30.03.2023 12:39
MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 
Izvršni direktor Rosnefta Igor Sečin potpisao je ugovor tijekom radnog posjeta Indiji, priopćila je kompanija, ne otkrivajući detalje. "Dvije strane razgovarale su i o mogućnostima proširenja suradnje naftne kompanije Rosneft i indijskih kompanija u cijelom lancu vrijednosti energetskog sektora, uključujući i mogućnosti plaćanja u domaćim valutama", dodaje se. Rusija preusmjerava energente s tradicionalnih europskih tržišta zbog niza sankcija koje joj je Zapad uveo otkada su ruske postrojbe ušle u Ukrajinu krajem veljače prošle godine, napominje Reuters. Indija je u ožujku bila najveći kupac ruske nafte marke Urals, s više od polovine udjela u ukupnom izvozu koji se doprema tankerima. Na drugom je mjestu Kina. Potpredsjednik ruske vlade Alexander Novak izjavio je u utorak da je Rusija lani Indiji prodala 22 puta više nafte nego u 2021., ne navodeći brojke. Rosneft je priopćio da se Rusija prvi put svrstala među pet najvećih trgovinskih partnera Indije, uz obujam bilateralne trgovine u 2022. od 38,4 milijarde dolara. "To znači da je već postignut cilj koji su postavili čelnici naših zemalja o povećanju razmjene na 30 milijardi dolara do 2025.", citira Rosneft  u priopćenju izvršnog direktora Sečina.

TrgovinaDUBROVNIK, 26. svibnja 2023. (Hina) - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak da će inflacija u ovoj i idućoj godini ostati povišena, iako na nižoj razini no dosad, dok će razinu od dva posto koju "cilja" Europska središnja banka (ESB) dosegnuti 2025. godine te je najavio da će HNB povisti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2022. godini osvojili su Konzum i Studenac, tvrtka Cromaris je proizvođač godine, a najbolji mali trgovac je zagrebačka Kredenca, izvijestili su u petak s portala Ja Trgovac. 

SEUL, 26. svibnja 2023. (Hina/dpa) - Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai u petak je objavio da će s domaćim partnerom, proizvođačem baterija LG Energy Solutionom, graditi tvornicu baterija u SAD-u. 

Njemačka ipak u recesiji
26.05.2023 07:40

FRANKFURT, 25. svibnja 2023. (Hina/dpa), Njemačko gospodarstvo blago se smanjilo u prvom tromjesečju i kliznulo u recesiju, pokazale su u četvrtak izmijenjene procjene statističkog ureda, otkrivši snažan pritisak inflacije na osobnu potrošnju.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina(Reuters), Tvrtka Elona Muska za moždane implantate Neuralink u četvrtak je priopćila da je dobila zeleno svjetlo od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) za pokretanje svoje prve kliničke studije na ljudima.