14.03.2023 11:34
Plaža
ZAGREB, 14. ožujka 2023. (Hina) - Poslodavci u turizmu su nikad ranije počeli tražiti sezonce, nude nikad bolje uvjete, a epilog iseljavanja i dugogodišnje potplaćenosti turističkih radnika je da će na Jadranu ovog ljeta o gostima brinuti nikad više stranaca, piše u utorak Večernji list.

Lani je u Hrvatskoj samo do rujna bilo angažirano više od 95.000 stranih radnika, od čega u turizmu otprilike trećina, a ove godine te brojke mogu biti samo veće. Očekuje se vrlo dobra sezona, više gostiju nego lani, pa ni lanjskih 52.000 sezonaca neće biti dovoljno. Turizam se lani namirio s 20.000 domaćih i 32.000 stranih sezonaca. Ove će godine, pak, prema procjenama Hrvatske udruge turizma, trebati 57.000 do 60.000 sezonskih radnika. Unutar zemlje će ih iz poznatih razloga biti teško naći išta više nego lani, pa uvoz mnogima ostaje jedina opcija. Novo nam je tržište Bugarska, čiji su ljudi već radili u Grčkoj, Španjolskoj, na Cipru, ali Hrvatska im je bliže i razumiju naš jezik. I dalje se za radnicima poseže u ex YU-zemlje, ali sve više radnika stiže iz azijskih država, pogotovo iz Indije. Iz Srbije je teže dobiti radnike jer odlaze u Austriju, Njemačku, Švedsku, čak i u Kanadu.

HotelZAGREB, 11. travnja 2024. (Hina) - Velike hotelske kuće najpoželjniji su poslodavci u hrvatskom turizmu i ugostiteljstvu, jer njeguju dobre međuljudske odnose i atmosferu na radnom mjestu te omogućavaju napredak u struci, pokazalo je istraživanje portala MojPosao.

SZAZHALOMBATTA, 11. travnja 2024. (Hina) - MOL Grupa je izvijestila u četvrtak da je instalirala postrojenje za proizvodnju zelenog vodika u Szzahalombatti, koje je s kapacitetom od 10 megavata najveće u srednjoj i istočnoj Europi, u što je uložila 22 milijuna eura.

ZAGREB, 11. travnja 2024. (Hina) - Tvrtka Securitas Hrvatska Avijacija u četvrtak je obilježila 10. godišnjicu poslovanja i obavljanja sigurnosnih poslova u zagrebačkoj zračnoj luci "Franjo Tuđman" kroz koju je lani pošlo više od 3,7 milijuna putnika, a dnevno ih u prosjeku kroz zaštitne preglede prođe 5.000.

ZAGREB, 10. travnja 2024. (Hina) - Povećanje zaposlenosti i jačanje ljudskog kapitala ključno je za dugoročan rast Hrvatske, istaknuli su u srijedu iz Svjetske banke, upozorivši na demografske izazove koji predstavljaju rizik po gospodarski rast.

ZAGREB, 10. travnja 2024. (Hina) - U hrvatskim zračnim lukama u veljači je broj putnika porastao za 14,1 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, na 293 tisuće, pa je na godišnjoj razini porastao i broj putnika u prva dva mjeseca ove godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).