18.07.2019 07:00
STOCKHOLM, 17. srpnja 2019. (Hina/dpa) - Švedski proizvođač opreme za mobilne mreže Ericsson objavio je u srijedu da je drugo tromjesečje zaključio s dobiti zahvaljujući ponajprije povećanju prodaje u Sjevernoj Americi i sjeveroistočnoj Aziji.
U razdoblju od travnja do lipnja kompanija je poslovala s neto dobiti od 1,8 milijardi švedskih kruna (170,8 milijuna eura). U istom prošlogodišnjem razdoblju zabilježili su gubitak u istom iznosu.Operativna dobit poskočila je na 3,7 milijardi kruna, s prošlogodišnjih 200 tisuća kruna.

Operativna marža iznosila je 6,8 posto, u odnosu na 0,3 posto koliko je iznosila u istom prošlogodišnjem razdoblju.Bruto marža uvećana je za 1,8 postotnih bodova, na 36,6 posto. Prilagođena bruto marža ostala je nepromijenjena i iznosila je 36,7 posto, uz poboljšanje u segmentu mreža koje je neutraliziralo niže marže u segmentu digitalnih i usluga upravljanja. Prihodi su porasli 10 posto, na 54,8 milijardi kruna. Kada se isključe promjene valutnih tečajeva i jednokratne stavke, uvećani su sedam posto.

Odjel za mobilne mreže zabilježio je organski rast od 11 posto zahvaljujući najvećim dijelom ulaganjima u mreže četvrte i pete generacije (4G i 5G) u Sjevernoj Americi i sjeveroistočnoj Aziji."Daljnja ulaganja u tehnologiju i tržište, posebno na području 5G-a, automatizacije i umjetne inteligenciju, ključna su za dugoročnu konkurentnost. Ujedno su ključni dio naše fokusirane strategije jačanja dugoročnog poslovanja i put prema ostvarenju naših ciljeva za 2020. i 2022.", naglasio je predsjednik uprave i izvršni direktor Boerje Ekholm.

U Ericssonu pritom očekuju da će izgradnja mreža 5G i strateški ugovori u pojedinim dijelovima Azije u kratkoročnoj perspektivi negativno utjecati na marže ali će dugoročno ojačati njihovu poziciju. U Sjevernoj Americi predviđaju postupno povećanje udjela prihoda od prodaje usluga, što će pritisnuti bruto maržu.

U osvrtu na pregovore s američkom Komisijom za vrijednosne papire (SEC) i američkim ministarstvom pravosuđa vezano za istragu baziranu na Zakonu o korupciji u inozemstvu, u Ericssonu navode da ne mogu procijeniti koliko će dugo trajati rasprave o nagodbi. Prema njihovoj bi trenutnoj procjeni rješavanje tih pitanja rezultiralo značajnim financijskim i drugim mjerama.

EuroZAGREB, 24. listopada 2024. (Hina) - Atlantic Grupa u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila je 44,7 milijuna eura neto dobiti, što je rast od 22,3 posto u odnosu na isto razdoblje lani, izvijestili su u četvrtak iz te kompanije.

ZAGREB, 24. listopada 2024. (Hina) - Promet dm-a u Hrvatskoj u poslovnoj 2023/24 godini premašio je pola milijarde eura što je porast od 17,5 posto u odnosu na lani, a neto dobit je 13 milijuna eura, rečeno je na predstavljanju poslovnih rezultata dm-a u četvrtak.

ZAGREB, 24. listopada 2024. (Hina) - Globalni pružatelj mrežnih usluga Retn i hrvatski pružatelj ICT rješenja Cratis otvaraju nove pristupne točke (PoP) u podatkovnom centru Cratisa u Varaždinu DC North, izvijestili su u četvrtak iz tih tvrtki.

ZAGREB, 23. listopada 2024. (Hina) - Slovensko-hrvatska grupacija koju predvodi Iskra u kojoj su slovensko poduzeće Hidroinženiring te dubrovačka tvrtka Alfaplan i splitski Elmap, izabrana za izvođača radova na gradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Lapad s podmorskim ispustom, izvijestila je Iskra u srijedu.

ZAGREB, 23. listopada 2024. (Hina) - Krajem rujna u Hrvatskoj je bilo 1,73 milijuna zaposlenih, što je 0,5 posto manje nego u kolovozu, a 2,4 posto više nego u rujnu lani, dok stopa registrirane nezaposlenosti iznosi 4,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).