15.11.2023 09:37
žena u radnom odnosu
BRUXELLES, 15. studenoga 2023. (Hina/Reuters) - Žene u Europskoj uniji u prosjeku su plaćene 13 posto manje od muškaraca koji rade isti posao, unatoč tome što po zakonu EU-a imaju pravo na jednaku plaću, objavila je u utorak Europska komisija.

"Jednaka plaća za isti rad ili rad jednake vrijednosti jedno je od temeljnih načela EU-a. Zacrtano je Rimskim ugovorom 1957. godine", stoji u priopćenju Komisije. "Ipak, napredak u uklanjanju jaza u plaćama između spolova stagnira ove godine i godinama je spor", navodi se.

Kako bi pomogla u rješavanju problema, Komisija je izdala Direktivu o transparentnosti plaćanja koja je stupila na snagu početkom lipnja. Direktiva, zakon EU-a, postavlja okvir za primjenu ideje "rada jednake vrijednosti" i kriterije usporedbe koji uključuju vještine, trud, odgovornost i radne uvjete.

Svrha je direktive pomoći radnicima da prepoznaju diskriminaciju u plaćama i da joj se suprotstave. Ali sada je treba prenijeti u nacionalne zakone, za što 27 država EU-a imaju tri godine da to provedu.

RačunBRUXELLES, 28. studenoga 2023. (Hina) - Austrijska udruga aktivista za digitalna prava NOYB podnijela je u utorak tužbu protiv Mete zbog naknade za račune bez oglasa, upozorivši da su korisnici prisiljeni plaćati zaštitu privatnosti.

ZAGREB, 28. studenoga 2023. (Hina) - Ključni izazov za hrvatsku hotelsku industriju je radna snaga, zbog čijeg je nedostatka ove godine za turizam izdano 42 tisuće radnih dozvola strancima ili oko 10 tisuća više nego lani, a trebat će ih i dalje iako potencijala još ima na domaćem tržištu rada, poručio je s kongresa hotelijera direktor HUT-a Veljko Ostojić.

FRANKFURT, 28. studenoga 2023. (Hina/dpa) - Francuski proizvođač guma Michelin izvijestio je u utorak da će ugasiti 1.500 radnih mjesta u u Njemačkoj pod pritiskom visokih troškova proizvodnje i konkurencije iz zemalja s niskim plaćama.

TUHELJ, 27. studenoga 2023. (Hina) - U Tuhlju, u Krapinsko-zagorskoj županiji od nedjelje se održava 35. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika, na kojem je u fokusu nedostatak radne snage, što je, po riječima ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića, problem koji muči cijelu Europu.

ZAGREB, 27. studenoga 2023. (Hina) - Velik projekt gradnje državnog interneta napokon se pomaknuo s smjesta, piše  Večernji list, navodeći da je riječ o projektu od 209,5 milijuna eura.