05.04.2018 07:30
ZAGREB, 4. travnja 2018. (Hina), Udruga vjerovnika bivših radnika i malih dioničara crikveničkog Jadrana smatra da bi se u predstojećem procesu privatizacije te najvažnije hotelske kuće na crikveničkoj rivijeri trebao osigurati nastavak hotelijerske djelatnosti i cjelovitost Jadrana u pet godina od privatizacije, poručili su u srijedu iz te Udruge.
Napominjući kako su na prošlotjednoj sjednici utvrdili izjave za medije, kao i dopis koji su u vezi privatizacije Jadrana poslali na državne institucije uključene u taj proces (ministarstva državne imovine te turizma i CERP), iz te Udruge su istaknuli da je Upravno vijeće CERP-a još 22. studenoga prošle godine odlučilo da se Jadran prodaje za jednu trećinu iskazane vrijednosti nekretnina u bilanci društva za 2017. te da bi se trebali odrediti dodatni uvjeti za kupce većinskog paketa dionica u kupoprodajnom ugovoru između odabranih kupaca i aktualnog većinskog vlasnika Jadrana države odnosno CERP-a.

Također smatraju da treba osigurati nastavak hotelijerske djelatnosti u Jadranu i to tako da kupac priloži plan poslovanja, ulaganja i razvoja usklađen s prostornim planovima, odnosno da se osigura cjelovitost tvrtke te da u vremenskom roku od pet godina bude zabrana podjele tvrtke između kupaca, odnosno prodaje cjelovite tvrtke i pojedinačne prodaje hotela tvrtke.

Za kupnju 70,7 posto državnog udjela u Jadranu Upravno vijeće CERP-a je 9. veljače ove godine, a nakon produljivanja roka za ponude, prihvatilo jedinu na natječaj pristiglu obvezujuću ponudu za tu kupnju, mirovinskih fondova PBZ Croatia osiguranje i Erste plavi, koji su zajednički ponudili 199,8 milijuna kuna ili gotovo 6 milijuna kuna više od početno traženih, uz obvezu da će dokapitalizirati Jadran s 200 milijuna kuna.

Oko 9. travnja istječe zakonski rok za potpisivanjem kupoprodajnog ugovora. Ministar državne imovine Goran Marić danas je najavio da će se nekoliko dana odnosno "najkasnije idućeg, a možda još i krajem ovog tjedna" potpisati i ugovor za prodaju crikveničkog Jadrana. 

Iz Udruge bivših vjerovnika u svom ponovljenom dopisu, u srijedu iznose i podatak da je prije izlistavanja na Zagrebačku burzu početkom siječnja 2018. oko 850 bivših radnika-vjerovnika imalo prema stečajnom planu Jadrana iz 2013. više od 30 milijuna kuna dionica Jadrana po nominalnoj cijeni, a oko tisuću branitelja oko 20 milijuna kuna dionica Jadrana po nominalnoj cijeni.

"Nadamo se da će se dokapitalizacijom od strane kupaca u iznosu od 200 milijuna kuna u roku od šest mjeseci od preuzimanja tvrtke, odnosno s boljim rezultatima poslovanja u ovoj turističkoj godini, znatno podići cijena dionica Jadrana na Zagrebačkoj burzi te da će 850 radnika-vjerovnika uspjeti naplatiti svoje tražbine na osnovu razlika plaća i ostalih materijalnih prava u Jadranu, što čekamo 22 godine", poručuju iz Udruge.

EuroZAGREB, 24. listopada 2024. (Hina) - Atlantic Grupa u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila je 44,7 milijuna eura neto dobiti, što je rast od 22,3 posto u odnosu na isto razdoblje lani, izvijestili su u četvrtak iz te kompanije.

ZAGREB, 24. listopada 2024. (Hina) - Promet dm-a u Hrvatskoj u poslovnoj 2023/24 godini premašio je pola milijarde eura što je porast od 17,5 posto u odnosu na lani, a neto dobit je 13 milijuna eura, rečeno je na predstavljanju poslovnih rezultata dm-a u četvrtak.

ZAGREB, 24. listopada 2024. (Hina) - Globalni pružatelj mrežnih usluga Retn i hrvatski pružatelj ICT rješenja Cratis otvaraju nove pristupne točke (PoP) u podatkovnom centru Cratisa u Varaždinu DC North, izvijestili su u četvrtak iz tih tvrtki.

ZAGREB, 23. listopada 2024. (Hina) - Slovensko-hrvatska grupacija koju predvodi Iskra u kojoj su slovensko poduzeće Hidroinženiring te dubrovačka tvrtka Alfaplan i splitski Elmap, izabrana za izvođača radova na gradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Lapad s podmorskim ispustom, izvijestila je Iskra u srijedu.

ZAGREB, 23. listopada 2024. (Hina) - Krajem rujna u Hrvatskoj je bilo 1,73 milijuna zaposlenih, što je 0,5 posto manje nego u kolovozu, a 2,4 posto više nego u rujnu lani, dok stopa registrirane nezaposlenosti iznosi 4,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).