17.11.2023 08:45
ZAGREB, 16. studenoga 2023. (Hina) - Grupa Podravka nastavlja s realizacijom svoje Strategije održivog poslovanja, u sklopu čega je s Hrvatskim šumama dogovorila suradnju oko sanacije i obnove šuma na dvije lokacije - u Sokolovcu i Delnicama, izvijestili su u četvrtak iz Podravke.

Strategija održivog poslovanja Grupe Podravka 2023.-2030. sadržava deset glavnih ciljeva kroz koje će Podravka osigurati čišći okoliš, zdraviju prehranu, voditi brigu o zaposlenicima i odgovorno upravljati svojim poslovanjem. Grupa Podravka će, kako su naveli, u fazama ostvarivati svaki od zadanih ciljeva.

Iz Podravke napominju da nakon što su se udružili s koprivničkim gradskim poduzećem Komunalac i priključili projektu svjetske organizacije za zaštitu prirode "Šuma hrane“ kroz sadnju svog voćnjaka, Podravka i Belupo pošumljavaju nekoliko različitih lokacija prigodnim sadnicama.

Hrvatskim šumama (HŠ) je Podravka potpisala sporazum o sanaciji i obnovi šuma, a tom su prigodom i posađene prve sadnice hrasta lužnjaka na lokaciji gospodarska jedinica "Mesarica – Plavo“. Zajednički projekt pošumljavanja odvijat će se na dvije lokacije - kod Koprivnice (Sokolovac) i kod Delnica (Vrbovsko). Sadnjom 4.000 sadnica hrasta lužnjaka u Sokolovcu i 10.000 obične bukve u Vrbovskom doprinijet će se ostvarivanju jednog od specifičnih ciljeva Strategije, a to je do 2030. posaditi 100.000 stabala.

U tom projeku Podravka će, kako se navodi u priopćenju, osigurati sredstva u iznosu većem od 33.000 eura za njih 14.000. Sadnji su prisustvovali predsjednici i članovi uprava obje kompanije, a predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić je kazala kako će zajedničkim projektom s Hrvatskim šumama osigurati sanaciju i pošumljavanje područja pod njihovim upravljanjem.

"U skladu s našom Strategijom održivog poslovanja, na ovaj ćemo način doprinijeti čišćem okolišu i doprinijeti bioraznolikosti te predano nastaviti raditi na smanjenju svog ugljičnog otiska, što su nam ciljevi koje smo postavili pred sebe, uzimajući u obzir svoju ulogu značajnog čimbenika hrvatskog gospodarstva", kazala je Dalić.

Predsjednik Uprave HŠ Nediljko Dujić je rekao kako je njihova dužnost i misija generacijama iza sebe ostaviti kvalitetne i zdrave šume te zahvalio Podravci na uključivanju u društveno odgovorne aktivnosti. U priopćenju se navodi kako je i farmaceutski dio Grupe Podravka, Belupo, uključen u Strategiju održivog poslovanja pa su tako zaposlenici Belupa, uz suradnju i vodstvo stručnih timova Komunalca i Hrvatskih šuma, u popularnom gradskom izletištu proteklog vikenda zasadili 1.000 sadnica stabala hrasta, bukve i kestena. Sa sličnim akcijama Grupa Podravka nastavit će i u budućnosti, poručili su iz te kompanije.

RačunBRUXELLES, 28. studenoga 2023. (Hina) - Austrijska udruga aktivista za digitalna prava NOYB podnijela je u utorak tužbu protiv Mete zbog naknade za račune bez oglasa, upozorivši da su korisnici prisiljeni plaćati zaštitu privatnosti.

ZAGREB, 28. studenoga 2023. (Hina) - Ključni izazov za hrvatsku hotelsku industriju je radna snaga, zbog čijeg je nedostatka ove godine za turizam izdano 42 tisuće radnih dozvola strancima ili oko 10 tisuća više nego lani, a trebat će ih i dalje iako potencijala još ima na domaćem tržištu rada, poručio je s kongresa hotelijera direktor HUT-a Veljko Ostojić.

FRANKFURT, 28. studenoga 2023. (Hina/dpa) - Francuski proizvođač guma Michelin izvijestio je u utorak da će ugasiti 1.500 radnih mjesta u u Njemačkoj pod pritiskom visokih troškova proizvodnje i konkurencije iz zemalja s niskim plaćama.

TUHELJ, 27. studenoga 2023. (Hina) - U Tuhlju, u Krapinsko-zagorskoj županiji od nedjelje se održava 35. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika, na kojem je u fokusu nedostatak radne snage, što je, po riječima ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića, problem koji muči cijelu Europu.

ZAGREB, 27. studenoga 2023. (Hina) - Velik projekt gradnje državnog interneta napokon se pomaknuo s smjesta, piše  Večernji list, navodeći da je riječ o projektu od 209,5 milijuna eura.