16.11.2023 10:20
AI
ZAGREB, 15. studenoga 2023. (Hina) - Digitalna transformacija i nove tehnologije u poslovanju su neizbježne želi li se povećati produktivnost i konkurentnost, a to nije ni toliko skupo da ih ne bi mogle primijeniti i mikro, male i srednje tvrtke, poručili su u srijedu predstavnici udruge HUP ICT uoči konferencije Digitalna (R)evolucija.

Ta će se konferencija u organizaciji te HUP-ove udruge četvrti puta održati 28. studenoga 2023. i po riječima direktorice udruge Jasminke Martinović okupiti oko 700 sudionika, većinom raznih poduzetnika, među kojima su i članice te udruge, kojih ima oko 160, većinom iz IT sektora.

Povećati produktivnost i optimizaciju

"Cilj je povećati svjesnost, posebice malih i srednjih poduzetnika, o nužnosti uvođenja novih tehnologija u poslovanje i digitalnog transformiranja, ali i nekih velikih, 'starih' kompanija. To nije nešto što se učini za šest mjeseci pa gotovo nego će trajati i najvažnije je kako s time povećati produktivnost koja je u Hrvatskoj još niska”, kazao je dopredsjednik HUP ICT-ja i direktor konferencije Ivan Maglić, ujedno i predstavnik globalne konzultantske kuće Gartner u Hrvatskoj.

Poručio je da svi koji imaju sumnje trebaju shvatiti da su nove tehnologije poput umjetne inteligencije (AI), proširene stvarnosti (AR), strojnog učenja, pa i raznih aplikacija i druge, zapravo alati koje mogu koristiti za buduću konkurentnost i tko to prije nauči, bolje će poslovati. Optimizacija poslovanja je također važna i tu nove tehnologije također mogu pomoći, jer iako ima napretka u tome u Hrvatskoj, to ipak još nije dovoljno, tim više što postoji pa i stalno raste "digitalni jaz" između lidera i onih koji to dobro rade i onih koji to ne rade.

Novinarima su predstavljeni i neki od primjera u kojima su unaprijeđena poslovanja i gdje AI nije zamijenio ljude nego pomaže riješiti neke probleme, poput organizacije godišnjih odmora u tvrtkama s više tisuća zaposlenih, ili tzv. pametni radni nalog (smart work order-SWO) kojim se lakše i brže mogu riješiti problemi na terenu.

Važna rješenja i za kupce i za zaposlene te uključenost vlasnika i menadžera

"Tehnologija se kao i ljudi unaprijedila i sve što sada od toga osjećamo na svojoj koži nije lako, ali to su promjene na koje ćemo se, kao i na mnoge druge u povijesti, morati priviknuti i naučiti, jer nema sektora i industrije koju neće zahvatiti digitalna transformacija”, istaknuo je Vladimir Kosanović iz HUP ICT-ja.

Iznio je primjer Ikee koja radi globalno i koja je uvođenjem inovativnih digitalna rješenja jednakih za sva tržišta, ali i rješenjima i za kupce i za zaposlene poboljšala poslovne procese i komunikaciju. „Važno je i da glavni menadžeri i vlasnici u to budu potpuno uključeni, kao i strukturiran pristup pristup svim tim promjenama da se iz njih izvuče najbolje”, dodao je Luka Gauta iz CROZ-a, iznoseći nekoliko primjera s kojim svatko može krenuti za početak, pa i kada ne znaju ništa o tome.

Jedan je npr. organizirati AI Hackathone tj. natjecanja kojima se u organizacije i uz edukaciju može dovesti tehnologija, drugi je sociološki aspekt da spoje IT i 'non-IT' ljude da se razgovaraju, a treće je stvaranje AI platformi za bolje razumijevanje. Hrvoje Šimić iz CROZ-a iznio je pak kako AI može prepoznati tzv. ljutite e-mailove koje šalju korisnici u korisničke podrške, te ih se razvrstava i onda se i takvi 'problemi' mogu brže riješiti.

ICT sektor raste, ali za veću konkurentnost treba i podršku vlade i više stručnjaka

Hrvoje Balen iz HUP ICT-a i učilišta Algebra naznačio je da je Hrvatska puno dobila s novom digitalnom strategijom do 2032., ali da to treba i provesti, posebice jer ICT sektor u Hrvatskoj i dalje raste i bit će poslovno u plusu i ove godine u kojoj je zaposlio oko devet posto više radnika u odnosu na 2022. Do 2030. ili u idućih deset godina Hrvatskoj će trebati još oko 50 tisuća radnika u tom sektoru, a toliko ih zapošljava i sada, pa je i on i ostali iz udruge upozorili da treba učiniti sve da se mlade i druge stručnjake zadrži u zemlji.

"Treba gledati i širi kontekst. Želja ICT-ja je da ostane konkurentan sektor i da ima veliku ulogu u razvoju zemlje, no za veći iskorak na europskom i globalnom tržištu treba i pomoć od vlade i ostalih dionika kako bi se širila i realizirala ideja o većem broju ICT stručnjaka i tvrtki. Treba poraditi i na infrastrukturnim i poreznim politikama za privući ljude jer nitko od nas više ne radi samo lokalno nego globalno, a imamo dobar potencijal ljudi”, smatra Miroslav Kantolić iz HUP ICT-ja i Ericsson Nikole Tesle. Zaključio je da bi bilo dobro i da uz turizam i ICT sektor bude još jedna jaka grana i "motor rasta”.

RačunBRUXELLES, 28. studenoga 2023. (Hina) - Austrijska udruga aktivista za digitalna prava NOYB podnijela je u utorak tužbu protiv Mete zbog naknade za račune bez oglasa, upozorivši da su korisnici prisiljeni plaćati zaštitu privatnosti.

ZAGREB, 28. studenoga 2023. (Hina) - Ključni izazov za hrvatsku hotelsku industriju je radna snaga, zbog čijeg je nedostatka ove godine za turizam izdano 42 tisuće radnih dozvola strancima ili oko 10 tisuća više nego lani, a trebat će ih i dalje iako potencijala još ima na domaćem tržištu rada, poručio je s kongresa hotelijera direktor HUT-a Veljko Ostojić.

FRANKFURT, 28. studenoga 2023. (Hina/dpa) - Francuski proizvođač guma Michelin izvijestio je u utorak da će ugasiti 1.500 radnih mjesta u u Njemačkoj pod pritiskom visokih troškova proizvodnje i konkurencije iz zemalja s niskim plaćama.

TUHELJ, 27. studenoga 2023. (Hina) - U Tuhlju, u Krapinsko-zagorskoj županiji od nedjelje se održava 35. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika, na kojem je u fokusu nedostatak radne snage, što je, po riječima ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića, problem koji muči cijelu Europu.

ZAGREB, 27. studenoga 2023. (Hina) - Velik projekt gradnje državnog interneta napokon se pomaknuo s smjesta, piše  Večernji list, navodeći da je riječ o projektu od 209,5 milijuna eura.