15.09.2023 12:06
radnici
WAYNE, 15. rujna 2023. (Hina/Reuters) - Stotine ljudi, uključujući automobilske radnike u noćnoj smjeni i njihove pristaše, okupili su se u tvornici Forda u Wayneu u državi Michigan, dok su članovi sindikata Ujedinjeni automobilski radnici (UAW) napustili posao kako bi započeli povijesni štrajk.

Prvi istovremeni štrajkovi protiv "detroitske trojke" proizvođača automobila, uključujući General Motors i Stellantis, matičnu tvrtku Chryslera, započeli su rano u petak nakon što se sindikat i tvrtke nisu uspjeli dogovoriti o novim ugovorima. "Ovako izgleda sindikat", rekao je Mike Lester, pristaša štrajka koji radi za dobavljača velikih proizvođača automobila. "To je organizirano. Mi smo (ovdje) kako bismo bili sigurni da Ford pošteno plaća svoje zaposlenike", dodao je. U četvrtak je izvršni direktor Jim Farley upozorio na sumoran scenarij ako Ford pristane na zahtjeve sindikata za 40-postotno povećanje plaća, ukidanje sustava plaća po razredima u sklopu kojega su novi zaposlenici plaćeni manje od veterana, kao i povratak na stari sustav mirovine. Prijedlozi UAW-a bi nas "izbacili iz posla", rekao je. No, predsjednik UAW-a Shawn Fain rekao je da je Ford mogao financirati bolje plaće i beneficije za radnike da je ograničio otkup dionica i dividende dioničarima. Ford je izvijestio da je 2022. godine investitorima vratio 2,5 milijardi dolara.

Kad je počeo štrajk, Debbie Dingell, demokratska kongresmenka iz Michigana, bila je među istaknutim posjetiteljima Fordove tvornice Wayne, gdje oko 3300 članova UAW-a sastavlja popularne SUV-ove Bronco i kamionete Ranger. "Ovdje sam samo da podržim radnike", rekla je Dingell. "Oni žele vidjeti prilagodbe prema životnim troškovima. Rade na tekućoj vrpci. Rade na različitim razinama, ali rade isti posao. Dakle, žele se riješiti razina i žele sigurnost zaposlenja", dodala je. Fain nije isključio drastičnije akcije, kao što su veliki štrajkovi u cijeloj tvrtki, ako se dogovor ne postigne. Jedan od pristaša radnika koji štrajkaju u tvornici, 38-godišnji veteran GM-a anonimno je rekao kako ne misli da će štrajkovi prestati sve dok proizvođači automobila ne popuste zahtjevima sindikata. "Zaslužujemo ono što zaslužujemo", rekao je.

AVIONDUBLIN, 28. rujna 2023. (Hina/Reuters) - Irski diskontni avioprijevoznik Ryanair objavio je u četvrtak da će znatno smanjiti broj letova ove jeseni zbog kašnjenja naručenih Boeingovih zrakoplova.

ZAGREB, 28. rujna 2023. (Hina) - Hrvatski telekom (HT) predstavio je u četvrtak na konferenciji za medije nove fiksne usluge s povećanim brzinama i boljim mogućnostima bežićnog povezivanja uz WiFi6 tehnologiju te druge novosti u poslovanju, s naglaskom na pojačane investicije ove godine od 233,1 milijuna eura u fiksnu i mobilnu mrežu. 

WIESBADEN, 28. rujna 2023. (Hina) - Inflacija u Njemačkoj znatno je oslabila u rujnu, kliznuvši na najnižu razinu od početka prošle godine, uz naglo usporavanje rasta cijena energije, pokazale su u četvrtak prve procjene statističkog ureda. 

WASHINGTON, 26. rujna 2023. (Hina/Reuters) - Američka savezna komisija za trgovinu (FTC) podnijela je u utorak dugo očekivanu antimonopolsku tužbu protiv Amazona, optužujući tu kompaniju za trgovinu putem interneta da je oštetila potrošače višim cijenama u najnovijem pravnom postupku američke vlade usmjerenom na slamanje dominacije tehnoloških divova (Big Tech).

LONDON, 26. rujna 2023. (Hina/Reuters) - Čak tri četvrtine kompanija u svijetu ne bi 'prošlo' neovisnu reviziju poštivanja ekoloških, društvenih i standarda upravljanja (ESG), nekoliko mjeseci prije stupanja na snagu novih propisa, pokazalo je istraživanje revizorske kuće KPMG.