12.09.2023 13:51
google
WASHINGTON, 12. rujna 2023. (Hina/AFP) - Internetski div Google započinje u utorak maratonsku pravnu bitku na saveznom sudu, gdje se suočava s optužbama američke vlade da je nezakonito postupao kako bi postao vodeći pretraživač u svijetu.
Google će tijekom 10 tjedana s više od 100 svjedoka pokušati uvjeriti suca Amita P. Mehtu da je veliki pravni postupak koji je započelo ministarstvo pravosuđa neosnovan. Suđenje u sudnici u Washingtonu predstavlja najveći američki antimonopolski proces započet protiv velike tehnološke tvrtke otkako se ministarstvo okomilo na Microsoft prije više od dva desetljeća zbog prevlasti njegovog operativnog sustava Windows. Googleov slučaj se temelji na tvrdnji vlade da je tehnološki div nepošteno ostvario dominaciju svojeg internetskog pretraživača tako što je sklopio ekskluzivne ugovore s proizvođačima mobilnih uređaja, teleoperatorima i drugim tvrtkama, što konkurentima nije ostavilo nikakvu mogućnost natjecanja.

Godišnjim uplatama milijardi dolara Appleu i drugim tvrtkama, Google je osigurao status standardnog pretraživača na telefonima i internetskim preglednicima, a navodno je i gušio nove tvrtke prije nego što su uopće dobile priliku narasti. Ta je premoć učinila Alphabet, holding kompaniju u čijem je vlasništvu Google, jednom od najbogatijih tvrtki u svijetu, kojoj oglasi pri pretraživanju donose 60 posto prihoda, što je daleko više od zarade koju donose druge aktivnosti tvrtke poput YouTubea ili uređaja s operativnim sustavom Android. "Google je prije dva desetljeća postao miljenik Silicijske doline kao sklepana razvojna tvrtka s inovativnim načinom za pretraživanje interneta u nastajanju. Tog Googlea već odavno nema", stoji u tužbi ministarstva pravosuđa. Deseci američkih saveznih država, predvođeni Coloradom, također su se pridružile pravnoj bitci iako je sudac Mehta odbacio neke njihove argumente da je Google u rezultatima svojih pretraživanja internetske stranice poput Yelpa i Expedie nezakonito postavljao na niža mjesta.

Devedesetpostotni tržišni udio

Najveća navodna žrtva u slučaju su konkurentski pretraživači, koji tek moraju nadoknaditi Googleov tržišni udio, poput Microsoftovog Binga ili pretraživača DuckDuckGoa. Google je i dalje najkorišteniji pretraživač u svijetu, a zauzima 90 posto tržišta u Sjedinjenim Američkim Državama i diljem svijeta, od čega dobar dio dolazi zbog njegove uporabe na Appleovim uređajima iPhone i telefonima koji koriste Android u vlasništvu Googlea. Tvrtka će zastupati tezu da je razlog njezina uspjeha neprikosnovena kakvoća njenog pretraživača koja je bolja od konkurencije otkako su ga osnivači tvrtke Sergey Brin i Larry Page pokrenuli 1998.

"Ukratko, ljudi ne koriste Google jer moraju, već zato što žele", rekao je Googleov predsjednik za globalno poslovanje Kent Walker u objavi na blogu. Presuda suca Mehte se očekuje mnogo mjeseci nakon otprilike tri mjeseca saslušanja. Mogao bi odbaciti slučaj ili narediti drastično korektivno postupanje poput razdvajanja Googleovih aktivnosti ili reorganizaciju trenutnog načina poslovanja. Neovisno o ishodu, jedna od strana će se gotovo sigurno žaliti na presudu, zbog čega bi slučaj mogao potrajati godinama. Slučaj Washingtona protiv Microsofta započeo je 1998., a završio je nagodbom 2001. nakon što je žalbom srušena presuda da se tvrtka mora podijeliti.

Američka vlada je svoj postupak protiv Googlea započela u vrijeme kada je predsjednik bio Donald Trump, a tužba se nastavila i nakon što je vlast preuzeo Joe Biden. Biden je također naglasio važnost izazivanja tehnoloških divova te je na ključne položaje imenovao njihove istaknute kritičare, no zasad nije postigao značajnije rezultate.Bidenovo ministarstvo pravosuđa je u siječnju podiglo posebnu tužbu protiv Googlea zbog njegovih oglašivačkih aktivnosti, a suđenje bi moglo započeti iduće godine.Tvrtka se također suočava s nizom različitih tužbi američkih saveznih država koje ju optužuju za zloporabu monopola u oglašivačkoj tehnologiji i za blokiranje konkurencije u svojoj trgovini mobilnih aplikacija Google Play.

AVIONDUBLIN, 28. rujna 2023. (Hina/Reuters) - Irski diskontni avioprijevoznik Ryanair objavio je u četvrtak da će znatno smanjiti broj letova ove jeseni zbog kašnjenja naručenih Boeingovih zrakoplova.

ZAGREB, 28. rujna 2023. (Hina) - Hrvatski telekom (HT) predstavio je u četvrtak na konferenciji za medije nove fiksne usluge s povećanim brzinama i boljim mogućnostima bežićnog povezivanja uz WiFi6 tehnologiju te druge novosti u poslovanju, s naglaskom na pojačane investicije ove godine od 233,1 milijuna eura u fiksnu i mobilnu mrežu. 

WIESBADEN, 28. rujna 2023. (Hina) - Inflacija u Njemačkoj znatno je oslabila u rujnu, kliznuvši na najnižu razinu od početka prošle godine, uz naglo usporavanje rasta cijena energije, pokazale su u četvrtak prve procjene statističkog ureda. 

WASHINGTON, 26. rujna 2023. (Hina/Reuters) - Američka savezna komisija za trgovinu (FTC) podnijela je u utorak dugo očekivanu antimonopolsku tužbu protiv Amazona, optužujući tu kompaniju za trgovinu putem interneta da je oštetila potrošače višim cijenama u najnovijem pravnom postupku američke vlade usmjerenom na slamanje dominacije tehnoloških divova (Big Tech).

LONDON, 26. rujna 2023. (Hina/Reuters) - Čak tri četvrtine kompanija u svijetu ne bi 'prošlo' neovisnu reviziju poštivanja ekoloških, društvenih i standarda upravljanja (ESG), nekoliko mjeseci prije stupanja na snagu novih propisa, pokazalo je istraživanje revizorske kuće KPMG.