06.11.2015 11:16
ZAGREB, 5. studenoga 2015. (Hina), Sedam ministara Vlade potpisalo je Izjavu o namjeri poticanja razvoja kreativnih i kulturnih industrija u Republici Hrvatskoj na temelju koje će se izraditi i provoditi konkretne mjere za razvoj kulturnih i kreativnih djelatnosti i jačanje institucionalne i infrastrukturne podrške u njihovu razvoju u razdoblju od 2016. do 2020. godine, priopćilo je u četvrtak Ministarstvo kulture.  
Izjavu su 2. studenoga potpisali ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić, ministar kulture Berislav Šipuš, ministar turizma Darko Lorencin, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar. Kreativne i kulturne industrije, kao dio gospodarstva koji predstavlja potencijal za njegov rast, stvaranje dodane vrijednosti i konkurentnosti proizvoda i usluga, istaknute su u sklopu Izjave kao razvojni strateški sektor koji potiče istraživanja i inovacije kroz interakciju s različitim gospodarskim djelatnostima, ističe se u priopćenju. 

Izjavom potpisnici izražavaju suglasnost da su kulturni i kreativni sektori izvor inovativnih ideja koje mogu biti pretvorene u proizvode i usluge za stvaranje rasta i radnih mjesta te da je nužno osnažiti sektor kreativnih i kulturnih industrija kako bi se Hrvatska u sklopu Europske unije pretvorila u, kako se navodi, pametno, održivo i uključivo gospodarstvo s viskom stopom zaposlenosti, produktivnosti i socijalne kohezije. Kulturne industrije prepoznate su i po svojoj iznimnoj ulozi u razvoju društva -  u obrazovanju, kulturi, znanosti i međunarodnoj suradnji te njihovom potencijalu za rast zapošljavanja i samozapošljavanja mladih. Zbog toga će supotpisnici u okviru radnog međuresornog vijeća izraditi strateške smjernice i operativne programe i mjere poticanja razvoja kreativnih i kulturnih industrija u Hrvatskoj te praćenje i vrednovanje njihova provođenja. 

Smjernice će se izraditi u skladu s europskim dokumentima Strategije Europa 2020 s prioritetima pametnog, održivog i uključivog rasta, Zelenom knjigom o oslobađanju potencijala kulturnih i kreativnih industrija te Komunikacijom Komisije o europskoj agendi za kulturu u globaliziranom svijetu kojom se postavljaju ciljevi za aktivnosti Unije za kulturne i kreativne sektore, a koju je Vijeće podržalo Rezolucijom od 16. studenoga 2007. godine, i Europski parlament Rezolucijom od 10. travnja 2008., dodaje se u priopćenju Ministarstva kulture. 

AVIONŠANGAJ, 21. rujna 2023. (Hina/Reuters) - Američki proizvođač aviona Boeing blago je podigao dugoročnu procjenu isporuka novih komercijalnih zrakoplova Kini, predviđajući kontinuirati rast drugog najvećeg gospodarstva svijeta i pojačanu potražnju za domaćim putovanjima.

ZAGREB, 21. rujna 2023. (Hina) - Hrvatska udruga banaka (HUB) u četvrtak je upozorila kako je u posljednje vrijeme zabilježen povećan broj poziva prema klijentima banaka u vezi ulaganja u kripto valute s velikim povratom te ih ponovno upozorila da nepoznatnim pozivateljima ne odaju svoje financijske i osobne podatke, kao ni pristupne podatke s tokena. 

ZAGREB, 21. rujna 2023. (Hina) - Fond rizičnog kapitala Prosperus Growth postao je većinski vlasnik domaće tvrtke Nord Mobil za proizvodnju mobilnih kućica, izvijestili su u četvrtak iz tog fonda ne otkrivajući veličinu udjela ni iznos za koji su ga stekli. 

NEW YORK, 21. rujna 2023. (Hina/Reuters) - Organizacija koja zastupa američke pisce tužila je OpenAI zbog nezakonitog obučavanja svog popularnog chatbota ChatGPT koji se temelji na umjetnoj inteligenciji na njihovom radu. 

ZAGREB, 21. rujna 2023. (Hina) - Kontroverzni biotehnološki startup Elona Muska za moždane implantate, Neuralink, kreće u prvo kliničko ispitivanje na ljudima i odabire kandidate, navodi se na blogu tvrtke, a prenosi CNN.