16.03.2023 14:39
google
ZUERICH, 15. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Stotine Googleovih radnika u švicarskom gradu Zuerichu stupile su u srijedu u štrajk u znak prosvjeda protiv više od 200 otkaza.

U siječnju je Googleova matična tvrtka Alphabet objavila da planira ugasiti 12.000 radnih mjesta diljem svijeta, što odgovara šest posto njezine radne snage, podsjeća Reuters. Odluka o otkazima vremenski se poklopila s valom gašenja radnih mjesta u kompanijama diljem SAD-a, posebice u tehnološkom sektoru gdje su tvrtke od početka godine otpustile više od 290.000 radnika, prema stranici za praćenje otkaza Layoffs.fyi. Radnici Googleovog ureda u Zuerichu, u kojem radi oko 5.000 zaposlenika, prosvjedovali su protiv najavljenih otkaza već u veljači. Predstavnik sindikata radnika u IT sektoru Syndicom rekao je da je više od 2.000 zaposlenika ponudilo da im se, umjesto otkaza, smanje plaće i radni sati. Google je očito odbio njihov prijedlog. "Naši članovi u Google Zuerichu i svi zaposlenici koji se pridružuju štrajku iskazuju solidarnost s otpuštenima", rekao je glasnogovornik Syndicoma. “Smeta im netransparentnost u otkazima, a posebno su razočarani što Google otpušta radnike iako iz godine u godinu zarađuje milijarde dolara”. Glasnogovornik Googlea rekao je da je tvrtka odlučila smanjiti broj zaposlenih kako bi broj radnih mjesta bio u skladu s najvišim prioritetima. "Proces savjetovanja u Švicarskoj završen je i obaviješteni su zaposlenici čija su radna mjesta pogođena”, rekao je glasnogovornik.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.