06.11.2015 11:16
ZAGREB, 5. studenoga 2015. (Hina), Sedam ministara Vlade potpisalo je Izjavu o namjeri poticanja razvoja kreativnih i kulturnih industrija u Republici Hrvatskoj na temelju koje će se izraditi i provoditi konkretne mjere za razvoj kulturnih i kreativnih djelatnosti i jačanje institucionalne i infrastrukturne podrške u njihovu razvoju u razdoblju od 2016. do 2020. godine, priopćilo je u četvrtak Ministarstvo kulture.  
Izjavu su 2. studenoga potpisali ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić, ministar kulture Berislav Šipuš, ministar turizma Darko Lorencin, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar. Kreativne i kulturne industrije, kao dio gospodarstva koji predstavlja potencijal za njegov rast, stvaranje dodane vrijednosti i konkurentnosti proizvoda i usluga, istaknute su u sklopu Izjave kao razvojni strateški sektor koji potiče istraživanja i inovacije kroz interakciju s različitim gospodarskim djelatnostima, ističe se u priopćenju. 

Izjavom potpisnici izražavaju suglasnost da su kulturni i kreativni sektori izvor inovativnih ideja koje mogu biti pretvorene u proizvode i usluge za stvaranje rasta i radnih mjesta te da je nužno osnažiti sektor kreativnih i kulturnih industrija kako bi se Hrvatska u sklopu Europske unije pretvorila u, kako se navodi, pametno, održivo i uključivo gospodarstvo s viskom stopom zaposlenosti, produktivnosti i socijalne kohezije. Kulturne industrije prepoznate su i po svojoj iznimnoj ulozi u razvoju društva -  u obrazovanju, kulturi, znanosti i međunarodnoj suradnji te njihovom potencijalu za rast zapošljavanja i samozapošljavanja mladih. Zbog toga će supotpisnici u okviru radnog međuresornog vijeća izraditi strateške smjernice i operativne programe i mjere poticanja razvoja kreativnih i kulturnih industrija u Hrvatskoj te praćenje i vrednovanje njihova provođenja. 

Smjernice će se izraditi u skladu s europskim dokumentima Strategije Europa 2020 s prioritetima pametnog, održivog i uključivog rasta, Zelenom knjigom o oslobađanju potencijala kulturnih i kreativnih industrija te Komunikacijom Komisije o europskoj agendi za kulturu u globaliziranom svijetu kojom se postavljaju ciljevi za aktivnosti Unije za kulturne i kreativne sektore, a koju je Vijeće podržalo Rezolucijom od 16. studenoga 2007. godine, i Europski parlament Rezolucijom od 10. travnja 2008., dodaje se u priopćenju Ministarstva kulture. 

TAJNO DRUŠTVOZAGREB, 20. svibnja 2024. (Hina) - Mesna industrija (MI) Braća Pivac potpisala je ugovor kojim ulazi u vlasnički udio Celjskih mesnina, pri čemu se upravljačka struktura ne mijenja, odnosno Izidor Krivec ostaje na poziciji predsjednika uprave, izvijestili su u ponedjeljak iz Pivca.

LONDON, 20. svibnja 2024. (Hina/dpa) - Niskobudžetni zrakoplovni prijevoznik Ryanair ostvario je skok godišnje dobiti za više od trećine, te priopćio da se poskupljenja zrakoplovnih karata usporavaju.

MUNCHEN, 20. svibnja 2024. (Hina) - Njemačka osiguravajuća grupa Allianz izvijestila je u ponedjeljak da joj je operativna dobit u prvom tromjesečju skočila za 6,8 posto, prvenstveno zahvaljujući segmentu neživotnih osiguranja.

OSIJEK, 18. svibnja 2024. (Hina) - Unatoč dobrom normativnom okviru, zakonima i propisima koji reguliraju zapošljavanje osoba s invaliditetom, još uvijek su brojne prepreke pred osobama s invaliditetom koje i dalje nailaze na predrasude i stereotipe u okolini, društvu i kod poslodavaca.

BERLIN, 19. svibnja 2024. (Hina/dpa) - Njemačka bi pretrpjela ozbiljnu gospodarsku štetu kada bi izašla iz Europske unije, napisali su istraživači Njemačkog ekonomskog instituta (IW) u izvješću koje je vidjela njemačka agencija dpa.