujku bila najveći kupac ruske nafte marke Urals, s više od polovine udjela u ukupnom izvozu koji se doprema tankerima. Na drugom je mjestu Kina. Potpredsjednik ruske vlade Alexander Novak izjavio je u utorak da je Rusija lani Indiji prodala 22 puta više nafte nego u 2021., ne navodeći brojke. Rosneft je priopćio da se Rusija prvi put svrstala među pet najvećih trgovinskih partnera Indije, uz obujam bilateralne trgovine u 2022. od 38,4 milijarde dolara. "To znači da je već postignut cilj koji su postavili čelnici naših zemalja o povećanju razmjene na 30 milijardi dolara do 2025.", citira Rosneft  u priopćenju izvršnog direktora Sečina.

InflacijaZAGREB, 15. ožujka 2024. (Hina) - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u veljači 4,1 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS), što je isto kao i u siječnju, čime je prekinut višemjesečni trend usporavanja inflacije na godišnjoj razini.

ZAGREB, 15. ožujka 2024. (Hina) - Snažan rast javne potrošnje u izbornoj godini ‘uložen’ u povećanje kupovne moći stanovništva nemoguće je ponoviti, a kad bi se nastavio u godinama pred nama lako bismo ušli u proceduru prekomjernog deficita i zaustavili proces poboljšanja kreditnog rejtinga, ocjenjuje se u najnovijoj HUP-ovoj publikaciji Fokus tjedna.

ZAGREB, 16. ožujka 2024. (Hina) - U sklopu devetog hrvatskog izdanja globalnog programa EY Poduzetnik godine, najuspješnijim hrvatskim poduzetnikom za 2023. godinu proglašen je Ivo Usmiani iz JGL Grupe, priopćili su organizatori izbora.

IKA, 14. ožujka 2024. (Hina) – Turizam danas u Hrvatskoj predstavlja motor gospodarskog razvoja, ali i način života, poglavito u područjima koja su desetljećima vezana uz turizam, rekao je u četvrtak na panel raspravi „Može li Hrvatska bez turizma?“ Robert Pende iz Ministarstva turizma i sporta.

ZAGREB, 14. ožujka 2024. (Hina) - U Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) pozdravljaju u četvrtak donesen šesti Vladin paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena, koji je u više navrata bio tema susreta između HGK, nadležnih ministarstava, regulatora i predstavnika gospodarstva, dodavši kako je tim paketom riješen veći dio problematike energetskih tvrtki.