13.09.2023 11:54
ZAGREB, 13. rujna 2023. (Hina) - Trgovački sud u Splitu pokrenuo je prethodni postupak radi utvrđenja uvjeta za otvaranje stečaja nad Izvorom energije vjetroparkova d.o.o, tvrtkom vlasnika DIV-a i Brodosplita Tomislava Debeljaka, zbog utvrđenih neizvršenih osnova za plaćanje od 16.919 eura. 
Sud je za 19. listopada zakazao ročište o prijedlogu za otvaranje stečaja na koji su pozvani Tomislav Debeljak i predstavnici Financijske agencije koja je predložila stečaj, a Debeljaku je naloženo i da u roku od osam dana sudu dostavi pisano izvješće o financijsko-gospodarskom stanju tvrtke. S druge strane, sud je pozvao i Financijsku agenciju da dostavi potvrdu o neizvršenim osnovama za plaćanje i potvrdu o blokadi računa i novčanih sredstava i to najkasnije dan prije održavanja zakazanog ročišta. Izvor energije vjetroparkova tvrtka je osnovana u lipnju 2013. s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna i sjedištem u Splitu, osnivači su joj Brodograđevna industrija Split (Brodosplit) i DIV, a kao osoba ovlaštena za zastupanje istaknut je Tomislav Debeljak. Pretežita djelatnost tvrtke navedena u sudskom registru je iznajmljivanje i davanje u zakup (leasing) ostalih strojeva, opreme i materijalnih dobara. No, kao predmet poslovanja tvrtke u registru je navedeno i više od stotinu djelatnosti – od gradnje trgovačkih, putničkih i teretnih brodova, upravljanja nekretninom i održavanja nekretnina, promidžbe (reklamiranje i propaganda), prostornog uređenja, javnog informiranja, turističkih usluga do djelatnosti koja je istaknuta u nazivu tvrtke – proizvodnje energije.

AVIONDUBLIN, 28. rujna 2023. (Hina/Reuters) - Irski diskontni avioprijevoznik Ryanair objavio je u četvrtak da će znatno smanjiti broj letova ove jeseni zbog kašnjenja naručenih Boeingovih zrakoplova.

ZAGREB, 28. rujna 2023. (Hina) - Hrvatski telekom (HT) predstavio je u četvrtak na konferenciji za medije nove fiksne usluge s povećanim brzinama i boljim mogućnostima bežićnog povezivanja uz WiFi6 tehnologiju te druge novosti u poslovanju, s naglaskom na pojačane investicije ove godine od 233,1 milijuna eura u fiksnu i mobilnu mrežu. 

WIESBADEN, 28. rujna 2023. (Hina) - Inflacija u Njemačkoj znatno je oslabila u rujnu, kliznuvši na najnižu razinu od početka prošle godine, uz naglo usporavanje rasta cijena energije, pokazale su u četvrtak prve procjene statističkog ureda. 

WASHINGTON, 26. rujna 2023. (Hina/Reuters) - Američka savezna komisija za trgovinu (FTC) podnijela je u utorak dugo očekivanu antimonopolsku tužbu protiv Amazona, optužujući tu kompaniju za trgovinu putem interneta da je oštetila potrošače višim cijenama u najnovijem pravnom postupku američke vlade usmjerenom na slamanje dominacije tehnoloških divova (Big Tech).

LONDON, 26. rujna 2023. (Hina/Reuters) - Čak tri četvrtine kompanija u svijetu ne bi 'prošlo' neovisnu reviziju poštivanja ekoloških, društvenih i standarda upravljanja (ESG), nekoliko mjeseci prije stupanja na snagu novih propisa, pokazalo je istraživanje revizorske kuće KPMG.