14.09.2023 13:12
Praćenje financijske usklađenosti
ZAGREB, 14. rujna 2023. (Hina) - Nakon što je korisniku izdavanje prijepisa računa putem e-maila uvjetovao dostavom preslike osobne iskaznice, Agencija za zaštitu osobnih podataka kaznila je Zagrebački holding s 25 tisuća eura, odnosno voditelja obrade zaposlenog pri ovoj gradskoj tvrtki, piše u četvrtak Jutarnji list.

Cijeli slučaj potaknuo je upravo nezadovoljni korisnik koji se agenciji požalio da ga je Holding, pošto je preko e-maila od njih zatražio prijepis računa za naknadu za uređenje vode i komunalnu naknadu, tražio da dostavi presliku osobne iskaznice iako je još nedavno to bilo moguće dobiti na temelju imena i prezmena, OIB-a, te sistemskih brojeva objekta i korisnika. Kako je Zagrebački holding naknadno pojasnio Agenciji, od korisnika su tražili da im dostavi presliku osobne iskaznice jer e-mail adresa s koje im se obratio u sebi nije sadržavala ime i prezime korisnika, što je AZOP ocijenio spornim.

Iz Agencije napominju kako je voditelj obrade pri Zagrebačkom holdingu trebao razraditi poslovne procese identifikacija putem elektroničke pošte na način koji će osigurati da postupak identifikacije korisnika usluge bude jednak za sve korisnike, bez obzira na strukturu elektroničke pošte. "Navedenim postupanjem onemogućeno je da korisnici usluga, koji u strukturi svoje e-mail adrese nemaju ime i prezime, bez dostave osobnog identifikacijskog dokumenta, ostvare komunikaciju udaljenim putem, odnosno zatraže prijepis računa putem e-pošte", zaključili su.

AVIONDUBLIN, 28. rujna 2023. (Hina/Reuters) - Irski diskontni avioprijevoznik Ryanair objavio je u četvrtak da će znatno smanjiti broj letova ove jeseni zbog kašnjenja naručenih Boeingovih zrakoplova.

ZAGREB, 28. rujna 2023. (Hina) - Hrvatski telekom (HT) predstavio je u četvrtak na konferenciji za medije nove fiksne usluge s povećanim brzinama i boljim mogućnostima bežićnog povezivanja uz WiFi6 tehnologiju te druge novosti u poslovanju, s naglaskom na pojačane investicije ove godine od 233,1 milijuna eura u fiksnu i mobilnu mrežu. 

WIESBADEN, 28. rujna 2023. (Hina) - Inflacija u Njemačkoj znatno je oslabila u rujnu, kliznuvši na najnižu razinu od početka prošle godine, uz naglo usporavanje rasta cijena energije, pokazale su u četvrtak prve procjene statističkog ureda. 

WASHINGTON, 26. rujna 2023. (Hina/Reuters) - Američka savezna komisija za trgovinu (FTC) podnijela je u utorak dugo očekivanu antimonopolsku tužbu protiv Amazona, optužujući tu kompaniju za trgovinu putem interneta da je oštetila potrošače višim cijenama u najnovijem pravnom postupku američke vlade usmjerenom na slamanje dominacije tehnoloških divova (Big Tech).

LONDON, 26. rujna 2023. (Hina/Reuters) - Čak tri četvrtine kompanija u svijetu ne bi 'prošlo' neovisnu reviziju poštivanja ekoloških, društvenih i standarda upravljanja (ESG), nekoliko mjeseci prije stupanja na snagu novih propisa, pokazalo je istraživanje revizorske kuće KPMG.