15.03.2023 10:33
RIJEKA, 14. ožujka 2023. (Hina) - Radnici Plodina u Cresu u utorak popodne su se, nezadovoljni materijalnim i radnim uvjetima, samoorganizirali i na oko dva sata obustavili rad, zaključali vrata te izašli pred taj supermarket, izvijestili su iz Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske. 
Kako je priopćeno iz sindikata, radnici više ne mogu trpjeti nepravdu i pritiske pa su se samoorganizirali, a ustrajat će u traženju svojih prava, pošteno plaćenog prekovremenog rada, većih plaća i boljih radnih uvjeta. Sindikat će im pomoći da svoju borbu nastave na zakonit način i omogućiti im da svoja prava ostvare kroz kolektivne ugovore, ističu. Predsjednica Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske Marina Palčić izjavila je kako je „Uprava Plodina pred radnike poslala regionalnog voditelja Gordana Josića, koji je od njih tražio da potpišu sporazumne raskide ugovora o radu. “Radnici na to ne pristaju, a podršku su im dali predstavnici Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske, koji su uvečer, nakon obustave rada, stigli na Cres, kazala je. Iz sindikata naglašavaju da Plodine "rade sustavni pritisak na radnike kako bi se iščlanili iz Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske" te "uskraćuju radnicima pravo na članstvo u sindikatu" koji je spreman boriti se za njihova prava. Predsjednica Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske još je rekla da je taj sindikat reprezentativan sindikat u Plodinama te podupire sve radnike koji traže bolje materijalne i radne uvjete.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.