15.03.2023 10:32
WASHINGTON, 14. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Tvrtka Amazon.com u vlasništvu Jeffa Bezosa objavila je da planira lansirati svoje prve internetske satelite u svemir u prvoj polovini 2024. godine, a ubrzo nakon toga bi korisnicima ponudila i početne komercijalne testove. 
Kompanija se priprema za nadmetanje sa SpaceX-om Elona Muska i ostalima u pružanju usluge širokopojasnog interneta na globalnoj razini. Amazonova jedinica za satelitski internet, Project Kuiper će kasnije tijekom godine započeti s masovnom proizvodnjom satelita, objavila je tvrtka. Bit će to prvi od više od 3000 satelita koje tehnološki div planira lansirati u nisku Zemljinu orbitu u predstojećih nekoliko godina. "Definitivno c´emo imati beta testiranje s komercijalnim kupcima 2024. godine“, rekao je Dave Limp, voditelj Amazonova Odjela za potrošačke uređaje na konferenciji u Washingtonu. Ispunjenje cilja za 2024. godinu omogućio bi Amazonu da nastavi s uspješnom realizacijom lansiranja polovine svoje Kuiperove mreže od 3236 satelita do 2026.Limp je rekao da tvrtka planira proizvoditi "tri do pet" satelita dnevno kako bi ostvarila krajnji cilj.

S obzirom na to da u Kuiperovu mrežu kani uložiti više od 10 milijarda dolara, Amazon se povlači iz dijela poslova koji se odnose na potrošačku elektroniku da bi uspio proizvesti milijune terminala potrebnih za povezivanje kupaca s Kuiper satelitima. Tvrtka svoje iskustvo u proizvodnji milijuna uređaja smatra ključnim kada je posrijedi nadmetanje sa SpaceX-ovom mrežom Starlink, koja u svemiru već ima otprilike 4000 satelita. Danas SpaceX-ove terminale Starlink, od kojih svaki stoji 599 dolara koristi "više od milijun kupaca", rekao je Jonathan Hofeller, SpaceX-ov voditelj prodaje Starlink terminala. Standardni korisnički terminal, kvadratne antene od 11 inča za Kuiper mrežu Amazon će stajati manje od 400 dolara po komadu kada je riječ o proizvodnji i osiguravanju internetske brzine od 400 megabita u sekundi za korisnike, objavila je tvrtka. Manja mobilna antena četvrtastog oblika, široka 7 inča (18 cm) i teška jednu funtu (oko 450 grama), bit će Amazonov najpristupačniji mrežni terminal za korisnike, premda tvrtka još nije objavila cijenu.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.