06.11.2015 11:16
ZAGREB, 5. studenoga 2015. (Hina), Sedam ministara Vlade potpisalo je Izjavu o namjeri poticanja razvoja kreativnih i kulturnih industrija u Republici Hrvatskoj na temelju koje će se izraditi i provoditi konkretne mjere za razvoj kulturnih i kreativnih djelatnosti i jačanje institucionalne i infrastrukturne podrške u njihovu razvoju u razdoblju od 2016. do 2020. godine, priopćilo je u četvrtak Ministarstvo kulture.  
Izjavu su 2. studenoga potpisali ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić, ministar kulture Berislav Šipuš, ministar turizma Darko Lorencin, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar. Kreativne i kulturne industrije, kao dio gospodarstva koji predstavlja potencijal za njegov rast, stvaranje dodane vrijednosti i konkurentnosti proizvoda i usluga, istaknute su u sklopu Izjave kao razvojni strateški sektor koji potiče istraživanja i inovacije kroz interakciju s različitim gospodarskim djelatnostima, ističe se u priopćenju. 

Izjavom potpisnici izražavaju suglasnost da su kulturni i kreativni sektori izvor inovativnih ideja koje mogu biti pretvorene u proizvode i usluge za stvaranje rasta i radnih mjesta te da je nužno osnažiti sektor kreativnih i kulturnih industrija kako bi se Hrvatska u sklopu Europske unije pretvorila u, kako se navodi, pametno, održivo i uključivo gospodarstvo s viskom stopom zaposlenosti, produktivnosti i socijalne kohezije. Kulturne industrije prepoznate su i po svojoj iznimnoj ulozi u razvoju društva -  u obrazovanju, kulturi, znanosti i međunarodnoj suradnji te njihovom potencijalu za rast zapošljavanja i samozapošljavanja mladih. Zbog toga će supotpisnici u okviru radnog međuresornog vijeća izraditi strateške smjernice i operativne programe i mjere poticanja razvoja kreativnih i kulturnih industrija u Hrvatskoj te praćenje i vrednovanje njihova provođenja. 

Smjernice će se izraditi u skladu s europskim dokumentima Strategije Europa 2020 s prioritetima pametnog, održivog i uključivog rasta, Zelenom knjigom o oslobađanju potencijala kulturnih i kreativnih industrija te Komunikacijom Komisije o europskoj agendi za kulturu u globaliziranom svijetu kojom se postavljaju ciljevi za aktivnosti Unije za kulturne i kreativne sektore, a koju je Vijeće podržalo Rezolucijom od 16. studenoga 2007. godine, i Europski parlament Rezolucijom od 10. travnja 2008., dodaje se u priopćenju Ministarstva kulture. 

TrgovinaDUBROVNIK, 26. svibnja 2023. (Hina) - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak da će inflacija u ovoj i idućoj godini ostati povišena, iako na nižoj razini no dosad, dok će razinu od dva posto koju "cilja" Europska središnja banka (ESB) dosegnuti 2025. godine te je najavio da će HNB povisti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2022. godini osvojili su Konzum i Studenac, tvrtka Cromaris je proizvođač godine, a najbolji mali trgovac je zagrebačka Kredenca, izvijestili su u petak s portala Ja Trgovac. 

SEUL, 26. svibnja 2023. (Hina/dpa) - Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai u petak je objavio da će s domaćim partnerom, proizvođačem baterija LG Energy Solutionom, graditi tvornicu baterija u SAD-u. 

Njemačka ipak u recesiji
26.05.2023 07:40

FRANKFURT, 25. svibnja 2023. (Hina/dpa), Njemačko gospodarstvo blago se smanjilo u prvom tromjesečju i kliznulo u recesiju, pokazale su u četvrtak izmijenjene procjene statističkog ureda, otkrivši snažan pritisak inflacije na osobnu potrošnju.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina(Reuters), Tvrtka Elona Muska za moždane implantate Neuralink u četvrtak je priopćila da je dobila zeleno svjetlo od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) za pokretanje svoje prve kliničke studije na ljudima.